Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Η υγεία των φαντάρων σε κίνδυνο!

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»

▸Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων στα στρατόπεδα σε περιπτώσεις ακραίων
καιρικών συνθηκών

Ένα απ’ τα βασικά αιτήματά μας σχετικά με την θητεία, είναι σε ακραίες καιρικές συνθήκες να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Στον στρατό υπάρχει άλλος θεός και φαίνεται ότι με ευθύνη των Υπουργών Άμυνας Δένδια-Κεφαλογιάννη και του Α/ΓΕΕΘΑ Χούπη δεν υπήρξε κανένα μέτρο προστασίας για τον καύσωνα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο δημόσιο.

Αντίθετα, οι καταγγελίες των αγωνιστών φαντάρων του Δικτύου «Σπάρτακος» αποκαλύπτουν ότι οι διοικήσεις των μονάδων και η στρατιωτική ιεραρχία εκθέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο. Από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη, πραγματοποιούνται ασκήσεις και εκπαιδεύσεις ακόμα και αγγαρείες, έχοντας τους φαντάρους εκτεθειμένους στον πολύ ζεστό ήλιο.

Στην 88 ΣΔΙ Λήμνου, με 35 βαθμούς υπό σκιά, οι διοικητές βάζουν τους φαντάρους να κόβουν χόρτα με χορτοκοπτικά και τσουγκράνες όλη μέρα μέσα στα κατσάβραχα. Έχουν το θράσος δε να απαντούν ότι «είναι υποχρέωση των στρατιωτών να τα κόβουν, γι’ αυτό μας έστειλε το κράτος να υπηρετήσουμε». Μάλιστα, αναφέρεται πως θα γίνει επιθεώρηση απ’ την ταξιαρχία στα στρατόπεδα για να δει αν έγινε η δουλειά.

Στη 79 ΕΑΡΜΕΘ Σάμου έχουν ένα παρεμφερές σύστημα αγγαρείας, διατάζουν τους φαντάρους να κόβουν και να κουβαλούν ξύλα κάθε μέρα και πολλά απογεύματα. Αυτές τις μέρες του καύσωνα οι φαντάροι έχουν λιώσει, ενώ απειλείται και η υγεία τους. Οι συνφάνταροι τονίζουν ότι παρατούν όλες τις άλλες υπηρεσίες, ακόμη και το περίπολο, προκειμένου να μαζέψουν ξύλα, από το πρωί έως αργά το απόγευμα. Ανεξάρτητα απ’ το παράλογο της όλης υπόθεσης, αναρωτιόμαστε με ποιου υπεύθυνου την εντολή κόβονται και μαζεύονται ξύλα και αν υπάρχει κάποιο δασαρχείο ή δημόσια αρχή που έστω επιβλέπει.

Στη ΔΑΝ Τήλου βάζουν αόπλους φαντάρους να κάνουν οικοδομικές εργασίες, δελεάζοντας με τιμητικές. Πάνε κάποια χρόνια που σε αντίστοιχη περίπτωση στο Καστελόριζο συνάδελφος φαντάρος έχασε τον αντίχειρά του από παρόμοιες «αγγαρείες». Φαίνεται ότι τους συγκεκριμένους αξιωματικούς δεν τους απασχολεί η υγεία των φαντάρων, αφού προκειμένου να βγάλουν τις δικές τους δουλειές εκμεταλλεύονται τους φαντάρους, τάζοντας τιμητικές τις οποίες φυσικά δεν τηρούν γιατί υπάρχουν… «υπηρεσιακές ανάγκες», όπως έχουμε ξαναπεί.

Μιλώντας γι’ αυτές, είναι πλέον γεγονός η γενικότερη εμπλοκή που επικρατεί στον ελληνικό στρατό. Απ’ την 601 Α/Μ ΤΠ Στρατόπεδο Καμπάνη 71 Α/Μ μαθαίνουμε ότι οι φαντάροι είναι λιγότεροι απ’ τις υπηρεσίες, ενώ στο ενδιάμεσο τους βάζουν και αγγαρείες που «πρέπει να γίνουν», οδηγώντας φυσικά στην εξάντληση των στρατιωτών.

Τέλος, λάβαμε επίσης μια τελευταία αναφορά απ’ τη 31η Μ/Κ Ταξιαρχία στρατόπεδο Βογιατζή, όπου μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες η διοίκηση δεσμεύτηκε για πόσιμο νερό και ελέγχους. Θέμα που φιλοξενήσαμε και στη στήλη μας τις τελευταίες εβδομάδες. Μόνο με συλλογική πάλη και μαζικές καταγγελίες θα βελτιωθεί η κατάσταση!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (15.06.24)

1 σχόλιο:

  1. Την υγεια ολων και δεν προκειται ποτε να τα δουνε ,διοτι τους στελνουν σε καλα στρατοπεδα να δουνε .Ας πανε εκει που ειναι τα προβληματα και να δουνε τα κρεβάτια να δουνε και τα μπανια που ειναι σε αποσταση οπως και τα πλυντηρια αλλα ουτε υπαρχει χωρος να στεγνωσεις τα ρουχα σου χωρις να γεμισουν χωμα απο την σκονη που φυσάει.
    Αυτη απλα περνανε και τα βλεπουν καλα χωρις να ακουμπανε αλλα ουτε να δουνε τις αναφορες που χρειάζονται επισκευές τα κτηρια και περιμενουν χρονια με μηδεν απαντηση και χωρις κονδύλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή