Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η Βρετανία αυξάνει τις πολεμικές δαπάνες κατά 75 δισ. λίρες – Οι προτεραιότητες του νέου σχεδιασμού μέχρι το 2030

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα αυξήσει τις πολεμικές δαπάνες , φτάνοντας στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.

Όπως είπε ο Σούνακ, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 75 δισεκατομμύρια λίρες τα επόμενα έξι χρόνια, με στόχο ο αμυντικός προϋπολογισμός στην Βρετανία να φτάσει τα 86 δισεκατομμύρια λίρες.

Μιλώντας δίπλα στον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόνταλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους σε μια συμμαχική βάση στην Πολωνία, ο Ρίσι Σούνακ μίλησε για την «μεγαλύτερη ενίσχυση της εθνικής άμυνας της Βρετανίας που έγινε ποτέ», ενώ τόνισε ότι «σε ένα σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και πλέον οι αμυντικές δαπάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθούν σε πολεμική βάση».



JUST ANNOUNCED: Defence Spending will rise by £75bn over the next 6 years.

With the world becoming more dangerous we can’t afford not to act. That’s why we’ll invest unprecedented amounts to give our Armed Forces a game-changing advantage.

🧵Find out what this £75bn will do: pic.twitter.com/lALZLtpfwq

— Rt Hon Grant Shapps MP (@grantshapps) April 23, 2024

Οι προτεραιότητες του νέου αμυντικού σχεδιασμού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι έχει θέσει τρεις τομείς εστίασης για τον ενισχυμένο αμυντικό προϋπολογισμό:Ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης: Επένδυση τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων λιρών επιπλέον την επόμενη δεκαετία στην παραγωγή πυρομαχικών, προσφέροντας θέσεις εργασίας και επενδύσεις υψηλής ποιότητας σε ολόκληρη τη Βρετανία και διασφάλιση ταχείας παραγωγικής ικανότητας και αποθεμάτων πυρομαχικών επόμενης γενιάς.
Εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων: Ριζική μεταρρύθμιση των αμυντικών προμηθειών και δημιουργία μιας νέας Υπηρεσίας Αμυντικής Καινοτομίας για να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην αιχμή της σύγχρονης πολεμικής τεχνολογίας, με τουλάχιστον το 5% του αμυντικού προϋπολογισμού να δεσμεύεται στην Έρευνα και την Ανάπτυξη.
Στήριξη στην άμυνα της Ουκρανίας: «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η ασφάλειά μας», τονίζει ο Σούνακ. Η βρετανική κυβέρνηση θα δεσμεύσει επιπλέον 500 εκατομμύρια λίρες το 2024 για τα πυρομαχικά, την αεράμυνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρειάζεται η Ουκρανία.


Today is a landmark moment in the defence of the United Kingdom.

We’ll spend an extra £75 billion in defence over the next six years.

▪️ Protecting our security and prosperity
▪️ Backing Ukraine for the long-term
▪️ Leading the way in European security pic.twitter.com/Var5EBeE3j

— UK Prime Minister (@10DowningStreet) April 23, 2024

Φωτογραφίες Reuters
www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου