Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – «Η μπάλα στο γήπεδο του Ισραήλ»


REUTERS/Mahdy Zourob

Το Ισραήλ έχει απορρίψει την πρόταση που έκανε δεκτή η Χαμάς, αλλά στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο, ενώ παράλληλα ετοιμάζει χερσαία εισβολή στη Ράφα
Στο Κάιρο της Αιγύπτου θα συνεχιστούν σήμερα, Τρίτη, οι διαπραγματεύσεις επί μίας πρότασης για κατάπαυση πυρός.
Το Ισραήλ την απέρριψε τονίζοντας ότι είναι «μακριά από την ικανοποίηση» των «βασικών αιτημάτων» του, ωστόσο στέλνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αντιπροσωπεία προκειμένου να εξασφαλίσει μια «αποδεκτή» συμφωνία. Παράλληλα συνεχίζει τα «στοχευμένα πλήγματα» στην ανατολική Ράφα, από όπου κάλεσε χθες 100.000 Παλαιστινίους αμάχους να φύγουν.

Τα «στοχευμένα πλήγματα» στη Ράφα πριν από τη χερσαία εισβολή

Χιλιάδες έκαναν ακριβώς αυτό, μετακομίζοντας σε αυτό που ο στρατός αποκαλεί διευρυμένη «ανθρωπιστική περιοχή» στα βόρεια της Ράφα. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η επιχείρηση είναι περιορισμένης κλίμακας, αλλά οι περισσότεροι φοβούνται ότι είναι το πρώτο βήμα για την πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή. Εξάλλου τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, διαμηνύουν ότι η χερσαία επέμβαση στην πόλη είναι αναπόφευκτη.

Σε απάντηση, η παλαιστινιακή τρομοκρατική φατρία Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία δρα στο πλευρό της Χαμάς, εκτόξευσε ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύθηκαν οι συντονιστές της Αιγύπτου και του Κατάρ, αλλά οι όροι πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν την απελευθέρωση ομήρων και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα.

Διαδηλωτές στο Ισραήλ ζητούν συμφωνία

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ απαιτώντας συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Μια ομάδα που εκπροσωπούσε οικογένειες Ισραηλινών ομήρων έστειλε ένα μήνυμα στους κυβερνητικούς διαπραγματευτές: «μην επιστρέψετε χωρίς υπογεγραμμένη συμφωνία»
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο: «Δεν γίνεται πιο ευαίσθητο από τώρα», είπε.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως η πρόταση αυτή είναι «μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ», μολαταύτα πρόσθεση πως θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για «να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας» κατάπαυσης του πυρός.

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ» σχολίασε στο BBC αξιωματούχος της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εν τω μεταξύ, ισραηλινές δυνάμεις και τανκς ήταν κοντά στα σύνορα με τη Ράφα, σε μία ένδειξη ότι προετοιμάζεται η χερσαία εισβολή, παρά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες πως θα στείλει εντός της ημέρας αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου προκειμένου να συνεχιστούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Νέα προειδοποίηση από τον ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ την ίδια ώρα διαμηνύει δια στόματος του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι ενδεχόμενη χερσαία «εισβολή» του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, θα ήταν «αφόρητη».

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να κάνουν την «περαιτέρω προσπάθεια» που απαιτείται για να κλείσει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Απηύθυνα πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», είπε.

«Αυτή είναι ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί. Χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ήταν αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή», κατέληξε.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου