Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Μέση Ανατολή: «Δυτικοί» εξοπλισμοί μαμούθ στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ για συγκρούσεις διαρκείας

Μετά από 7 μήνες «απογείωσης» της έτσι κι αλλιώς τεράστιας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, με τη χρήση της οποίας από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι και έχει ισοπεδωθεί η Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι θα αναστείλει την αποστολή ορισμένων βομβών και βλημάτων πυρομαχικού στο Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή βέβαια δεν σχετίζεται με κανένα «ξαφνικό» ενδιαφέρον για τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά με την πίεση της λαϊκής κατακραυγής για τη σφαγή στη Γάζα, η οποία δυναμώνει και εντός των ΗΠΑ, αλλά και με τον συνυπολογισμό ορισμένων προσχημάτων που πρέπει να διατηρηθούν για να μπορούν να προωθηθούν ευρύτεροι σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει και η προσπάθειά της να προωθήσει μια συμφωνία «εξομάλυνσης σχέσεων» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Καθόλου τυχαία, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η τεράστια πλειοψηφία άλλων όπλων συνεχίζει να στέλνεται στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ», ενώ ακόμα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, επιβεβαίωσε ότι «η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ μέχρι τώρα ήταν πρωτόγνωρη σε όλο τον πόλεμο»…

Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και εν μέσω της δολοφονικής επίθεσης στη Ράφα και ενώ ο ισραηλινός κατοχικός στρατός έχει καταλάβει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι το Ισραήλ δεν έχει παραβιάσει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» και δεν βομβαρδίζει πυκνοκατοικημένες περιοχές!

Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Axios», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην έκθεση που «μαγειρεύει» εδώ και καιρό σχετικά με το αν το Ισραήλ χρησιμοποίησε ή όχι την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, παραβιάζοντας το αμερικανικό ή το διεθνές δίκαιο, θα δίνει ουσιαστικά «συγχωροχάρτι» στο κράτος – δολοφόνο.

Τρεις διαφορετικές πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα υποστήριξαν πως η έκθεση κατά πάσα πιθανότητα θα αναφέρει ότι «σε μερικές περιπτώσεις» αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν «εκτός» του «διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και θα τις περιγράφει με «έντονο τρόπο», αλλά δεν θα προτείνει την ανάσχεση της στρατιωτικής βοήθειας, κρίνοντας ότι γενικότερα δεν παραβιάστηκε «ο αμερικανικός ή ο διεθνής νόμος»…Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη στρατιωτική στήριξη από ΗΠΑ, Γερμανία κ.ά.

Οι πλάτες των ΗΠΑ δίνουν «φτερά» στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου για τη συνέχιση του εγκλήματος στη Γάζα. «Θα παλέψουμε με νύχια και δόντια αν χρειαστεί, ακόμα κι αν το Ισραήλ μείνει μόνο», είπε την Πέμπτη, σχολιάζοντας την καθυστέρηση στην αποστολή ορισμένων αμερικανικών βομβών.

Στην πραγματικότητα οι λεονταρισμοί του Νετανιάχου πατούν στις τεράστιες ποσότητες οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που έχουν στείλει όλο το προηγούμενο διάστημα στο Ισραήλ οι ΗΠΑ, η Γερμανία κ.ά.

Η καθυστέρηση μερικών χιλιάδων βομβών από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν παίζει καταλυτικό ρόλο μπροστά στα δισεκατομμύρια στρατιωτικής βοήθειας που του δίνουν ετησίως.

Το 2016 οι δύο χώρες υπέγραψαν το τρίτο 10ετές Μνημόνιο Κατανόησης, που καλύπτει την περίοδο 2018 – 2028 και περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια ύψους 38 δισ. δολαρίων: 33 δισ. υπό μορφή δανείων για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και 5 δισ. για αντιπυραυλικά συστήματα.

Το Ισραήλ έχει ήδη λάβει το 69% της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την περίοδο 2019 – 2023, ενώ μετά τις ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί το F-35 Joint Strike Fighter.

Σημαντικός ήταν επίσης ο ρόλος των ΗΠΑ στην ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος».

Μετά τις ΗΠΑ η χώρα που παρέχει την πιο μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ είναι η Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 δεκαπλασιάστηκαν οι γερμανικές άδειες εξαγωγής στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 326,5 εκατ. ευρώ.

Η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα σε εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ. Από τον Νοέμβρη υποτίθεται ότι τις σταμάτησε, λόγω του πολέμου, ωστόσο τον Μάρτη ο υπουργός Αμυνας Γκίντο Κροσέτο δήλωσε πως η Ιταλία συνέχισε να εξάγει όπλα στο Ισραήλ, με εντολές που είχαν υπογραφεί κατά το παρελθόν (με ελέγχους τάχα ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά των αμάχων στην Γάζα)…

Η Βρετανία το 2023 έδωσε άδειες εξαγωγής για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 42 εκατ. στερλινών στο Ισραήλ, ο οποίος αποτελούνταν από πυρομαχικά, drones, μικρά όπλα, εξαρτήματα και ανταλλακτικά για αεροσκάφη, ελικόπτερα και επιθετικά όπλα.

ALT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου