Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ο Μπάιντεν δίνει F-15 στο Ισραήλ

Photo credit: Abir Sultan/EPA, via ShutterstockΗ έγκριση της πώλησης των F-15 έρχεται ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να μην δώσει όπλα στο Ισραήλ εάν αυτό επιλέξει να επεκτείνει την επίθεση στη Ράφα.

Δύο Δημοκρατικοί νομοθέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ υπέγραψαν μαζική πώληση όπλων στο Ισραήλ, η οποία θα περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-15 αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε η Washington Post.

Ο αντιπρόσωπος Γκρέγκορι Μικς και ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν συμφώνησαν στη συμφωνία μετά από μήνες αναστολής της πώλησης λόγω ανησυχιών για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον γενοκτονικό πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας.
“Τα όποια ζητήματα ή ανησυχίες είχε ο πρόεδρος Κάρντιν αντιμετωπίστηκαν μέσω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας με την κυβέρνηση και γι’ αυτό θεώρησε σκόπιμο να επιτρέψει να προχωρήσει η πώληση”, δήλωσε στην Washington Post ο Έρικ Χάρις, διευθυντής επικοινωνίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Σε δήλωσή του, ο Μικς είπε ότι η πώληση θα πάρει χρόνια για να παραδοθεί και ότι υποστηρίζει τα σχέδια του προέδρου Μπάιντεν να συγκρατήσει την πώληση άλλων όπλων στο Ισραήλ.

“Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Λευκό Οίκο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με την πώληση αυτή και με άλλες περιπτώσεις όπλων για το Ισραήλ και έχω επανειλημμένα παροτρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να πιέζει το Ισραήλ να κάνει σημαντικές και συγκεκριμένες βελτιώσεις σε όλα τα μέτωπα όσον αφορά τον περιορισμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων”, δήλωσε ο Μικς.

Το τέλος της άτυπης διαδικασίας διαβούλευσης θα επιτρέψει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να προχωρήσει στην επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου για την πώληση όπλων, σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα πριν από την πλήρη έγκριση της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου