Την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση της «Δύσης» με τη Ρωσία και το πέρασμα σε «πολεμική οικονομία» προανήγγειλε κατά τη σημερινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Κομισιόν.
Αφού επανέλαβε ότι «η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί» και ότι «πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία όλα όσα χρειάζεται για να αντισταθεί και να επικρατήσει», επισήμανε ότι «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλειά μας και την άμυνα» και ότι «τώρα είναι η ώρα για την οικοδόμηση μιας αληθινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης».
«Φωτογραφίζοντας» αντιθέσεις που παραμένουν και εντείνονται και στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως και στη σχέση της με τις ΗΠΑ, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κάποιοι που ενδεχομένως αισθάνονται άβολα με την ιδέα», ενώ ξεκαθάρισε ότι «τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν την ευθύνη για την εθνική τους ασφάλεια και τα δικά τους στρατεύματα», όπως και ότι «το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο πυλώνας της συλλογικής μας ασφάλειας».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι αμυντικές μας δαπάνες είναι πολύ χαμηλές και αναποτελεσματικές. Οι δαπάνες μας προς άλλες χώρες (σσ. ουσιαστικά προς τις ΗΠΑ) είναι πολύ σημαντικές».
«Πρέπει λοιπόν», συνέχισε, «να δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά άμυνας. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε αμυντικές δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας.
«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα», υπογράμμισε, «και πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα. Για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας άμυνας – μια Ευρωπαϊκή Αεροπορική Ασπίδα».
Στο κείμενο των «κατευθυντήριων γραμμών», η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωνει ότι θα διορίσει έναν Επίτροπο της ΕΕ για την Αμυνα – μία νέα θέση στην Κομισιόν – ενώ αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια «Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας» τις πρώτες 100 ημέρες της επόμενης θητείας της.
Αποτυπώνοντας εξάλλου τις αντιθέσεις εντός της ΕΕ, η ίδια δεν παρέλειψε να καταγγείλει τις κινήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, λέγοντας ότι «κάποιοι στην Ευρώπη» παίζουν το παιχνίδι της Ρωσίας και «πριν από δύο εβδομάδες, ένας πρωθυπουργός της ΕΕ πήγε στη Μόσχα. Αυτή η αποκαλούμενη ειρηνευτική αποστολή δεν ήταν παρά μια αποστολή κατευνασμού».
Η αντίδραση της Μόσχας
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι προτάσεις της δίνουν ένα «στρατιωτικό χρώμα» στην ΕΕ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι η πρόταση για «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση» «επιβεβαιώνει τη γενική στάση ευρωπαϊκών κρατών στη στρατιωτικοποίηση, την κλιμάκωση της έντασης, την αντιπαράθεση και την εξάρτηση της εξωτερικής τους πολιτικής από μεθόδους αντιπαράθεσης».
Ο Πεσκόφ δηλώσε επίσης πως η Ρωσία θα θεωρήσει ως απειλή τυχόν σχέδια για μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νέα στρατηγική «ναυτικής ασφάλειας» του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι και τις αναφορές του στη Μαύρη Θάλασσα, ο Πεσκόφ είπε ότι «η συγκεντρωμένη παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ – δίνουμε προσοχή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα παράκτια κράτη που είναι μέλη της συμμαχίας (του ΝΑΤΟ) – αντιπροσωπεύει, ιδιαίτερα στην παρούσα κατάσταση, μία επιπλέον απειλή προς τη Ρωσία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια».
alt.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου