Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια σε βάρος κρατούμενων Παλαιστίνιων


Οι φυλακές Οφέρ, όπου κρατούνται οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι

Nέες καταγγελίες για βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές Οφέρ, έφερε στο φως με δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ο Χάλιντ Μαχατζανίχ, δικηγόρος της Επιτροπής Παλαιστινίων Φυλακισμένων και πρώην Κρατουμένων.

Ο δικηγόρος, που επισκέφθηκε προ ημερών τις φυλακές, είπε πως ορισμένοι από τους κρατούμενους υποβλήθηκαν σε σεξουαλική κακοποίηση αφού προηγουμένως εξαναγκάστηκαν να γδυθούν και τους ξυλοκόπησαν ανελέητα. Όπως τόνισε, πολλοί υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Κατήγγειλε πως άλλοι κρατούμενοι δέχθηκαν επιθέσεις από σκύλους της αστυνομίας ενώ είχαν δεμένα τα χέρια με χειροπέδες πίσω από το σβέρκο. Ανέφερε πως υπάρχουν «πάνω από 100 άρρωστοι και πληγωμένοι κρατούμενοι δίχως καμία ιατρική περίθαλψη» πως στα κελιά των φυλακών επικρατεί το αδιαχώρητο, πως δεν υπάρχει καν εξαερισμός ή στρώματα και κλινοσκεπάσματα σε κρεβάτια.

Στους κρατούμενους δίνεται μόλις ένα γεύμα τη μέρα, παρακολουθούνται επί 24ώρου βάσεως από κάμερες κλειστού κυκλώματος ακόμη και στα μπάνια ενώ «δικαιούνται» ντους διάρκειας μόλις ενός λεπτού.

Κατήγγειλε επίσης πως υπάρχουν δύο αίθουσες βασανιστηρίων δίχως παράθυρα από τις οποίες ακούγονται συνεχώς κραυγές βασανισμένων ανθρώπων.

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε σήμερα αντίθετος στο ενδεχόμενο να απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς. Χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «κόκκινη γραμμή» για την παραμονή του ιδίου και του κόμματός του («Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα») στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
Κατεχόμενη Δυτική Όχθη: Συλλήψεις και κατεδαφίσεις

Άλλες 5 συλλήψεις Παλαιστινίων έγιναν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ ακόμη μία Παλαιστίνια κάτοικος σε συνοικία της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ εξαναγκάστηκε να κατεδαφίσει η ίδια το σπίτι της για να αποφύγει φυλακή και εξοντωτικό πρόστιμο.
alt.gr

Επίσης, σήμερα μπουλντόζες του στρατού κατεδάφισαν βενζινάδικο Παλαιστινίων στην πόλη Χίτζμα της Δυτικής Όχθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου