Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Διώκονται για υποκίνηση σε βία η αδελφή του Χανίγια και Παλαιστίνια καθηγήτρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου


AP Photo/Victor R. Caivano
Διώκονται για υποκίνηση σε βία η αδελφή του Χανίγια και Παλαιστίνια καθηγήτρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου
Μεγαλώνει η φρίκη για τον ομαδικό τάφο στη Γάζα: έχουν ανασυρθεί 180 πτώματα
efsyn.gr
Απειλές Νετανιάχου για πίεση «στρατιωτική και πολιτική» στη Χαμάς
• Κλιμακώνεται η βία στη Δυτική Όχθη μετά την ισραηλινή επιδρομή του Σαββάτου που κόστισε 14 ζωές

Με το επιχείρημα ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι το ταχύτερο δυνατό, και «να επιτευχθεί η νίκη» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες το Ισραήλ «θα αυξήσει τη στρατιωτική και πολιτική πίεση προς τη Χαμάς». Έπειτα από ένα αιματηρό 24ωρο, στη διάρκεια του οποίου αποκαλύφθηκε ομαδικός τάφος στη Χαν Γιουνίς, στη Γάζα, με καταμετρημένα μέχρι στιγμής 180 πτώματα, το Τελ Αβίβ ανεβάζει τους τόνους και τις απειλές.

Εκτός από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπένι Γκαντζ είπε στη Βουλή του Ισραήλ, Κνεσέτ, ότι κρίσιμες συζητήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο θα πρέπει επίσης να γίνονται τα Σάββατα και τις αργίες.

«Οι όμηροι δεν έχουν χρόνο και οι στρατιώτες δεν σταματούν στο πεδίο της μάχης. Οι ηγέτες πρέπει να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, και σίγουρα όχι να προσπαθήσουμε να ψηφίσουμε νόμους και αποφάσεις που βλάπτουν την ασφάλεια και τα πολιτικά μας συμφέροντα», είπε ο Γκαντζ.

Νεκρικοί σάκοι με εβραϊκά γράμματα

Την ίδια ώρα στη Χαν Γιουνίς και έξω από το νοσοκομείο Νάσερ εκτυλίσσονται σκηνές απίστευτης φρίκης. Από τον ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε εκεί έχουν ανασυρθεί πάνω από 180 πτώματα, τυλιγμένα σε πλαστικές σακούλες που φέρουν πάνω λέξεις γραμμένες στην εβραϊκή γλώσσα.

Οι νεκροί, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazzera, είναι ηλικιωμένες γυναίκες, παιδιά και νεαροί άνδρες. Επίσης, διασώστες ανέφεραν ότι πολλοί από τους νεκρούς είχαν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη και φαίνεται ότι εκτελέστηκαν πριν θαφτούν.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ένα εξελισσόμενο δράμα, καθώς άνθρωποι σπεύδουν στο σημείο, για να δουν αν ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται μέλη της οικογένειάς τους.
Απαγγελία κατηγορίας για την αδελφή του Χανίγια

Σε μια προφανή προσπάθεια να ασκηθεί πίεση προς τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μέρες αφότου τρεις γιοι και τέσσερις εγγονοί του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιχείρηση, Ισραηλινός εισαγγελέας άσκησε δίωξη εις βάρος της αδερφής του Χανίγια για υποκίνηση σε βία και αλληλεγγύη σε τρομοκρατική ομάδα.

Η Σάμπα Χανίγια έχει συληαφθεί και κρατείτασι από την 1η Απριλίου και το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η «επαίνεσε την επίθεση της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, προσήχθη ξανά από την ισραηλινή αστυνομία, δύο ημέρες μετά την αποφυλάκισή της, η καθηγήτρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ναντίρα Σαλχούμπ-Κεβορκιάν. Η Παλαιστίνια καθηγήτρια Νομικής και πολίτης τους κράτους του Ισραήλ, είναι ειδική σε θέματα κρατικών εγκλημάτων και γενοκτονίας.

Κατηγορείται επίσης για υποκίνηση σε βία, καθώς έχει εγείρει αμφιβολίες όσον αφορά τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι κατά την επίθεση της Χαμάς έγιναν βιασμοί, ενώ φέρεται να έχει αποκαλέσει τους Ισραηλινούς «εγκληματίες».

Κλιμακώνεται η βία στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με τον παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, παράλληλα με του 34.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, στους 485 έφτασε ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον Οκτώβριο. Και η βία, στην οποία εκτός από τον ισραηλινό στρατό εμπλέκονται και έποικοι, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες πυροβόλησαν δύο Παλαιστίνιους που προσπάθησαν να τους πυροβολήσουν και να τους μαχαιρώσουν και πως οι δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί.

«Ένας από τους τρομοκράτες επιχείρησε να μαχαιρώσει στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή, οι οποίοι ανταπάντησαν με πραγματικά πυρά και τον εξουδετέρωσαν. Την ίδια ώρα, ο άλλος τρομοκράτης άνοιξε πυρ κατά των στρατιωτών, οι οποίοι ανταπάντησαν με πραγματικά πυρά και εξουδετέρωσαν και εκείνον», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το περιστατικό έγινε στη Χεβρώνα και σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο οι στρατιώτες δεν επέτρεψαν στα ασθενοφόρα να παραλάβουν τους νεκρούς. Αργότερα, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε άλλο περιστατικό, μια γυναίκα προσπάθησε να μαχαιρώσει στρατιώτες σε σημείο ελέγχου.

Τα γεγονότα αυτά καταγράφονται μια μέρα αφότου, σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 14 Παλαιστίνιους, ενώ οδηγός ασθενοφόρου σκοτώθηκε καθώς πήγαινε να παραλάβει τραυματία έπειτα από βίαιη επίθεση Εβραίων εποίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου