Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Η έδρα της UNRWA στη Γάζα «ισοπεδώθηκε»


Η καταστροφή μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο που διευθύνει η UNRWA ( φωτογραφία αρχείου) | AP Photo/Abdel Kareem Hana, file
Η έδρα της UNRWA στη Γάζα «ισοπεδώθηκε»
efsyn.gr
Η καταγγελία του επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες συνοδευόμενη από φωτογραφίες μαρτυρά την συνεχιζόμενη στόχευση των ισραηλινών δυνάμεων κατά εγκαταστάσεων που βοηθούν τους αμάχους,

Τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA, στην πόλη της Γάζας έχουν «ισοπεδωθεί και μετατραπεί σε πεδίο μάχης», λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπ Λαζαρινί, καθώς η τελευταία χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στην πόλη συνεχίζει να μαίνεται.

«Τα κεντρικά στη Γάζα μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης και τώρα ισοπεδώθηκαν. Άλλο ένα επεισόδιο στην κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς ή πολεμικούς σκοπούς. Συγκλονιστικό», σημείωσε ο Λαζαρινί σε ανάρτησή του στο X, την οποία συνοδεύει με σοκαριστικές φωτογραφίες.

Η Ταμάρα αλ-Ριφάι, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της UNRWA, λέει ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο. «Οι εικόνες που βγαίνουν από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Αυτό που είδα σήμερα είναι αγνώριστο», είπε στο Al Jazeera.

Η Αλ-Ριφάι σημείωσε ότι 190 εγκαταστάσεις της UNRWA – «οι περισσότερες από τις οποίες χρησίμευαν ως καταφύγια για εκτοπισμένους» – δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια του πολέμου, σκοτώνοντας περισσότερους από 500 ανθρώπους και τραυματίζοντας 1.600.

Απαιτείται εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της UNRWA και τη «δολοφονία του προσωπικού της», πρόσθεσε.

Η UNRWA τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία για να καθαριστούν τα περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι ερειπίων που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό θα απαιτούσε περισσότερα από 100 φορτηγά και θα κόστιζε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά είναι μια ουσιαστική προσπάθεια, είπε η UNRWA, επειδή τα συντρίμμια που δημιουργούνται από τον πόλεμο μπορεί να περιέχουν βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και «επιβλαβείς ουσίες».
Συνεχές σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα

Στη νότια Γάζα, στην πόλη Ράφα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι τα πληρώματά της ανέσυραν τα πτώματα δύο αμάχων που σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς που στόχευσαν τη συριακή γειτονιά.

Στα βόρεια, στην πόλη της Γάζας, ιατρική πηγή από το νοσοκομείο αλ- Άχλι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες έφτασαν εκεί όταν μια τεθωρακισμένη ισραηλινή αυτοκινητοπομπή στόχευσε μια ομάδα ανθρώπων στη γειτονιά Σουτζάγια.

Από ένα πλήγμα στον καταυλισμό Αλ Μαουάσι, στον κεντρικό τομέα του θύλακα, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Το ισραηλινό πυροβολικό έβαλε επίσης στο στόχαστρο την περιοχή γύρω από τον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στον ίδιο τομέα.

Τοπικοί αξιωματούχοι στη Γάζα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν σε νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ που μετατράπηκε σε καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Είναι η πέμπτη βομβιστική επίθεση σε σχολείο γεμάτο εκτοπισμένους μέσα σε οκτώ ημέρες».

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου