Ισραηλινά τανκς κινούνται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ, Κυριακή 12 Μαΐου 2024. | AP Photo/Tsafrir Abayov
Το Ισραήλ σφυροκοπά και πάλι τη διαλυμένη βόρεια Γάζα, σε αδιέξοδο χιλιάδες Παλαιστίνιοι
efsyn.gr
Η επίθεση στη Ράφα δεν μπορεί να «συμβιβαστεί» με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα.
Τρέχουν για να σωθούν οι Παλαιστίνιοι που εδώ και μήνες είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα αλλά πια δεν έχουν πού να πάνε, ενώ η κόλαση επέστρεψε και στην Τζαμπάλια, ένα προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Μετά από μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών από την αεροπορία και το πυροβολικό, με τουλάχιστον 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ισραηλινά τανκς αναπτύχθηκαν στην ανατολική Τζαμπάλια από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η νέα σφοδρή επίθεση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έρχεται μήνες αφότου το Ισραήλ υποστήριξε ότι η Χαμάς είχε «εξαρθρωθεί» στην περιοχή.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν την Μπέιτ Λαχία, μια πόλη βόρεια της Τζαμπάλια.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα», είπε ο Abdel-Kareem Radwan, ένας 48χρονος Παλαιστίνιος από την Τζαμπάλια. Είπε ότι μπορούσαν να ακούσουν έντονους και συνεχείς βομβαρδισμούς από το μεσημέρι του Σαββάτου. «Αυτό είναι τρέλα».
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι εκτός από την Τζαμπάλια και τη Ζεϊτούν, οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν επίσης στη Μπέιτ Λαχία και στη Μπέιτ Χανούν. Οι δύο πόλεις κοντά στα βόρεια σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ βομβαρδίστηκαν σφοδρά τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
«[Ο στρατός] πηγαίνει τώρα στη Τζαμπάλια για δεύτερη φορά και στη Ζεϊτούν για τρίτη φορά, και θα συνεχίσει να μπαίνει και να βγαίνει», έγραψε ο αρθρογράφος Ben Caspit στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv, διοχετεύοντας την αυξανόμενη απογοήτευση που νιώθουν πολλοί Ισραηλινοί.
Τουλάχιστον 35.034 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά, και έως και 78.755 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανέφερε ότι 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από την έναρξη της επιχείρησης εκεί. Οι περισσότεροι κατευθύνονται στην κοντινή πόλη Χαν Γιουνίς ή στο Αλ Μαουάζι, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, όπου περίπου 450.000 άνθρωποι ζουν ήδη σε άθλιες συνθήκες.
Ο Mahmoud Basal της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα λέει ότι δεν παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες ή ανθρωπιστική βοήθεια σε εκτοπισμένους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
«Έχουμε χάσει το 80 τοις εκατό των δυνατοτήτων μας και κανείς δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις που κάνουμε στους διεθνείς θεσμούς», είπε ο εκπρόσωπος.
Εκκλήσεις μπροστά στην απόλυτη καταστροφή
Καθώς η ανθρωπιστική καταστροφή επιτείνεται μέρα με τη μέρα και οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί προειδοποιούν εάν προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός περαιτέρω στη Ράφα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για εκεχειρία.
Η επίθεση στη Ράφα δεν μπορεί να «συμβιβαστεί» με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα.
Ο Βόλκερ Τουρκ σημειώνει ότι μια πλήρους κλίμακας ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «δεν πρέπει να λάβει χώρα». «Δεν βλέπω με κανένα τρόπο ότι οι τελευταίες εντολές εκκένωσης, πολύ περισσότερο μια πλήρης επίθεση, σε μια περιοχή με εξαιρετικά πυκνή παρουσία αμάχων, μπορούν να συμβιβαστούν με τις δεσμευτικές απαιτήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και με τις δύο σειρές δεσμευτικών προσωρινών μέτρων που διατάχθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα «άμεση» εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των ομήρων και αύξηση της βοήθειας που εισέρχεται στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.
«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, την έκκληση προς όλο τον κόσμο για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και για άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά μια εκεχειρία θα είναι μόνο η αρχή. Ο δρόμος θα είναι μακρύς για να ανακάμψουμε από την καταστροφή και τα τραύματα αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Γκουτέρες σε μήνυμά του μέσω βίντεο στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στο Κουβέιτ.
Αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε χθες το Ισραήλ να μην επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα. «Θεωρούμε μια επίθεση στη Ράφα… ανεύθυνη», είπε ο Σολτς το Σάββατο σε μια εκπομπή του RND. «Προειδοποιούμε κατά αυτής και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια ιδέα που θα οδηγήσει τελικά σε αυτό χωρίς απίστευτες ανθρώπινες απώλειες όσον αφορά τους αθώους πολίτες», είπε. Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι πρέπει να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να υπάρξει μια προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης στην οποία δύο κράτη μπορούν να υπάρχουν δίπλα-δίπλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου