Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Επίθεση από το Ισραήλ στη Ράφα ως απάντηση στις ρουκέτες;

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, κοντά στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά την Κυριακή του Πάσχα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα που το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε τρεις στρατιώτες του.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι 10 βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα στη νότια Γάζα προς την περιοχή της διάβασης, η οποία είπε ότι είναι πλέον κλειστή για τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνουν στον παράκτιο θύλακα. Άλλες διαβάσεις παρέμειναν ανοιχτές, όπως μετέδωσε το Reuters.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε βάση του ισραηλινού στρατού δίπλα στο πέρασμα, αλλά δεν επιβεβαίωσε από πού τους εκτόξευσε. Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς επικαλέστηκαν μια πηγή κοντά στην οργάνωση ότι ο στόχος δεν ήταν η εμπορική διάβαση.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει ως καταφύγιο τη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα σπίτι στη Ράφα σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι γιατροί.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την αντεπίθεση, λέγοντας ότι έπληξε τον εκτοξευτή από τον οποίο έφυγαν τα βλήματα της Χαμάς, καθώς και μια «στρατιωτική δομή».

«Οι εκτοξεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Χαμάς δίπλα στο πέρασμα της Ράφα… αποτελούν σαφές παράδειγμα της συστηματικής εκμετάλλευσης ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων και χώρων από την τρομοκρατική οργάνωση και της συνεχιζόμενης χρήσης του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ως ανθρώπινων ασπίδων», ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε εννέα Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους ένα μωρό, σε ένα άλλο σπίτι στη Ράφα, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα υγείας της Γάζας. Είπαν ότι η νέα επιδρομή αύξησε τον αριθμό των νεκρών την Κυριακή σε τουλάχιστον 19 άτομα.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εισβάλει στη νότια πόλη της Γάζας και να διώξει τις δυνάμεις της Χαμάς από εκεί, αλλά έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες πιέσεις να μην επιτεθεί, καθώς η επιχείρηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει εύθραυστες ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα και να θέσει σε κίνδυνο πολλές περισσότερες ζωές.

Η επίθεση της Κυριακής στη διάβαση ήρθε καθώς οι ελπίδες για διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ήταν σε εξέλιξη στο Κάιρο.

Περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, 29 από αυτούς τις τελευταίες 24 ώρες και περισσότεροι από 77.000 έχουν τραυματιστεί στην επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου