Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Θέλουν να στείλουν Νατοϊκούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία: όλο και πιο κοντά η πιθανότητα απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Οι αρνητικές εξελίξεις από την υποχώρηση του Ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο και η αδυναμία αντιμετώπισης της Ρωσικής επίθεσης σε ένα τεράστιο μέτωπο, ωθούν το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης όχι μόνο να στείλουν ακόμη πιο πολλά όπλα -που δύναται να στοχεύουν στην ρωσική ενδοχώρα-, αλλά επίσης να σχεδιάζουν την αποστολή και νατοϊκών στρατευμάτων ως εκπαιδευτές!  

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ
Σύμφωνα με αναλυτές το μεγαλύτερο ζήτημα για τον Ουκρανικό στρατό δεν είναι οι ελλείψεις στον οπλισμό. Αυτό προβάλλεται και ως πρόσχημα για την απευθείας στρατιωτική εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής Δύσης....
Υποστηρίζουν ότι το μείζον ζήτημα είναι το στρατιωτικό προσωπικό και αυτό γιατί παρά την επιστράτευση, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στα μέτωπα δεν είναι αποκλειστικά ο αριθμός των στρατιωτών, αλλά το πόσο καλά έχουν αυτοί εκπαιδευτεί.
Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα φαίνεται να έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους, τόσο ο Μακρόν, όσο και το ΝΑΤΟ, με τα μηνύματα από διάφορες χώρες να είναι όλο και περισσότερα και να μιλούν πλέον ανοιχτά για αποστολή στρατευμάτων στα ουκρανικά εδάφη.
Τελευταία προστέθηκε στη σχετική λίστα η Εσθονία, στρατιωτική πηγή της οποίας αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό άμεσα στρατιωτικό προσωπικό της χώρας να μεταβεί στα δυτικά της Ουκρανίας και να αναλάβει τις θέσεις Ουκρανών στρατιωτών σε θέματα που έχουν να κάνουν με στρατιωτικές διαδικασίες, μεταφορές και logistics.
Με αυτό τον τρόπο σημαντικός αριθμός Ουκρανών εφέδρων θα απελευθερωθεί και θα είναι διαθέσιμος να σταλεί στην πρώτη γραμμή.

Είναι χαρακτηριστικά πλέον τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται η αποστολή Νατοϊκών εκπαιδευτών στην Ουκρανία και τονίζουν το τι σημαίνει η παραβίαση αυτής της "κόκκινης γραμμής".
Οι New York Times σημειώνουν ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο και η θέση της στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί σοβαρά. Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να βοηθήσουν στην εκπαίδευση 150.000 νεοσύλλεκτων πιο κοντά στην πρώτη γραμμή για ταχύτερη ανάπτυξη.
Ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζούνιορ, ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Επιτελείου, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ φαινόταν αναπόφευκτη. «Θα φτάσουμε εκεί τελικά, με την πάροδο του χρόνου», είπε.
Τόνισε όμως ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα προβλήματα που κρύβονται σε αυτή την πολεμική επιλογή:
Προς το παρόν, σημείωσε, μια κίνηση στο εσωτερικό της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο «ένα σωρό εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ» και πιθανότατα θα σήμαινε ότι το Κίεβο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει πολύτιμες αντιαεροπορικές μονάδες για την προστασία των εκπαιδευτών.
Ως μέρος του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν υποχρεωμένες βάσει της συνθήκης της συμμαχίας να βοηθήσουν στην άμυνα έναντι οποιασδήποτε επίθεσης στους εκπαιδευτές, κάτι που ενδεχομένως θα έσερνε την Αμερική στον πόλεμο, σημειώνει η εφημερίδα.
Ο Λευκός Οίκος είναι ανένδοτος ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτών, στο έδαφος στην Ουκρανία, μια θέση που επανέλαβε αξιωματούχος της κυβέρνησης την Πέμπτη. Η κυβέρνηση προέτρεψε επίσης τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να μην στείλουν στρατεύματά τους.
Από την άλλη μεριά βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν για λόγους εσωτερικής πολιτικής, αλλά και εξαιτίας της έντασης αλλά και της έμμεσης σύγκρουσης με την Ρωσία από την Πολυνησία μέχρι την Αφρική, απαιτεί την αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί» όσον αφορά την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Δίπλα του στέκει ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, που υποστήριξε τη θέση του Μακρόν σε συνέντευξή του στον The Guardian την περασμένη εβδομάδα. 
«Τα στρατεύματά μας εκπαίδευαν Ουκρανούς στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο», είπε, προσθέτοντας, «Έτσι η επιστροφή σε αυτή την παράδοση μπορεί να είναι αρκετά εφικτή».

Ο αμερικανικός στρατός έχει εκπαιδεύσει ουκρανικά στρατεύματα στην Πολωνία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μεταφορά των στρατιωτών από την Ουκρανία είναι χρονοβόρα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τώρα ότι η τρέχουσα εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι επαρκής και ότι χρειάζονται καλύτερη και ταχύτερη εκπαίδευση για να απωθήσουν την αναμενόμενη ρωσική κίνηση αυτό το καλοκαίρι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθιζαν να βοηθούν στη διεξαγωγή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΑΤΟ στο Yavoriv, στη δυτική Ουκρανία, αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από εκεί στην αρχή του πολέμου.

Η αμερικανική και συμμαχική εκπαίδευση δεν ήταν πάντα επιτυχής. Πριν την ουκρανική αντεπίθεση το περασμένο καλοκαίρι, οι Αμερικανοί στρατιώτες παρείχαν εκπαίδευση στη Γερμανία σε ουκρανικές μονάδες για τον πόλεμο ελιγμών, την εκκαθάριση ναρκών και άλλα καθήκοντα. Αλλά το να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς άρματα μάχης, πυροβολικό και στρατεύματα πεζικού συντονισμένα είναι δύσκολο, ιδιαίτερα σε μια σύντομη περίοδο 12 εβδομάδων. Το πρόβλημα που επιδεινώνεται είναι ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ένα πεδίο μάχης πολύ διαφορετικό και πιο έντονο από αυτό στο οποίο πολέμησαν οι αμερικανικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια.

Η μεταφορά της εκπαίδευσης στην Ουκρανία, παραδέχονται στρατιωτικοί αξιωματούχοι, θα επιτρέψει στους Αμερικανούς εκπαιδευτές να συλλέγουν πιο γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τις καινοτομίες που συμβαίνουν στην ουκρανική πρώτη γραμμή, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να προσαρμόσουν την εκπαίδευσή τους.
Το ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα ζήτησε από τον στρατηγό Christopher G. Cavoli, τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή για την Ευρώπη, να βρει έναν τρόπο ώστε η συμμαχία να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων στο Λβιβ, κοντά στα δυτικά σύνορα της χώρας με την Πολωνία.
Αλλά η Ρωσία έχει ήδη βομβαρδίσει το Λβιβ, μεταξύ άλλων πριν από μερικές εβδομάδες όταν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν κρίσιμες υποδομές εκεί.

Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι μεγάλος αριθμός νέων Ουκρανών νεοσύλλεκτων μπορεί να σταλεί ακόμα σε μεγάλα κέντρα εκπαίδευσης στη Γερμανία και την Πολωνία. Αλλά από υλικοτεχνική άποψη, αυτό απαιτεί μεταφορά των στρατευμάτων στα σημεία εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού στο Grafenwoehr της Γερμανίας και στη συνέχεια αποστολή των στρατευμάτων σχεδόν 1.000 μίλια μέσω του Λβιβ και του Κιέβου για ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή.

«Θυμηθείτε, όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Κριμαία το 2014, στείλαμε αυξημένο αριθμό στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις στη δυτική Ουκρανία και συνεχίσαμε μέχρι το 2022, όταν τρομάξαμε και τους αποσύραμε», είπε η Έβελιν Φάρκας, πρώην ανώτατη αξιωματούχος του Πενταγώνου για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. «Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν τώρα, όταν υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στο ουκρανικό μέτωπο, που τα μέλη του ΝΑΤΟ και η ηγεσία της συμμαχίας σκέφτονται πώς να βοηθήσουν ξανά από τα μετόπισθεν».

Άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, εργάζονται για να στείλουν εργολάβους από το χώρο της άμυνας στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην κατασκευή και επισκευή οπλικών συστημάτων πιο κοντά στη ζώνη μάχης. Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ από τον χώρο της άμυνας δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει τώρα την απαγόρευσή του να πάνε αμερικανοί εργολάβοι στην Ουκρανία, ενώ σε μικρό αριθμό έχει ήδη επιτραπεί να εργαστεί σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα όπως η αεράμυνα Patriot.
«Υπάρχει ένα στοιχείο κακής πρακτικής στο γεγονός ότι παρέχουμε μάζες δυτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά δεν τους δίνουμε τους πόρους για να τον συντηρήσουν», δήλωσε ο Alexander S. Vindman, ένας απόστρατος αντισυνταγματάρχης.

Θα σταλούν και Έλληνες στρατιωτικοί ως "εκπαιδευτές" στην Ουκρανία;
Η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη εμπλέκεται όσο κανείς στον βρώμικο πόλεμο δια αντιπροσώπων στην Ουκρανία. Οι μυστικές συμφωνίες μεταξύ Μητσοτάκη και Ουκρανού προέδρου σημαίνουν και την πρόσφατη αποστολή στην Ουκρανία 250 κοντέινερ με πολεμικό υλικό από τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Επίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα ελληνο-αμερικανικά Μνημόνια που προβλέπουν τη δράση Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη υπό τις διαταγές Αμερικανών Αξιωματικών.
Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό αστικό κατεστημένο έχει αποφασίσει και δρομολογεί την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων σε πολεμικά μέτωπα, με ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις προκειμένου να αναβαθμίσει τον στρατηγικό ρόλο. Αυτή η επιδίωξη ωθεί τον ελληνικό καπιταλισμό να ακολουθεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, αλλά και τον πολεμικό σχεδιασμό της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας τόσο για την πολεμική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για την ενεργή παρουσία στις ιμπεριαλιστικές αναμετρήσεις.

Το Αντιπολεμικό κίνημα, δρώντας μέσα και έξω από τον στρατό πρέπει να Μπλοκάρει την Μηχανή του Πολέμου, να αμφισβητήσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής αστικής τάξης που επιδιώκει να χαράξει δρόμους κερδοφορίας και αναβαθμισμένου παρεμβατικού πολιτικού ρόλου.
Έξω όλοι οι Ιμπεριαλιστές από την Ουκρανία. Να σταματήσει την εισβολή και να αποχωρήσει ο Ρωσικός Στρατός. Ανάγκη κοινού αγώνα των λαών της Ουκρανία ενάντια στην φιλονατοϊκή ακροδεξιά κυβέρνηση και όλους τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσία.  
Πρέπει να αμφισβητήσουμε την Στρατιωτικοποίηση, τις προσλήψεις Μισθοφόρων στρατιωτών και τους πολεμικούς εξοπλισμούς.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ-ΦΑΝΤΑΡΟΣ-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΕΣΟ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ-να επιστρέψουν όλα τα εκστρατευτικά σώματα και οι φρεγάτες. 
Απαιτείται Κοινός αγώνας των λαών εναντίον του εθνικισμού και του ιμπεριαλισμού, ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις και τον καπιταλισμό που επιβάλλουν την εκμετάλλευση, την καταπίεση και οδηγούν στον πόλεμο, την καταστροφή και την προσφυγιά.
  ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

πληροφορίες από euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου