Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Μαίνονται οι μάχες στην Σουτζαγέα - Πολύνεκρη επίθεση στην Σάμπρα


AP Photo/Jehad Alshrafi
Μαίνονται οι μάχες στην Σουτζαγέα - Πολύνεκρη επίθεση στην Σάμπρα
efsyn.gr
Παλαιστίνιοι ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις σε συνοικία της πόλης της Γάζας, μετά την προέλαση του Ισραήλ που προκάλεσε τη φυγή δεκάδων χιλιάδων πολιτών

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χαμάς στη Σουτζαγέα από όπου περισσότεροι από 60.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Στεφάν Ντιζαρίκ.

Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν τουλάχιστον 24 επιθέσεις κατά του στρατού σήμερα, μία μέρα μετά την εισβολή με τανκς και στρατευμάτων, που ισοπέδωσαν κατά τη διάρκεια δύο χερσαίων επιδρομών μετατρέποντας την άλλοτε πυκνοκατοικημένη περιοχή Σουτζαγέα σε πόλη-φάντασμα.

«Ολόκληρη η περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ισοπεδώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Τα στρατεύματα πραγματοποίησαν δύο χερσαίες επιθέσεις στη Σουτζάιγια. Τώρα, δεν υπάρχει κανένα ίχνος ανθρώπινης ζωής» αναφέρει δημοσιογράφος του Al Jazeera. Το συνεργείο του βρήκε ένα πτώμα σε χώρο που μέχρι πρότινος ήταν καταφύγιο.

Σύμφωνα με την τελευταία κοινή αναφορά του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και του Critical Threats Project (CTP), οι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και ρουκέτες εναντίον στρατευμάτων και ενός φυλακίου μάχης.

Νέο λουτρό αίματος στον νότο

Επίσης, σύμφωνα με το Al Jazeera πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε άλλο ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο αυτοκίνητο στη συνοικία Σάμπρα στη νότια πόλη της Γάζας.

Οι μαχητές συνεχίζουν να αμύνονται στη Ράφα με τη Χαμάς και την Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Άκσα να πραγματοποιούν επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους εναντίον του ισραηλινού στρατού στρατευμάτων στην πόλη, όπου νέες πληροφορίες αναφέρουν αρκετούς νεκρούς από ισραηλινή επιχείρηση.

Τον δρόμο της φυγής από την περιοχή Al Mawasi πήραν μαζικά περίπου 5.000 Παλαιστίνιοι μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εκεί.

Λιμός στο βορά

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες τόνισε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν σε βομβαρδισμένα κτίρια και σε καταυλισμούς με σκηνές που βρίσκονται δίπλα σε γιγάντιους σωρούς από σάπια απόβλητα, σε αφόρητες συνθήκες ενώ εντείνεται η πείνα και αυξάνονται οι φόβοι για ασθένειες.

«Στα βόρεια υπάρχει λιμός αυτή τη στιγμή. Ένας φίλος μου έστειλε μήνυμα και μου είπε: "Τρώμε το εκχύλισμα των φύλλων των δέντρων μόνο και μόνο για να μας παρέχουν θρεπτικά συστατικά», δήλωσε στο Al Jazeera ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Mansour Shouman.

«Το μόνο που έχουν στο βορρά είναι αλεύρι που έρχεται μέσω της πολύ μικρής υπολειμματικής βοήθειας που έχει μείνει από την αμερικανική προβλήτα» πρόσθεσε ζητώντας να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό τα χερσαία περάσματα για να μπορέσουν να εισέλθουν τα χιλιάδες φορτηγά γεμάτα με βοήθεια από ανθρώπους που έκαναν δωρεές σε οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο Βέλγιο, η Ιορδανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση απεύθυναν νέα έκκληση για την προστασία των παιδιών στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου