Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Οργή Πούτιν κατά G7: Καταγγέλλει «κλοπή» και υπόσχεται αντίποινα


Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Οργή Πούτιν κατά G7: Καταγγέλλει «κλοπή» και υπόσχεται αντίποινα
efsyn.gr
Η συμφωνία της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) να χρησιμοποιήσουν τους τόκους και τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να δώσουν πακέτο δανείων - μαμούθ, ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, προκαλεί αναβρασμό στη Ρωσία.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που κατήγγειλε τη συμφωνία ως «κλοπή» και δεσμεύτηκε ότι αυτό «δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης πως «εξετάζουν πλέον κάποιο είδος νομικής βάσης προκειμένου να οικειοποιηθούν πλήρως» τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία και τα συναλλαγματικά αποθέματα. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε με σαφήνεια ότι «παρά όλες τις δολοπλοκίες, η κλοπή θα παραμείνει κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η ενέργεια αυτή κατέστησε «προφανές σε όλες τις χώρες και τις εταιρείες» ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους «δεν είναι καθόλου ασφαλή» στη Δύση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι πρώτες εκταμιεύσεις προς το Κίεβο από τα ρωσικά παγωμένα κεφάλαια θα γίνουν εντός του 2024.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι διμερή συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας υπεγράφη στο περιθώριο των εργασιών των G7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου