Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Κίνδυνος βιομηχανικού δυστυχήματος στη ΛΑΡΚΟ!

Προπάνιο, ραδιενεργές πηγές, άζωτο, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις εκτεθειμένες σε απειλές διαρροών, περιβαλλοντικής ρύπανσης και ανάφλεξης
Κίνδυνος βιομηχανικού δυστυχήματος στη ΛΑΡΚΟ!
ΕΦΣΥΝ
Μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο καταθέτουν οι εργαζόμενοι της μεταλλουργίας μετά το Πάσχα ● Δεκάδες σημεία στις κλειστές και χωρίς τον έλεγχο του εξειδικευμένου προσωπικού εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα με την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο.
Τον κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στη ΛΑΡΚΟ εγκυμονεί η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της και να αποκόψει τους 850 εργαζόμενους από κάθε πρόσβαση στη μεταλλουργία. Αυτό επισημαίνουν τα σωματεία της επιχείρησης με μηνυτήρια αναφορά που θα κατατεθεί την επόμενη Πέμπτη, 9 Μαΐου, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Δημήτρη Περπατάρη. Με τη μηνυτήρια αναφορά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12/5, ζητούν από την Εισαγγελία του Α.Π. να ασκήσει διώξεις κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και απιστία.

Το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι που μηνύονται από τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ «φωτογραφίζεται» σαφώς στην εκτενή μηνυτήρια αναφορά, στην οποία καταδεικνύεται ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας οι οποίοι διαχειρίστηκαν τη «λύση» ειδικής διαχείρισης και λουκέτου στη μεταλλουργία έχουν παραβιάσει σχεδόν το σύνολο της εργατικής, περιβαλλοντικής, μεταλλευτικής και βιομηχανικής νομοθεσίας, ακόμη και τον νόμο της Ν.Δ. με τον οποίο δρομολογήθηκαν οι διαγωνισμοί πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Επίσης, τεκμηριώνεται ότι στα 4,5 χρόνια από την ψήφιση του νόμου Ν. 4664/2020, με τον οποίο η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η κυβέρνηση έχει σπαταλήσει 110 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό και άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση προϊόντων της ΛΑΡΚΟ, για να πουλήσει τελικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, έκτασης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε πέντε νομούς της χώρας, προς μόλις 6 ευρώ το στρέμμα (!).

Σε αυτά τα ποσά προστίθενται και 56 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να οδηγήσει η κυβέρνηση «εκατοντάδες εξειδικευμένους και παραγωγικούς εργαζόμενους σε προγράμματα κατάρτισης ανέργων». Αυτά τα ποσά, αναφέρουν οι εργαζόμενοι τεκμηριώνοντας το αδίκημα της απιστίας, ήταν αρκετά για να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ σε μια περίοδο που τα μεταλλεύματα που παράγει είναι περιζήτητα παγκοσμίως για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οχημάτων.
Δεκάδες παράγοντες κινδύνου

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον νέο στοιχείο της μηνυτήριας αναφοράς που θα καταθέσουν οι εργαζόμενοι είναι η παράθεση 50 και πλέον σημείων και στοιχείων κινδύνου πρόκλησης σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, με βάση την κυβερνητική απόφαση να μπει οριστικό λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ από τις αρχές Απριλίου και να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση των εργαζόμενων, που ήταν και οι μόνοι εγγυητές της ασφάλειάς τους. Μεταξύ άλλων η μηνυτήρια αναφορά καταγράφει τους εξής κινδύνους:

● Η πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων και των οικισμών, ο Κανονισμός Πολιτικής Αμυνας, η ασφάλεια του Λιμένα της Λάρυμνας, ο έλεγχος των ραδιενεργών πηγών, η αντιρύπανση και οι περιβαλλοντικοί όροι, η φύλαξη των εγκαταστάσεων γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.

● Υπάρχει δεξαμενή προπανίου με 30 κυβικά υγρού προπανίου. Το προπάνιο μετά την απομάκρυνση του εξειδικευμένου προσωπικού δεν θα ελέγχεται από κανέναν, ούτε θα μπορεί να αντιληφθεί κανείς οποιαδήποτε διαρροή.

● Μέριμνα απαιτείται για τη δεξαμενή οξυγόνου, τα αεριοφυλάκια οξυγόνου και τις σωληνώσεις. Επίσης, οι υδραυλικοί σταθμοί διαθέτουν αποταμιευτές αζώτου σε υψηλές πιέσεις. Λιπαντικά και κάθε είδους υγρά και στερεά υλικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά ιδιαίτερα εν όψει καλοκαιριού.

● Υπάρχουν αντιδραστήρια όπως εύφλεκτοι οργανικοί διαλύτες, κυάνιο, οξέα, βάσεις κ.λπ. τα οποία στα χέρια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν την επικινδυνότητά τους μπορεί να προκαλέσουν από σοβαρά εγκαύματα μέχρι και απώλεια ζωής.

● Επιστημονικά όργανα, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως ο φασματογράφος XRF με ενσωματωμένη ραδιενεργή πηγή, είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο κλοπής.

● Το εργοστάσιο είναι καταναλωτής υψηλής τάσης (150ΚW) και για οποιαδήποτε διακοπή από τη ΔΕΗ (μέσω ΑΔΜΗΕ) προηγείται επικοινωνία εξουσιοδοτημένων ανθρώπων. Υπάρχουν πέντε υποσταθμοί που απαιτούν χειρισμό στα 15ΚW, και σε όλο το μήκος του εργοστασίου υπάρχουν επιμέρους υποσταθμοί υπό τάση που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια όλες τις εγκαταστάσεις στη Λάρυμνα. Ενδεχόμενες αναγκαίες διακοπές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από ηλεκτρολόγους με γνώση του δικτύου. Υπάρχουν διάσπαρτοι μετασχηματιστές ελαίου και απαιτούν τακτικό έλεγχο γιατί υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικής ρύπανσης και ανάφλεξης.

● Ο φωτισμός του λιμένα, της κεντρικής καμινάδας, της περίφραξης και των επικίνδυνων χώρων είναι αναγκαίος και πρέπει να αποκαθίσταται άμεσα σε περίπτωση βλάβης. Η ηλεκτροδότηση του οικισμού υποστηρίζεται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου και θα είναι αδύνατη μετά την απομάκρυνση του προσωπικού. Το ίδιο ισχύει και για τις εργασίες που πραγματοποιούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

● Το αντλιοστάσιο πόσιμου νερού, από το οποίο εξασφαλίζεται η ομαλή υδροδότηση και του χωριού της Λάρυμνας, εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία μηχανισμών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ

● Υπάρχει κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων καθώς χιλιάδες ατομικοί φάκελοι εργαζομένων (επαγγελματικές άδειες, ασφαλιστήρια συμβόλαια, καρτέλες ενσήμων, δηλώσεις ατυχημάτων, βεβαιώσεις ασφαλιστικών ταμείων κ.ά. από το 1970 και μετά) μένουν αφύλακτοι.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα 54, μέχρι στιγμής, σημεία επικινδυνότητας της κλειστής και αφύλακτης ΛΑΡΚΟ, τα οποία μάλιστα μέχρι την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς θα εμπλουτιστούν κατά μερικές δεκάδες ακόμη

Πρώτο τετ α τετ εργαζομένων-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


Το ενδιαφέρον είναι ότι, με φόντο αυτή τη νομική προεργασία των εργαζομένων εν όψει της λήξης των συμβάσεών τους αλλά και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ επί της προσφυγής της ιρλανδικής CMI κατά του διαγωνισμού από τον οποίο ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σήμερα θα γίνει για πρώτη φορά άμεση επαφή των σωματείων με τον υποψήφιο νέο ιδιοκτήτη -εκτός απροόπτου- της ΛΑΡΚΟ.

Οι πρόεδροι των πέντε σωματείων των εργαζομένων της εταιρείας σε Λάρυμνα, Αθήνα, Εύβοια, Θήβα και Καστοριά θα συναντηθούν σήμερα στα γραφεία του ομίλου στην οδό Μεσογείων με τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Πέτρο Σουρέτη. Πρακτικά είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος θα μιλήσει για τα σχέδιά του για τη μεταλλουργία και, φυσικά, για τις θέσεις εργασίας. Μέχρι τώρα, σε οποιαδήποτε δημοσιογραφική ή άλλη όχληση, η απάντηση του ομίλου είναι ότι όσο υπάρχει η δικαστική εκκρεμότητα στο ΣτΕ «δεν υπάρχει επενδυτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου