Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Απαράδεκτη απόφαση διοικητικής κράτησης των 9 επιζώντων της Πύλου παρά την αθώωση-Καταγγελία ΚΕΔΔΑ

Την άμεση απελευθέρωση των εννέα επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, στους οποίους η κυβέρνηση ήθελε να φορτώσει το ρατσιστικό έγκλημα του πνιγμού άνω των 600 προσφύγων αλλά αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, απαιτεί η ΚΕΔΔΑ. «Αντί οι 9 επιζώντες να είναι πλέον ελεύθεροι όπως ήταν αναμενόμενο, εκδόθηκαν από την αστυνομία στημένες αποφάσεις διοικητικής κράτησης τους με αιτιολογία την έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων (!!) και την αστήρικτη κατηγορία για υποψία “διαφυγής” λόγω “έλλειψης σταθερού καταλύματος”», σημειώνει η ΚΕΔΔΑ. «Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στην Πύλο. Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να τιμωρηθούν οι πολιτικοί ένοχοι και οι φυσικοί αυτουργοί. Να μπει τέρμα στην αντιπροσφυγική πολιτική Ελλάδας-ΕΕ», προσθέτει. 


Αθώοι μεν-κρατούμενοι δε οι 9 επιζώντες πρόσφυγες της Πύλου

Στις 21/5 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας έκρινε αθώους, μετά και από σχετική πρόταση του εισαγγελέα εφετών, τους 9 επιζώντες πρόσφυγες στους οποίους η κυβέρνηση ήθελε να φορτώσει το ρατσιστικό έγκλημα του πνιγμού άνω των 600 προσφύγων στην Πύλο στις 14/6/2023. Οι εννέα πρόσφυγες που παρέμεναν προφυλακισμένοι 11 μήνες στη φυλακή, αθωώθηκαν για τα αδικήματα της παράνομης μεταφοράς (διακίνηση) και της παράνομης εισόδου. Ενώ, το δικαστήριο δεν τους έκρινε ενόχους ούτε για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πρόκλησης ναυαγίου που τους φόρτωσαν, ώστε να γίνουν εξιλαστήρια θύματα για τους θανάτους που προκλήθηκαν από την ανατροπή του πλοιαρίου λόγω της ρυμούλκησης του από το λιμενικό. Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει το θέμα του ναυαγίου λόγω “διεθνών υδάτων”. Ωστόσο, η αθώωση για τη διακίνηση και την παράνομη είσοδο καταρρίπτει το κατασκευασμένο αφήγημα ότι για όλα φταίνε οι 9 ως διακινητές και ότι δεν υπάρχουν ευθύνες σε Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση που προσέθεσε άλλους 600 πρόσφυγες στους νεκρούς της λίστας του θανάτου λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής από τις απωθήσεις, τις επαναπροωθήσεις και τα κλειστά σύνορα.

Στις 23/5, όμως αντί οι 9 επιζώντες να είναι πλέον ελεύθεροι όπως ήταν αναμενόμενο, εκδόθηκαν από την αστυνομία στημένες αποφάσεις διοικητικής κράτησης τους με αιτιολογία την έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων (!!) και την αστήρικτη κατηγορία για υποψία «διαφυγής» λόγω «έλλειψης σταθερού καταλύματος», παρότι είχε δηλωθεί για όλους διευθύνσεις φιλοξενίας, όπως απαιτείται από τη διαδικασία ασύλου. Ενώ, στις πρόχειρα γραμμένες αποφάσεις υπάρχει αναφορά ως και για «εξαγορά ποινής που επιβλήθηκε με απόφαση», παρότι ποινή δεν υφίσταται, αποδεικνύοντας εξόφθαλμα ότι πρόκειται για μια ακόμα σκευωρία που στήνεται προληπτικά και εκδικητικά αφού εκκρεμεί η μήνυση 53 επιζώντων για τις πράξεις και παραλείψεις των ελληνικών αρχών που τους άφησαν 16 ώρες αβοήθητους και μετά προκάλεσαν την βύθιση του πλοιαρίου με τη ρυμούλκησή τους από το ελληνικό λιμενικό. ΄Ετσι, οι 9 παραμένουν κρατούμενοι στη χώρα μας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων 99 επιζώντων, κάτω από τη διεθνή κατακραυγή, βρίσκονται ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η δίκη και οι αποφάσεις κράτησης αποτελούν ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των μεθοδεύσεων με τις οποίες επιχειρείται οι ευθύνες των Κυβερνήσεων και των εγκληματικών πολιτικών ελληνικού κράτους – Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, να «φορτωθούν» σε «μαύρα πρόβατα» και μάλιστα, στα ίδια τα θύματα αυτών των πολιτικών και να ασκείται τρομοκρατία και επιχείρηση φίμωσης των μαρτύρων των ρατσιστικών εγκλημάτων.

Η απαλλαγή των 9 επιζώντων από τις κατηγορίες ήταν η ελάχιστα δίκαιη –αλλά όχι αναμενόμενη στις σύγχρονες συνθήκες- μεταχείριση, απέναντι στους ανθρώπους που αν και κατάφεραν να επιβιώσουν από τη δολοφονική επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, βρέθηκαν κατηγορούμενοι ως διακινητές και δολοφόνοι, των ίδιων των συνταξιδιωτών τους.

Η απόφαση αθώωσης, αποτελεί την ελάχιστη δικαίωση και για τους πάνω από 600 νεκρούς/ές στο κρατικό έγκλημα στην Πύλο και τις οικογένειές τους. Αλλά και νίκη του κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, που από την πρώτη στιγμή στάθηκε ολόψυχα δίπλα στα θύματα της αντιπροσφυγικής πολιτικής του ελληνικού κράτους και αντιμετωπίστηκε με αστυνομική βία και καταστολή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας στις 21/5.Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στην Πύλο. Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να τιμωρηθούν οι πολιτικοί ένοχοι και οι φυσικοί αυτουργοί.
Να μπει τέρμα στην αντιπροσφυγική πολιτική Ελλάδας-Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου