Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Δεκάδες άμαχοι νεκροί στη Ράφα, αυξάνονται οι εκκλήσεις για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης


Ράφα, άμαχοι στην ουρά για φαγητό -φωτ. αρχείου από τον Φεβρουάριο 2024 | AP Photo/Fatima Shbair, File
Δεκάδες άμαχοι νεκροί στη Ράφα, αυξάνονται οι εκκλήσεις για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
efsyn.gr
To αμερικανικό Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας καταγγέλλει την τακτική του Ισραήλ να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου, μιλώντας για «πράξη γενοκτονίας» • Η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children επισημαίνει ότι η ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών στη Γάζα ωθείται πέρα ​​από κάθε όριο

Δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αδιάκριτες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Γάζα κινδυνεύουν από την πείνα και τις ασθένειες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, που δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο για ακόμη επτά μήνες, παράλληλα σφίγγει τον κλοιό για τους αμάχους, εμποδίζοντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ κάλεσε και την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), να εκκενώσει την έδρα της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ακόμη και το αμερικανικό Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, διαπιστώνει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, πλήττοντας πάντως τους αμάχους, πρακτική που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την «Αρχή Γης» του Ισραήλ υποστηρίζει ότι η UNRWA, μια υπηρεσία από την οποία εξαρτάται η επιβίωση και η ιατρική φροντίδα πολλών χιλιάδων Παλαιστινίων, λειτουργούσε επί επτά χρόνια χωρίς άδεια και πως οφείλει στο ισραηλινό δημόσιο 7,3 εκατ. δολάρια.

Επίσης, σε επίθεση στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, έπειτα από ισραηλινή επιχείρηση, προκλήθηκε φωτιά σε κεντρική λαχαναγορά. Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera Arabic και το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για νεκρούς, ωστόσο υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας.

Η αγορά έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά ξέσπασε στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινίων στην πόλη, στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στη Ραμάλα.
Σίσι: Να μην εκτοπιστούν άνθρωποι με τη βία

Την ώρα που ασθένειες και πείνα απειλούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στη Γάζα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, από το Πεκίνο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα «εκτοπιστούν με τη βία», όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παράσχει αμέσως μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να τερματίσει την ισραηλινή πολιορκία και να σταματήσει κάθε προσπάθεια εξαναγκασμού των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν βίαια τη γη τους», είπε μιλώντας στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Κρατών στο Πεκίνο.

Στο ίδιο φόρουμ, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε την επιθυμία του Πεκίνου να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, ενώ υποσχέθηκε και δωρεά 3 εκατ. δολαρίων στην UNRWA, αλλά κινεζική υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
«Να σταματήσει η επίθεση στη Ράφα»

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι φωνές για να σταματήσει ο πόλεμος και η επιχείρηση στη Ράφα, η οποία έχει ενταθεί μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) με την οποία διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children είπε ότι στα 66 θύματα των τελευταίων ημερών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά και γυναίκες, κάνοντας έκκληση για επείγουσα δράση για την προστασία των αμάχων στη Ράφα και σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Ο διευθυντής της οργάνωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Χαβιέ Ζουμπέρ, αναρωτήθηκε «τι περισσότερα στοιχεία χρειάζονται οι ηγέτες για να δείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ασφαλές μέρος για παιδιά και οικογένειες στη Γάζα;»

Και πρόσθεσε: «Είναι μόνιμα σε κατάσταση φυγής για να σώσουν τη ζωή τους, κινούμενοι από τη μια επικίνδυνη ζώνη στην άλλη. Και δεν φεύγουν στην τύχη: πηγαίνουν στις περιοχές όπου το Ισραήλ τους ζήτησε να πάνε “για τη δική τους ασφάλεια”. Και τότε δέχονται επίθεση».

Όπως επισήμανε ο Χαβιέ Ζουμπέρ, «για όσους δεν έχουν χτυπηθεί ακόμη από εκρηκτικά όπλα που εκτοξεύονται απευθείας σε περιοχές αμάχων, υφίστανται τις αργές, οδυνηρές συνέπειες της πείνας. Η ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών ωθείται πέρα ​​από κάθε όριο, καθώς υφίστανται αφάνταστη ψυχική βλάβη από τη βία, σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μελών του σώματος, ενώ χάνουν τις οικογένειες, τα σπίτια και τα σχολεία τους».
Παιδιά με «οξύ υποσιτισμό»

Η πείνα είναι μόνιμο πρόβλημα για τους αμάχους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), πολλές γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των 121 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν και των 394 που τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης το απόγευμα.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70% από τις 7 Μαΐου, όταν όση εισερχόταν στον παλαιστινιακό θύλακα πριν από εκείνη την ημερομηνία ήταν «ήδη ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες».
«Μέθοδος γενοκτονίας»

Την τακτική του Ισραήλ να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο επέκρινε και το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ο ανθρωπογενής λιμός είναι γνωστός ως «γενοκτονία λόγω φθοράς».

Το Ινστιτούτο Lemkin επισημαίνει ότι η χρήση του λιμού με στόχο να «αποδυναμώσει ή να καταστρέψει μια ομάδα» είναι πράξη γενοκτονίας.

«Είμαστε συντετριμμένοι που αθώοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σε μια κατάσταση που ήταν –και συνεχίζει να είναι– προβλέψιμη και αποτρέψιμη», επισημαίνει το Ινστιτούτο Lemkin με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να τερματίσει τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα και να ξεκινήσει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου