Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Γάζα: Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά έρευνα για τον ρόλο των Big Tech σε δολοφονίες αμάχων


© Piotr Swat | Dreamstime.com
Γάζα: Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά έρευνα για τον ρόλο των Big Tech σε δολοφονίες αμάχων
efsyn.gr
Το Euro-Med Human Rights Monitor αναφέρεται κυρίως στο «Project Nimbus», το οποίο χρησιμοποιώντας το Cloud της Google και τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στο Ισραήλ να παρακολουθεί και να συλλέγει στοιχεία Παλαιστίνιων αμάχων

Το Παρατηρητήριο για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Euro-Med ζητά να διερευνηθεί ο ρόλος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης για τον ρόλο τους στις δολοφονίες άμαχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Euro-Med Human Rights Monitor, στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπάρχουν συχνές αναφορές ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί μια σειρά από τεχνολογικά συστήματα, τα οποία υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη για την παράνομη παρακολούθηση και στοχοθέτηση Παλαιστινίων. Όπως επισημαίνει η οργάνωση, «αυτές οι εταιρείες πρέπει να λογοδοτήσουν, εάν διαπιστωθεί ότι είναι συνένοχες σε εγκλήματα ή ότι δεν έχουν λάβει επαρκείς προφυλάξεις για να αποτρέψουν την πρόσβαση και την εκμετάλλευση των πληροφοριών των χρηστών».
Και επισημαίνει ότι «η Google και το Ισραήλ συνεργάζονται σε διάφορες τεχνολογικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του Project Nimbus, το οποίο παρέχει στον ισραηλινό στρατό εργαλεία για την αυξημένη παρακολούθηση και την παράνομη συλλογή δεδομένων των Παλαιστινίων, διευρύνοντας έτσι τις ισραηλινές πολιτικές άρνησης και δίωξης, καθώς και άλλα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες, ρεπορτάζ του περιοδικού ΤΙΜΕ ανέφερε ότι η Goggle «συζήτησε την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα», επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει δει το ΤΙΜΕ, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας διατηρεί τη λεγόμενη «ζώνη προσγείωσης», δηλαδή ένα ασφαλές σημείο εισόδου στο Google Cloud, που παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων με ταυτόχρονη πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η συμφωνία αυτή μάλιστα ήταν η αιτία να απολυθούν 28 εργαζόμενοι της GOUGLE που διαμαρτυρήθηκαν.

Μάλιστα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Google έδωσε στο Ισραήλ έκπτωση 15% επί της αρχικής τιμής για την παροχή συμβουλών στο πλαίσιο του «προγράμματος Nimbus», δηλαδή μια συμφωνίας υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης ύψους 1,2 δισ. δολαρίων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και των εταιρειών Google και Amazon.

Σύμφωνα με το περιοδικό, «αναφορές στον ισραηλινό Τύπο είχαν υποδείξει προηγουμένως ότι η Google και η Amazon απαγορεύεται συμβατικά να εμποδίσουν συγκεκριμένα όπλα του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους στο πλαίσιο του Προγράμματος Nimbus. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται σύμβαση που αποδεικνύει ότι το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι πελάτης του Google Cloud».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου