Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Μερικές ακόμα νίκες για το φοιτητικό κίνημα αποεπένδυσης από το Ισραήλ

Τρία ακόμα αμερικανικά πανεπιστήμια προστέθηκαν στη λίστα των ιδρυμάτων που συμφωνούν να ανοίξουν διαδικασίες αποεπένδυσης από το Ισραήλ, έπειτα από απαίτηση και κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος.

Το μικρό ιδιωτικό κολλέγιο New School στην πόλη της Νέας Υόρκης — που ιδρύθηκε το 1919 από πρώην καθηγητές του Columbia που αρνήθηκαν να υπακούσουν στον «όρκο πίστης προς την πατρίδα» που είχε υιοθετήσει τότε το μεγάλο ίδρυμα — ήρθε στις αρχές αυτής της εβδομάδας σε συμφωνία με τους φοιτητές που διαδήλωναν επί μήνες στους χώρους του.

Η επιτροπή διαχειριστών του New School θα ψηφίσει στις 14 Ιουνίου για το ζήτημα της πλήρους αποεπένδυσης από «εταιρείες που εμπλέκονται στη στρατιωτική και αστυνομική βία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπως και όλες τις παγκόσμιες στρατιωτικοποιημένες συγκρούσεις», όπως μεταδίδει η φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου.

Εάν εγκριθεί, η αποεπένδυση θα πρέπει να συμβεί εντός τριμήνου και, όπως εξηγεί η φοιτητική εφημερίδα, θα σημαίνει μεταξύ άλλων την πλήρη αποεπένδυση «από εταιρείες και θυγατρικές που εμπλέκονται στην παρασκευή όπλων, τις στρατιωτικές προμήθειες και τον εξοπλισμό, τη στρατιωτική επικοινωνία και την τεχνολογία δημόσιας παρακολούθησης».

Επίσης στις αρχές της εβδομάδας, φοιτητές του Bard College στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν πως ήρθαν σε πλήρη συμφωνία με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία υιοθέτησε όλα τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε:
– να στηρίξει κάθε φοιτητική κίνηση εναντίον της Εκτελεστικής Διαταγής 157 της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που απαγορεύει τη δημόσια χρηματοδότηση εταιρειών ή οργανισμών που στηρίζουν το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS), και εναντίον άλλων αντίστοιχων νόμων και κανονισμών,
– να παρουσιάσει λεπτομερή και διαφανή έκθεση των επενδύσεών του, και των σχεδίων για το μέλλον τους,
– να δημιουργηθεί επιτροπή που θα εκπροσωπεί φοιτητές, διδακτικό προσωπικό, υπαλλήλους και διοίκηση, η οποία θα παρέχει μη δεσμευτικές «γραπτές κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογικών επενδύσεων για τους υπεύθυνους καταπιστευματοδόχους του Bard College».

Το Bard College έχει από το 2009 συνεργασία και κοινό πρόγραμμα, το πρώτο μεταξύ πανεπιστημίων των δύο κρατών, με το παλαιστινιακό πανεπιστήμιο Al Quds που βασίζεται στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τέλος, το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σακραμέντο (California State University, Sacramento – CSU Sacramento), έγινε το πρώτο του είδους του που εκκινεί διαδικασίες πλήρους αποεπένδυσης από «εταιρείες και επενδυτικά σχήματα που κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση, και δραστηριότητες που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», όπως αυτά ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τους φοιτητές του πανεπιστημίου, η διοίκηση τους ενημέρωσε ότι δεν διαθέτει άμεσες επενδύσεις που να εμπίπτουν στην περιγραφή, αλλά πως θα ξεφορτωθεί έμμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 4,5 εκ. δολαρίων.

Οι φοιτητές πέτυχαν επίσης αλλαγή στις πολιτικές του πανεπιστημίου, όπου πλέον δηλώνεται πως «το CSU Sacramento αντιτίθεται και καταδικάζει κάθε πράξη γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης, και άλλων δραστηριοτήτων που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το CSU Sacramento δεν θα συμμετέχει σε καμία δραστηριότητα και δεν θα συνάπτει καμία συμφωνία που έρχεται σε σύγκρουση με αυτές τις αξίες», κάτι που επί της ουσίας αποτελεί μια έμμεση υιοθέτηση και του καλέσματος για ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Με αυτά, τα αμερικανικά ιδρύματα που έχουν αποφασίσει κάποιου είδους κίνηση προς την αποεπένδυση — είτε απλά να θέσουν το ζήτημα στα αρμόδια όργανά τους, είτε να εκκινήσουν τις διαδικασίες — ανέρχονται σε εννέα: Brown, Evergreen, Northwestern, Rutgers, USC Sacramento, UC Riverside, Minnesota, Bard, New School.

Διαβάστε το αφιέρωμα του INFO-WAR στο φοιτητικό κίνημα αποεπένδυσης: Στο Μέρος Α’ για τις ρίζες του στο κίνημα αποεπένδυσης από το νοτιοαφρικανικό Απαρτχάιντ, και στο Μέρος Β’ για τη σύνδεση των αγώνων του νοτιοαφρικανικού και του παλαιστινιακού λαού και την εξέλιξη του κινήματος για αποεπένδυση από το ισραηλινό απαρτχάιντ και τη γενοκτονία στη Γάζα.
infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου