Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Μεγάλες ασκήσεις ΝΑΤΟ-Συμμάχων στον Ειρηνικό-Ισχυρό μήνυμα συμμαχίας και αποτροπής σε Κίνα και Βόρεια Κορέα

Μεγάλες ασκήσεις ΝΑΤΟ-Συμμάχων στον Ειρηνικό-Ισχυρό μήνυμα συμμαχίας και αποτροπής σε Κίνα και Βόρεια Κορέα
Ξεκινά η άσκηση Pacific Skies 24 του ΝΑΤΟ! Τριμερής άσκηση ΗΠΑ-Ιαπωνία-Ν.Κορέα! Ξεχωριστά Γυμνάσια Ν.Κορέας
Αλέξανδρος Μπούφεσης info@warnews247.gr 
Σείεται στην κυριολεξία ο Ειρηνικός από την δύναμη πυρός που προτάσσουν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι στην περιοχή του Ειρηνικού. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ με τρεις ασκήσεις, δηλαδή την Freedom Edge (μεταξύ των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ν.Κορέας), την επερχόμενη Freedom Skies 24, καθώς και ξεχωριστά γυμνάσια που διεξάγει η Ν.Κορέα μόνη της, στέλνουν ηχηρό μήνυμα αποτροπής σε Κίνα, Βόρεια Κορέα, αλλά και σε Ρωσία, μετά την σύναψη συμμαχίας μεταξύ του Πούτιν και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

Freedom Edge-ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν.Κορέα σε ναυτικές, αεροπορικές ασκήσεις σηματοδοτούν την έναρξη της πρώτης άσκησης μεγάλης κλίμακας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ξεκίνησαν την πρώτη άσκηση μεγάλης κλίμακας την Πέμπτη με ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις σε αδιευκρίνιστες τοποθεσίες σε ύδατα κοντά στη Σεούλ και το Τόκιο. Η Freedom Edge, η πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκηση πολλαπλών τομέων μεταξύ των τριών χωρών, ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη με ναυτικές ασκήσεις τριών ημερών, ανέφερε σε δελτίο τύπου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται μία ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κοντά στην Πιονγκγιάνγκ προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Το κρατικό Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας ανέφερε την Πέμπτη ότι η εκτόξευση δοκίμασε επιτυχώς έναν πύραυλο ικανό να φέρει πολλαπλές κεφαλές. Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πύραυλος απέτυχε και εξερράγη στον αέρα.

Το θαλάσσιο τμήμα του Freedom Edge θα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt και τα αντιτορπιλικά USS Halsey και USS Daniel Inouye, αναφέρει η ανακοίνωση. Τα τρία πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έφτασαν το Σάββατο στο Μπουσάν. Δύο νοτιοκορεατικά και δύο ιαπωνικά αντιτορπιλικά, καθώς και αρκετά αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας από τις δύο χώρες, θα συμμετάσχουν επίσης, σύμφωνα με τον στρατό του Ν.Κορέας.



Οι στόλοι των τριών χωρών θα ασκηθούν σε σενάρια βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, έρευνας και διάσωσης, θαλάσσιας αναχαίτισης και άμυνας καθώς και στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μιλώντας στο Theodore Roosevelt την Τρίτη, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol είπε ότι η Freedom Edge «συμβολίζει τη σιδηρά αμυντική δέσμευση των ΗΠΑ» στη Σεούλ και ότι η συμπερίληψη των ιαπωνικών δυνάμεων «θα είναι άλλος ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας» κατά της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με δελτίο ειδήσεων από το προεδρικό γραφείο της Ν.Κορέας.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν πραγματοποιήσει μικρότερες τριμερείς θαλάσσιες και εναέριες ασκήσεις. Το Theodore Roosevelt συνόδευσε νοτιοκορεάτικα και ιαπωνικά αντιτορπιλικά για μια διήμερη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου και θαλάσσιας αναχαίτισης στα ύδατα νότια του νησιού Jeju τον Απρίλιο. Αεροσκάφη από τις τρεις χώρες συνόδευσαν επίσης ένα βομβαρδιστικό B-1B Lancer της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε άσκηση της ειδικής ομάδας βομβαρδιστικών τον Δεκέμβριο.

Η Freedom Edge αναμένεται να είναι μεγαλύτερης κλίμακας από τις προηγούμενες ασκήσεις. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γιουν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα συμφώνησαν να διεξαγάγουν την άσκηση πολλαπλών τομέων μετά από μια σύνοδο κορυφής στο Camp David, Md., τον Αύγουστο. Η Freedom Edge θα επιβεβαιώσει τους «κοινούς στόχους ασφαλείας» τους εν μέσω απειλών από τη Βόρεια Κορέα και παραβιάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ σε δελτίο τύπου στις 2 Ιουνίου.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πάνω από δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους σε επτά ξεχωριστές ημέρες δοκιμών μέχρι στιγμής φέτος. Το κομμουνιστικό καθεστώς εκτόξευσε επίσης τέσσερις δορυφόρους τους τελευταίους 13 μήνες, με τον πιο πρόσφατο στις 27 Μαΐου. Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ισχυρίζονται ότι οι εκτοξεύσεις δορυφόρων της Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας απαγορευμένη τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.
Freedom Skies 24, η Ιαπωνική αεράμυνα θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία τον Ιούλιο

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Kihara Minoru ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 25 Ιουνίου ότι η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (ASDF) θα πραγματοποιήσει μια σειρά κοινών ασκήσεων με τις αεροπορικές δυνάμεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας στην Ιαπωνία τον Ιούλιο. Είναι η πρώτη φορά που αεροσκάφη από τις αεροπορικές δυνάμεις των τριών ευρωπαϊκών χωρών θα αναπτυχθούν ταυτόχρονα στην Ιαπωνία. Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά που η ASDF (Ιαπωνική αεροπορία) θα πραγματοποιήσει κοινή εκπαίδευση με την Ισπανική Πολεμική Αεροπορία στην Ιαπωνία και τη δεύτερη φορά με τις γερμανικές και γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις.


«Οι διαδοχικές επισκέψεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού από τις στρατιωτικές δυνάμεις αυτών των χωρών αποδεικνύουν τη βούληση και την ικανότητά τους να εμπλακούν με την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», είπε ο Kihara, επισημαίνοντας ότι το Ιαπωνικό πολεμικό ναυτικό έχει επίσης ήδη πραγματοποιήσει κοινή εκπαίδευση με τις ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας, της Ολλανδίας και της Ινδίας τον Ιούνιο στα ύδατα που περιβάλλουν την Ιαπωνία.

Οι επικείμενες κοινές ασκήσεις με τρεις ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν μέρος μιας κοινής άσκησης που ονομάζεται Pacific Skies 24, στην οποία θα αναπτυχθούν μαχητικά αεροσκάφη και άλλα αεροσκάφη στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας και της Χαβάης, στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και Αυστραλία για περίπου δύο μήνες, από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου.

«Με τη συμμετοχή μας στην Pacific Skies 24, εμείς ως Ευρωπαίοι δείχνουμε παρουσία σε ένα μέρος του κόσμου που έχει μεγάλη σημασία για όλους μας. Θα αναπτυχθούμε στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία και θα λάβουμε μέρος σε πέντε διαφορετικές ασκήσεις», δήλωσε ο αρχηγός της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγος Ίνγκο Γκέρχαρτς σε δήλωση στην ιστοσελίδα της Bundeswehr.

Συγκεκριμένα, η ASDF είπε ότι η κοινή εκπαίδευση μεταξύ της ASDF, της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Ισπανικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης θα πραγματοποιηθεί στον εναέριο χώρο γύρω από την αεροπορική βάση Chitose στο Χοκάιντο από τις 19 έως τις 20 Ιουλίου. Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-15 από την Ιαπωνία ; οκτώ μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, τρία μεταφορικά αεροσκάφη A400M, τέσσερα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A330MRTT και ένα μεταφορικό αεροσκάφος A321 από τη Γερμανία· και θα συμμετέχουν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη A400M από την Ισπανία. Περίπου 180 άτομα από τη Γερμανία και περίπου 150 άτομα από την Ισπανία θα λάβουν μέρος και θα πραγματοποιήσουν διάφορες ασκήσεις τακτικής εκπαίδευσης με το ASDF.

Ξεχωριστά, η Ιαπωνία και η Γερμανία έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν κοινή εκπαίδευση στον εναέριο χώρο γύρω από την αεροπορική βάση Chitose από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου. Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-15 από την ASDF καθώς και τρία μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, δύο μεταφορικά αεροσκάφη A400M και ένα A321 μεταγωγικό αεροπλάνο από τη γερμανική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει. Θα λάβουν μέρος περίπου 80 μέλη της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, η ASDF και η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη θα πραγματοποιήσουν κοινή εκπαίδευση στον εναέριο χώρο γύρω από την αεροπορική βάση Hyakuri της ASDF στον νομό Ibaraki στην περιοχή Kanto από τις 19 έως τις 20 Ιουλίου. Η ASDF θα εκπροσωπείται από δύο F-2 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τρία μεταγωγικά αεροσκάφη A400M και τρία αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A330MRTT, με 260 άτομα προσωπικό.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ξανάρχισε τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε νησιά στα σύνορα την Τετάρτη μετά από επταετή παύση

Το Σώμα Πεζοναυτών της Νότιας Κορέας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι οι ασκήσεις ήταν «αμυντικές» και σημείωσε ότι ο στρατός θα εργαστεί για να ενισχύσει τις «δυνατότητες επιχειρήσεων ισχύος πυρός και την πληρότητα της στάσης στρατιωτικής ετοιμότητας μέσω τακτικών ασκήσεων θαλάσσιων γυμνασίων».

Η Νότια Κορέα προηγουμένως διέκοψε τις ασκήσεις λόγω μιας στρατιωτικής συμφωνίας του 2018, την οποία η Βόρεια Κορέα κατηγορείται ότι παραβίασε 3.600 φορές.

Οι ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχαν K9 ΑΚ Πυροβόλα, Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων Chunmoo και Πύραυλοι Spike Anti-Tank, πραγματοποιήθηκαν στα νησιά Yeonpyeong και Baengnyeong στην Κίτρινη Θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου