Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Η σιωπή του κόσμου για το Σουδάν έχει οδηγήσει “σε μια συνεχώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή”

A Sudanese girl who have fled from the war in Sudan with her family carry a box with some of her belongings after arriving at a Transit Centre for refugees in Renk, on February 13, 2024.More than 550,000 people have now fled from the war in Sudan to South Sudan since the conflict exploded in April 2023, according to the United Nations. South Sudan, that has itself recently come out of decades of war, was facing a dire humanitarian situation before the war in Sudan erupted and it is feared to not have the resources to host displaced people. The war-torn country of Sudan is currently ravaged by internal fighting between the Sudanese Army and the paramilitary Rapid Support Forces (RSF). (Photo by LUIS TATO / AFP) (Photo by LUIS TATO/AFP via Getty Images)
Τα νέα στοιχεία για την κρίση στο Σουδάν δείχνουν ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται καθώς οι μάχες επεκτείνονται μεταξύ των αντιμαχόμενων πεδίων.

Ο φονικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Ταχέων Δυνάμεων Υποστήριξης για περισσότερο από ένα χρόνο έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 40.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα φτάνει σε καταστροφικά επίπεδα.

Μιλώντας στη σαουδαραβικής ιδιοκτησίας Asharq Al-Awsat, ο εκπρόσωπος της ανεξάρτητης ένωσης γιατρών του Σουδάν Αχμέντ Αμπάς δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 20.000 ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε άμεσες συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα, άλλους 4.000 στο ελ-Φασέρ, την πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, και 16.000 που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης ιατρικής περίθαλψης και της πείνας.

Ο Αμπάς πιστεύει ότι ο συνολικός αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, καθώς πολλοί θάνατοι δεν έχουν αναφερθεί.

Οι σφοδρές μάχες και η έλλειψη πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές του Σουδάν έχουν καταστήσει δύσκολη την καταμέτρηση των θυμάτων. Ενώ οι υπηρεσίες βοήθειας του ΟΗΕ εκτιμούν ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Σουδάν Τομ Περριέλο δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο αριθμός μπορεί να ανέρχεται σε 150.000.

Το Σουδάν παλεύει με έναν καταστροφικό πόλεμο από τότε που μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ των SAF και των RSF κλιμακώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση στις 15 Απριλίου 2023. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, με περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός του Σουδάν – 10 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ τα άλλα 2 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης κατήγγειλε την “έλλειψη προσοχής” των στρατιωτικών υπευθύνων, των περιφερειακών δυνάμεων και της διεθνούς κοινότητας, κατηγορώντας τους ότι απογοητεύουν τον σουδανικό λαό.

Η οργάνωση βοήθειας ανέφερε σε μια προειδοποίηση για την κρίση που εξέδωσε ότι η σιωπή του κόσμου για την κρίση στο Σουδάν έχει οδηγήσει “σε μια συνεχώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή” που έχει αφήσει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό -σχεδόν 25 εκατομμύρια ανθρώπους- να έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

“Η συνεχιζόμενη και συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας στο Σουδάν σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένος χρόνος για να αποτραπεί μια καταστροφή ιστορικής κλίμακας”, προειδοποίησε η IRC.

Οι ομάδες αρωγής κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για εκτεταμένο λιμό. Το CBS News ανέφερε ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν θα μπορούσαν να πεθάνουν από πείνα αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση και η διανομή της βοήθειας συνεχίσει να παρεμποδίζεται.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκτιμά ότι 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα αντιμετωπίζουν οξεία πείνα, μεταξύ των οποίων σχεδόν 5 εκατομμύρια σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης.

Στη συνέντευξή του στο Asharq Al-Awsat, ο Αμπάς προειδοποίησε για την κατάρρευση του τομέα της υγείας στο εμπόλεμο Σουδάν.

Είπε ότι 28 νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν καταστραφεί στη σύγκρουση, ενώ 22 ιατρικές εγκαταστάσεις αναγκάστηκαν να εκκενωθούν, αφήνοντας το 80% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης “μη λειτουργικές”, ενώ “οι υπόλοιπες στερούνται βασικών προμηθειών και φαρμάκων εν μέσω συνεχιζόμενων διακοπών νερού και ηλεκτρικού ρεύματος”.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας στο el-Fasher, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των SAF και των RSF, είναι “εξαιρετικά κρίσιμη”.

“Περισσότεροι πολίτες θα πεθάνουν χωρίς επείγουσα βοήθεια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μάχες στο el-Fasher έχουν κλιμακωθεί από τον Απρίλιο, αφότου οι RSF, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Νταρφούρ, πολιόρκησαν την πόλη.

Ένα από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία της πόλης, το Νότιο Νοσοκομείο, αναγκάστηκε να κλείσει νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού μαχητές των RSF εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις και άνοιξαν πυρ εναντίον του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών.

Την Τρίτη, ο κυβερνήτης του Νταρφούρ, Μίνι Μιναουί, ανέφερε την καταστροφή του νοσοκομείου Ίκρα στην πόλη από πυρά πυροβολικού των RSF. Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό των RSF σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο ελ Φασέρ, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Πηγή: Al Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου