Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Βρετανία: Η νέα κυβέρνηση θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις λόγω της «απειλής» από Κίνα, Ιράν, Β. Κορέα και Ρωσία

 Σε νέα κούρσα εξοπλισμών, αύξηση του προσωπικού και αλλαγές στο δόγμα των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση των Εργατικών, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αντίπαλος είναι η Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, διόρισε σήμερα τον Τζορτζ Ρόμπερτσον, πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, να ηγηθεί της «επαναξιολόγησης» των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης των Εργατικών είναι η δήλωση του Ρόμπερτσον, ότι οι ένοπλες δυνάμεις «πρέπει να είναι έτοιμες για μάχη» δεδομένου του επιπέδου της απειλής. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα φονικό κουαρτέτο χωρών που εργάζονται όλο και περισσότερο από κοινού και εμείς σε αυτή τη χώρα, και η συμμαχία του ΝΑΤΟ που συνήλθε με τόση επιτυχία την περασμένη εβδομάδα, πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το συγκεκριμένο κουαρτέτο καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα», δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του Τόνι Μπλέρ, εννοούσε την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, καθώς και οι τέσσερεις χώρες είναι στην λίστα των απειλών της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Ρόμπερτσον είπε: «Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον κατέστησε απολύτως σαφές πως η πρόκληση της Κίνας είναι κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί πολύ, πολύ σοβαρά υπόψη πραγματικά».

Στην επιτροπή επαναξιολόγησης των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός από τον υπουργό Άμυνας, Τζον Χίλι και τον Τζόρτζ Ρόμπερτσον, θα συμμετάσχει και η Φιόνα Χιλ, πρώην σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική, αλλά και ο απόστρατος στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην διοικητής του κοινού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, The Guardian
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου