- Τι λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ιάσων Αποστολόπουλος UPD
efsyn.gr
Φόβους ότι πιθανόν χάθηκαν ζωές προσφύγων από την επίθεση του λιβυκού λιμενικού στο πλοίο «Μάρε Ιόνιο» (Mare Jonio), εκφράζει στην «Εφ.Συν.» ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πάνω στο διασωστικό πλοίο. Η επίθεση έγινε ενώ το «Μάρε Ιόνιο» πραγματοποιούσε διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε μια μικρή βάρκα.
Συγκλονίζει η περιγραφή που δίνει ο διασώστης στην «Εφ.Συν.»: «Μας πυροβόλησε το λιβυκό λιμενικό. Επιτέθηκαν στη βάρκα που διασώζαμε για να μας πάρουν τους πρόσφυγες. Έπεσαν όλοι οι πρόσφυγες στο νερό για να γλιτώσουν. Για να μην επιστρέψουν στη Λιβύη. Πανικός. Ακόμα και αυτοί που δεν είχαν σωσίβιο. Το λιβυκό λιμενικό μάς διέταζε να φύγουμε και άρχισε να πυροβολεί. Έπεσε η σφαίρα 2 μέτρα από το φουσκωτό μας. Ναι, είμαστε καλά, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι χάθηκαν».
ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος από το πλοίο Mare Jonio, λίγο πριν την επίθεση του λιβυκού λιμενικού
Τρομοκρατημένοι, λοιπόν, από τους ένοπλους και από την προοπτική να τους επαναπροωθήσουν, πολλοί πρόσφυγες πήδηξαν στο νερό. Κάποιοι ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια από το πλήρωμα του «Μάρε Ιόνιο», ενώ άλλοι αναχαιτίστηκαν από το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Τρίπολης. Δεν είναι ξεκάθαρο αν όλοι επέζησαν. «Ζητάμε από την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη βίαιη, επικίνδυνη και εγκληματική συμπεριφορά της λεγόμενης λιβυκής ακτοφυλακής», ανέφερε η ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans, στην οποία ανήκει το «Μάρε Ιόνιο».
Το «Μάρε Ιόνιο» επέστρεψε για τη νέα του αποστολή, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά τη διάσωση 113 ανθρώπων. Το πλοίο αναχώρησε χθες το απόγευμα από το λιμάνι των Συρακουσών και κατευθύνθηκε προς τη λιβυκή SAR. «Θα είμαστε εκεί για να παρακολουθήσουμε τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της ΕΕ επιτρέπουν στη λεγόμενη Λιβυκή Ακτοφυλακή», λέει ο Luca Casarini, ένας από τους ιδρυτές της ΜΚΟ. Και οι μόνες συνέπειες - εξηγεί ο επικεφαλής της αποστολής Dany Castiglione - είναι «ναυάγια και σχεδόν 400 επιβεβαιωμένα θύματα, χωρίς να υπολογίζονται οι αγνοούμενοι και τα «ναυάγια φαντάσματα» για τα οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα».
Από την αρχή του έτους, 3.791 γυναίκες, άνδρες και παιδιά έχουν επιστρέψει στη Λιβύη, από όπου ακριβώς προσπαθούσαν να διαφύγουν. Τεχνικά είναι απόρριψη και για τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, είναι παράνομο.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Τυνησία, όπου –καταγγέλλει η ΜΚΟ– «προσπαθούν να αναπαράγουν το «λιβυκό μοντέλο». Μόνο τον Μάρτιο του 2024, η Garde Nationale (εθνική φρουρά) πραγματοποίησε 160 επιχειρήσεις αναχαίτισης, μεταφέροντας στη στεριά δια της βίας 5.133 άτομα. Στοιχεία που χαιρέτισε η κυβέρνηση της Μελόνι.
«Η επιθυμία να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. στα αιτήματα ασύλου από πρόσφυγες - δηλώνει η Laura Marmorale, πρόεδρος της Mediterranea Saving Humans - είναι ξεκάθαρη. Αυτοί που πληρώνουν το τίμημα για αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές, που βασίζονται στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που προκαλούν μεγάλο αριθμό αθώων θυμάτων, είναι οι άνθρωποι σε κίνηση που πεθαίνουν στη θάλασσα, στην έρημο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Λιβύης και υφίστανται βία, βασανιστήρια και ρατσισμό σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου