Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Σφοδρές συγκρούσεις στη Ράφα μετά και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις


AP Photo/Leo Correa
Σφοδρές συγκρούσεις στη Ράφα μετά και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
efsyn.gr
Ατελείωτη φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας, ανελέητες επιδρομές και μάχες στη Ράφα. Ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. καταθέτει έκθεση στο Κογκρέσο υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν παραβιάζει το νόμο για τη χρήση όπλων των ΗΠΑ • Αναμένεται ψήφισμα του ΟΗΕ για νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, αφού διέλυσε κάθε ελπίδα για εκεχειρία, πετώντας στα σκουπίδια την κίνηση καλής θέλησης που έκανε η Χαμάς στο Κάιρο και αψηφώντας επιδεικτικά τις «θεατρινίστικες» παραινέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Ράφα, ενώ υπάρχουν αναφορές για σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και του ισραηλινού στρατού στα ανατολικά της πόλης.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το πρωί ακούστηκαν πυρά πυροβολικού στη Ράφα ενώ αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας και στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στον βορρά.

Οι ήχοι, οι κρότοι των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού και των βομβαρδισμών είναι ακατάπαυστοι, ο κόσμος «φοβάται, ψάχνει ασφαλές μέρος», αφηγήθηκε εκτοπισμένος, ο Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τα γραφεία του οποίου στην Ιερουσαλήμ έγιναν στόχος νέας εμπρηστικής απόπειρας από πλευράς «ισραηλινών εξτρεμιστών», έχουν φύγει από τη Ράφα περίπου 80.000 άνθρωποι αφότου ο στρατός διέταξε, στις αρχές της εβδομάδας, τον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το ανατολικό τμήμα. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο χθες για 150.000.

Χαμάς: Στα χέρια του Ισραήλ η μπάλα

Παράλληλα, η Χαμάς διένειμε σε άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις μήνυμα αναφορικά με τις έμμεσες συνομιλίες στην Αίγυπτο. «Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι αντιπροσωπείες των δύο εμπόλεμων πλευρών έφυγαν από το Κάιρο έπειτα από «δύο ημέρες διαπραγματεύσεων», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, διαβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται, με σκοπό να υπάρξει «σύγκλιση απόψεων».

Η Χαμάς είχε ανάψει «πράσινο φως» στην πρόταση, που προέβλεπε αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων και της ανταλλαγής ισραηλινών ομήρων στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε πως η πρόταση αυτή βρισκόταν «μακριά από τις απαιτήσεις» της, επαναλαμβάνοντας πως εναντιώνεται σε οριστική κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς δεν έχει «νικηθεί».

Το Ισραήλ δεν παραβίασε το δίκαιο για τα όπλα της Αμερικής, λέει το ΥΠ.ΕΞ. της

Χθες ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι κι επανέλαβε την αμερικανική αντίθεση σε «στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα» και την «απόρριψη» κάθε «εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα».

Ο Αμερικανός υπουργός αναμένεται να υποβάλει σήμερα έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το αν το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους, η έκθεση αναμένεται να επικρίνει δριμύτατα τη συμπεριφορά του Ισραήλ, χωρίς όμως να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παραβίασε τους όρους χρήσης των αμερικανικών όπλων.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει τον Φεβρουάριο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο έως τις 8 Μαΐου σχετικά με την αξιοπιστία των ισραηλινών διαβεβαιώσεων ότι η χρήση των αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ δεν παραβίασε το αμερικανικό ή το διεθνές δίκαιο.

Χθες ο ίδιος παραδέχθηκε δημοσίως ότι αμερικανικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσουν αθώους πολίτες στη Γάζα και ανακοίνωσε την αναστολή παράδοσης βομβών ορισμένων τύπων βομβών σε περίπτωση μείζονος επιχείρησης στη Ράφα.

«Αν χρειαστεί να μείνουμε μόνοι μας, θα μείνουμε μόνοι μας. Το έχω ήδη πει, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», απάντησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τέλος, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί υποστήριξε πως οι δυνάμεις του έχουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά στη διάθεσή τους για να φέρουν σε πέρας «την αποστολή στη Ράφα».

Ψήφισμα του ΟΗΕ για νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σήμερα στο πρόγραμμα ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα που θα παραχωρεί νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη και να καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει θετικά το αίτημα της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ, μετά την πυρπόληση δύο φορές από δράστες της περιμετρικής της έδρας της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να «διώξουν τους υπεύθυνους για την επίθεση» τόνισε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί ανέφερε ότι πλήθος Ισραηλινών, ορισμένοι οπλισμένοι, συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας του: «Κάψτε τα Ηνωμένα Έθνη» προσθέτοντας ότι η ισραηλινή αστυνομία και οι πυροσβέστες καθυστέρησαν να επέμβουν.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, ισραηλινοί εξτρεμιστές οργανώνουν διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο της UNRWA στην Ιερουσαλήμ, τις οποίες καλεί ένα εκλεγμένο μέλος του δήμου της Ιερουσαλήμ... Αυτή την εβδομάδα, η διαμαρτυρία έγινε βίαιη όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο προσωπικό του ΟΗΕ και στα κτίρια του συγκροτήματος» έγραψε ο Λαζαρινί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου