Παίζοντας με τις λέξεις
Aπό την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» της Τετάρτης σχετικά με τον οπλισμό που η χώρα μας πουλάει στην Τσεχία προκειμένου να φτάσει στην Ουκρανία, δύο πράγματα έχουν σημασία.
Το πρώτο είναι ότι το υπουργείο στην ανακοίνωση δεν διέψευσε ότι τα εν λόγω πολεμοφόδια θα καταλήξουν στην Ουκρανία, γεγονός που έστω κι έμμεσα (με τον τρόπο που γίνεται εμπλέκει περισσότερο στρατιωτικά τη χώρα μας στο πεδίο του ουκρανικού). Το δεύτερο είναι η «διαβεβαίωση» ότι τα όπλα που στέλνουμε και περιέχουν λευκό φώσφορο είναι «καπνογόνα» και όχι «εμπρηστικά», κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης καθώς το υπουργείο ισχυρίζεται πως η χρήση τους είναι για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού και όχι για ευθεία βολή κατά ανθρώπων με εμπρηστικά πυρομαχικά.
Αυτό που δεν μας λέει το υπουργείο είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι στο πως είναι συσκευασμένος ο φώσφορος (αν πρόκειται δηλαδή για καπνογόνο ή εμπρηστικό), αλλά στην ουσία που περιέχει και η οποία αν πυροδοτηθεί δεν αφήνει τίποτε όρθιο σε απόσταση αρκετών μέτρων. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι ακόμα και τα καπνογόνα βλήματα που πουλάμε εκτοξεύονται από άρματα τα οποία τόσο η Τσεχία, όσο και η Ουκρανία δεν φαίνεται να διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, το ερώτημα παραμένει πιο καίριο: Σε τι θα χρησιμεύσουν τα εν λόγω βλήματα αν δεν υπάρχει τρόπος να εκτοξευτούν; Θα τα έχουν να τα κοιτάνε; Θα τα μετατρέψουν σε κάτι άλλο που δεν θα είναι καπνογόνο αλλά καθαρά εμπρηστικό;
Σε επικοινωνία μας με στρατιωτικούς γιατρούς θέσαμε ένα απλό ερώτημα. Αν ένα καπνογόνο βλήμα τέτοιου είδους πέσει πάνω σε ανθρώπους, προκαλεί ζημιά; Η απάντηση ήταν ότι ο λευκός φώσφορος αναφλέγεται σε επαφή με το οξυγόνο που αναπνέουμε εάν πυροδοτηθεί, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση προφανώς και θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε ανθρώπους από τη στιγμή που για να αρχίσει να βγάζει καπνό (για λόγους προκάλυψης, όπως αναφέρει το υπουργείο), καθώς θα κάψει τα πάντα γύρω του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου