Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Βολιβία: Πώς ο λαός έσωσε τη χώρα από τους πραξικοπιματίες

 
Armyvoice News
Πηγή: Jorge-Fernandez Salas/Unsplash

Βολιβία: Πώς ο λαός έσωσε τη χώρα από τους ξενoκίνητους πραξικοπιματίες στρατιωτικούς που επιχείρησαν να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο

Ο Αρχηγός του Βολιβιανού στρατού, στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, και μερικοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί επιχείρησαν να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο στη Βολιβία, προτού αναγκαστούν να υποχωρήσουν γρήγορα σε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Λίγες ώρες αργότερα, ο στρατηγός συνελήφθη σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση.

Ο στρατηγός Ζουνίγκα και οι υποστηρικτές του στις ένοπλες δυνάμεις εξαφανίστηκαν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν, όταν αντιμετώπισαν τις ισχυρές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας, που παρέμειναν πιστές στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Λουίς Άρσε.

Ο Άρσε έκανε έκκληση μέσω της τηλεόρασης προς τους Βολιβιανούς να αντισταθούν στο πραξικόπημα και να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, φωνάζοντας «Ζήτω ο βολιβιανός λαός! Ζήτω η δημοκρατία!».

Η απόπειρα εισβολής στο μέγαρο το απόγευμα διήρκεσε μόλις τρεις ώρες. Καθώς περνούσε ο χρόνος, έγινε σαφές ότι το σχέδιο του στρατηγού Ζουνίγκα είχε περιορισμένη υποστήριξη και δεν ήταν σοβαρό.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις πράξεις του, ο στρατηγός ισχυρίστηκε, χωρίς αποδείξεις, ότι ο πρόεδρος Άρσε του είχε ζητήσει να προχωρήσει στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Ο πρόεδρος μου είπε,» είπε ο Ζουνίγκα στην τηλεόραση, «η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη, αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη – έτσι πρέπει να προετοιμάσουμε κάτι που θα αυξήσει τη δημοτικότητά μου.» Λίγο αργότερα, η αστυνομία τον απομάκρυνε.

Ένας εκ των βασικών υπουργών της κυβέρνησης του Άρσε, ο Εδουάρδο ντελ Καστίγιο, απάντησε λέγοντας ότι ο στρατηγός Ζουνίγκα και ο αρχηγός του ναυτικού, αντιναύαρχος Χουάν Αρνέζ, «έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία». «Προσπαθούσαν να κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη», είπε, «αλλά ο λαός της Βολιβίας δεν θέλει πλέον πραξικοπήματα».

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η κεντρική εισαγγελία της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα κατά του στρατηγού Ζουνίγκα και «όλων των άλλων συμμετεχόντων» στα γεγονότα, με την πρόθεση να επιδιώξει «τη μέγιστη τιμωρία» για τους υπεύθυνους.

Η απόπειρα πραξικοπήματος ήρθε σε μια τεταμένη στιγμή για τη Βολιβία, μια χώρα με 12 εκατομμύρια κατοίκους στη Νότια Αμερική.

Ο Άρσε, ένας αριστερός και επιλεγμένος διάδοχος του πρώτου Ιθαγενή προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες, αγωνίζεται για τον έλεγχο του κόμματος με τον Μοράλες ενόψει των εκλογών του 2025.

Η οικονομία της Βολιβίας αντιμετωπίζει δυσκολίες και ο Άρσε έχει κατηγορηθεί για αντιδημοκρατικές κινήσεις, όπως η σύλληψη της αντιπολιτευόμενης προσωπικότητας Λουίς Φερνάντο Καμάτσο και της πρώην προέδρου Ζανίνε Άνιες.

Κατά την απόπειρα κατάληψης του μεγάρου, ο στρατηγός Ζουνίγκα ζήτησε την απελευθέρωση πολιτικών και στρατιωτικών που έχουν φυλακιστεί, συμπεριλαμβανομένων των Άνιες και Καμάτσο.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος Άρσε επιβεβαίωσε την αντικατάσταση του στρατηγού Ζουνίγκα, του αρχηγού των ένοπλων δυνάμεων, καθώς και των αρχηγών της αεροπορίας και του ναυτικού.

Η αρχική κίνηση του στρατού επικρίθηκε από ηγέτες της περιοχής, όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που δήλωσε ότι «τα πραξικοπήματα δεν έχουν δουλέψει ποτέ».

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, καταδίκασε επίσης την απόπειρα πραξικοπήματος, χαρακτηρίζοντας τον Άρσε ως την «αυθεντική δημοκρατική αρχή» της Βολιβίας.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε ανησυχία για τα γεγονότα και κάλεσε όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τη συνταγματική τάξη και να διατηρήσουν την ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου