Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Ράφα, δραματικές ώρες για τους αμάχους


AP Photo/Ismael Abu Dayyah
Ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Ράφα, δραματικές ώρες για τους αμάχους
efsyn.gr
Σταμάτησε να δέχεται ασθενείς το μεγαλύτερο μαιευτήριο της Ράφα 
• Νέος ομαδικός τάφος στο νοσοκομείο αλ-Σίφα.

Την ώρα που το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο να σταματήσει την εισβολή στην πόλη Ράφα (γεγονός που θα σημάνει τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή), η κατάσταση είναι ήδη δραματική για τους πάνω από ένα εκατ. αμάχους Παλαιστινίους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, αφού προηγουμένως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας, κατά τη διάρκεια επτά μηνών πολέμου.

Το παραπάνω αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία ξεμένουν πλέον από καύσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που νοσηλεύονται. «Τα νοσοκομεία στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχουν καύσιμα μόλις για τρεις ακόμη μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα σταματήσουν να λειτουργούν», τόνισε με ανάρτησή του στο «Χ» ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εξάλλου, το μεγαλύτερο μαιευτήριο της πόλης σταμάτησε να δέχεται ασθενείς, δήλωσε στο Reuters το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA). Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ τόνισε ότι στο μαιευτήριο, το Emirati Maternity Hospital, γίνονταν καθημερινά 85 τοκετοί από τις συνολικά 180 γεννήσεις στη Γάζα πριν από την κλιμάκωση των μαχών μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα περίχωρα της Ράφα.

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες

Τη στιγμή λοιπόν που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας, η αγωνία των κατοίκων της Ράφα κορυφώνεται, ενώ παράλληλα επιδεινώνεται περαιτέρω η κατάστασή τους.

Ο πληθυσμός στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχει «εξουθενωθεί» και οι συνθήκες είναι «φρικτές» για τις γυναίκες, δήλωσε ο Ζουχάιρ Λάχνα, Γάλλος γιατρός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο οποίος μόλις αποχώρησε από τον παλαιστινιακό θύλακα. «Στα 25 χρόνια ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν είδα ποτέ έναν πόλεμο όπου οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κύκλους και να μην μπορούν να πάνε πουθενά», σημείωσε ο 57χρονος γυναικολόγος, επικεφαλής της αποστολής για την Rahma worldwide (αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση) και για την Palmed (οργάνωση με έδρα τη Γαλλία, που ενεργεί «για την υγεία στην Παλαιστίνη»).

Όπως πρόσθεσε, ο πόλεμος είναι «φρικτός για τις γυναίκες», ιδίως εκείνες που «φεύγουν από το νοσοκομείο τρεις ώρες αφότου έχουν γεννήσει. Ζουν σε σκηνές ή σε καταφύγια όπου στοιβάζονται άνθρωποι». Ο 57χρονος γιατρός εργάστηκε στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις και στο γυναικολογικό-παιδιατρικό κέντρο της Ράφα. «Δίνουμε υπερβολικές ποσότητες αντιβιοτικών για να μετριάσουμε την κατάσταση», διότι «ο κίνδυνος μόλυνσης είναι τεράστιος», «διότι γνωρίζουμε ότι» αυτές οι γυναίκες «δεν μπορούν να αλλάξουν», «θα ιδρώσουν» και «δεν έχουν νερό» για να πλυθούν. Συγκινημένος, είπε ότι ήταν παρών στον θάνατο από σηψαιμία μιας μητέρας, τέσσερις ημέρες αφού γέννησε.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια στη Ράφα, όπως στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση απόγνωσης και φόβου», ανέφερε τη Δευτέρα η ΜΚΟ ONU-Femmes που έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, «το 93% των γυναικών που ερωτήθηκαν ένιωθαν ευάλωτες», «άνω του 80% (…) έκαναν λόγο για συναισθήματα κατάθλιψης, το 66% δεν μπορούσε να κοιμηθεί και άνω του 70% υπέφερε από έντονο στρες και εφιάλτες». Επιπλέον, «οι περισσότερες από τις μισές αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας που έχρηζαν επείγουσας προσοχής».

Γενικότερα, η υγειονομική κατάσταση είναι «καταστροφική», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέιμς Σμιθ, εθελοντής Βρετανός γιατρός, που δραστηριοποιείται μεταξύ της Ράφας και της Χαν Γιουνίς. Στη Ράφα, το νοσοκομείο «Al-Najjar κηρύχθηκε κόκκινη ζώνη, οι ασθενείς και το προσωπικό άρχισαν ήδη να το εγκαταλείπουν προληπτικά, από φόβο», εξήγησε ο Σμιθ και η «συνεχής και αξιόπιστη ροή» ιατρικών προϊόντων και διεθνούς προσωπικού, που στηρίζει τα νοσοκομεία εκστρατείας, «ανεστάλη» με το κλείσιμο του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή, το οποίο σήμερα το Ισραήλ ανέφερε ότι θα ξανανοίξει.

Την ώρα που μια οσμή λυμάτων είναι «πανταχού παρούσα», ο ίδιος καλείται να αναλάβει τη φροντίδα περιστατικών ίκτερου, που «πολύ πιθανόν» οφείλονται σε ηπατίτιδα, η οποία δεν μπορεί να διαγνωστεί λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εξετάσεων, αλλά και παιδιών και ενηλίκων που υποφέρουν από «περίπλοκα αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετούς».

→ Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα υγείας έχει διαλυθεί, καθώς πολλά νοσοκομεία στοχοθετήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Εκταφή 49 πτωμάτων στο νοσοκομείο αλ-Σίφα

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι 49 πτώματα έχουν εκταφεί από ένα νέο ομαδικό τάφο που ανακαλύφθηκε στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα του παλαιστινιακού εδάφους. «Ένας τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε στο εσωτερικό του νοσοκομειακού συγκροτήματος Σίφα», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Μπροστά στα ερείπια του κατεστραμμένου νοσοκομείου από τις μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να δει σχεδόν 10 σάκους νεκρών, στα πόδια διασωστών του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικείται από τη Χαμάς από το 2007. «Ορισμένα πτώματα έχουν αποσυντεθεί», δήλωσε ο Μοτάσεμ Σάλαχ, υπεύθυνος του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

Στα τέλη Απριλίου, οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 30 πτώματα είχαν εκταφεί από δυο ομαδικούς τάφους του νοσοκομείου αλ-Σίφα, το οποίο είχε γίνει επί δύο εβδομάδες πεδίο ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου.

Έως σήμερα έχει γίνει εκταφή 520 πτωμάτων από «επτά ομαδικούς τάφους» που βρέθηκαν σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας από τον Απρίλιο.

Σημαντικές εξελίξεις:

⇒ Οργή στους Παλαιστινίους έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να μεταβιβάσει σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ασφαλείας τον έλεγχο της διέλευσης στη Ράφα. Παλαιστινιακές ομάδες δεν διστάζουν να μιλήσουν ξεκάθαρα για «μια μορφή κατοχής», ενώ καλούν την Αίγυπτο να μη συναινέσει σε αυτά τα σχέδια.

⇒ Ευρωβουλευτές από όλες σχεδόν της πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας την άμεση σύγκληση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Οι 65 ευρωβουλευτές, μέλη των Πρασίνων, της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και του Renew Europe ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. εις βάρος του Ισραήλ, για όσα συμβαίνουν στη Ράφα.

⇒ Χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι επιχειρούν να διαφύγουν προς την κεντρική Γάζα, καθώς το Ισραηλ έχει καταλάβει τη ζωτικής σημασίας διάβαση της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

⇒ Μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα από τις ισραηλινές δυνάμεις θα ήταν «ένα στρατηγικό λάθος, μια πολιτική καταστροφή και ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

⇒ «Κάθε μέρα που οι ισραηλινές αρχές μπλοκάρουν τη σωτήρια βοήθεια, περισσότεροι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν», υπογραμμίζει η Human Rights Watch.

⇒ Τουλάχιστον 34.844 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 78.404 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου