Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει και άλλα όπλα στην κυβέρνηση Ζελένσκι


Κατεστραμμένο ουκρανικό άρμα σε χωριό της περιοχής Μπέλγκοροντ

Στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας μεταβαίνει αύριο, Σάββατο, ο Κυρ. Μητσοτάκης για πάρει μέρος στη λεγόμενη «Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μετέχει σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας έγινε χτες άλλη μια συνάντηση του υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ukraine Defense Contact Group» («Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας»), σχήμα όπου τα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα δεσμεύονται και συντονίζουν νέες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση του Κιέβου, συν όποια άλλη στήριξη μπορούν να προσφέρουν στην κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχτεί την απευθείας παραχώρηση στο Κίεβο ή την πώληση μεγάλης ποσότητας όπλων στην Τσεχία, με στόχο αυτά να καταλήξουν στην Ουκρανία, και έπεται συνέχεια όσο ο «δυτικός» εξοπλισμός καταναλώνεται με απίστευτες ταχύτητες στα πεδία των μαχών.

Θυμίζουμε ότι στο τραπέζι βρίσκονται ήδη οι «Patriot» και οι S-300, όπως και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, με πιέσεις από ΝΑΤΟικούς συμμάχους να παραδοθούν στην Ουκρανία, ενώ αρμόδιες πηγές προετοιμάζουν ότι θα ξανανοίξει συζήτηση και για τα άρματα μάχης «Leopard 1Α5», για τα οποία πληροφορίες παλαιότερα έλεγαν ότι Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 100 από το ελληνικό απόθεμα για αποστολή στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Προηγήθηκε άλλωστε σε αυτό το επίπεδο οπλισμού η παραχώρηση από την Ελλάδα 40 αρμάτων τύπου BMP1, ενώ και ο ίδιος ο Δένδιας λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ρίχνοντας μάλλον μια τροχιοδεικτική βολή, ανέφερε (στον ρ/σ STATUS FM 107,7 της Θεσσαλονίκης): «Ερχονται οι Ολλανδοί και μας λένε “Μήπως μπορείτε να μας δώσετε μερικά «Leopard» από τα δικά σας, για να μπορέσουμε – άμα θέλουμε – να βοηθήσουμε την Ουκρανία, άμα θέλουμε να κάνουμε κάτι; Διότι μέχρι να παραχθούν καινούρια, χρειάζονται δεκαετίες”».

Λέγεται επίσης ότι έχει ήδη παρασχεθεί εκπαίδευση στον χειρισμό αρμάτων «Leopard», όπως επίσης στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά και στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»), ενώ το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, στο Κίεβο βρίσκεται ήδη ο πρώτος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) ως εκπαιδευτής των Ουκρανών στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των F-16 που παραχωρούνται από διάφορες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, κόντρα στη Ρωσία.

Βέβαια, ανεπισήμως, από τα αρμόδια επιτελεία διαχέεται ότι ο μόνος ιπτάμενος της ελληνικής ΠΑ που βρίσκεται στο Κίεβο είναι αντισμήναρχος, βοηθός του ακολούθου Αμυνας. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν αποκλείει το γεγονός να ασχολείται εκεί και με άλλα …ζητήματα, πέραν της εθιμοτυπίας και της γραφειοκρατίας, π.χ. να έχει αναλάβει σύμβουλος στην ανάπτυξη/χρήση του όπλου ή σύνδεσμος για τη ροή και αποθήκευση ανταλλακτικών και πυρομαχικών.

Θυμίζουμε ότι ο Ζελένσκι μετά τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον Αύγουστο 2023 στην Αθήνα, τόνισε ότι χρειάζεται την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των πιλότων της χώρας του να χειριστούν ΝΑΤΟικά F-16 κατά της Ρωσίας. Εξέφρασε μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Ελληνα πρωθυπουργό, έχοντας πάρει, καταπώς φαίνεται, τις σχετικές δεσμεύσεις.

Τέλος, στο τραπέζι είναι και η παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών «Mirage», με τον Μητσοτάκη προσώρας να το αποκλείει με το επιχείρημα ότι «η συζήτηση πάει σε άλλο επίπεδο» και ακόμα «δεν είμαστε εκεί».

Στο ίδιο πλαίσιο, από 10 έως 12/6 ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, συμμετείχε στο 31ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών που διεξήχθη στο Garmisch της Γερμανίας, με μέριμνα της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF). Στο συνέδριο συμμετείχαν ο διοικητής της USAREUR-AF, αρχηγοί στρατών κρατών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν «Το μέλλον της διεξαγωγής πολέμου – Οικοδομώντας Ετοιμοπόλεμες Δυνάμεις μέσω Μετασχηματισμού» («The Future of Warfighting – Building Combat Ready Forces Through Transformation»). Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο αρχηγός ΓΕΣ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων και με τον ομόλογό του από τις ΗΠΑ, στρατηγό Alan George Randy. Συζητήθηκαν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εξετάστηκαν οι προοπτικές διμερών συνεργασιών στον τομέα της εκπαίδευσης», λέγεται αρμοδίως.

Αλλωστε, το διάστημα 20 – 30 Μάη έγινε διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από αμερικανικής πλευράς προσωπικό και μέσα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η δραστηριότητα αφορούσε σε αντικείμενα σχεδίασης και διεξαγωγής αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων και έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΜΑΕΕ, ενόψει της επικείμενης επιχειρησιακής της αξιολόγησης από τη Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Allied Special Operations Forces Command – ASOFCOM) του ΝΑΤΟ, εντός του τρέχοντος μήνα. Από το ΓΕΕΘΑ τονίζεται σχετικά ότι «η εν λόγω δραστηριότητα αποδεικνύει εμπράκτως την άριστη σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο».
ALT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου