Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Η κοστολόγηση των εξοπλιστικών Μητσοτάκη μόνο με «λεφτόδεντρα» βγαίνει! Τι λένε οι αριθμοί μετά από την απόφαση για τα F-35

Η κοστολόγηση των εξοπλιστικών Μητσοτάκη μόνο με «λεφτόδεντρα» βγαίνει! Τι λένε οι αριθμοί μετά από την απόφαση για τα F-35
Η κυβέρνηση ζητά συχνά «κοστολόγηση» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν αυτά ζητούν ή προτείνουν κάποια μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών. Ήρθε η ώρα να κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μια κοστολόγηση και μάλιστα σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα. Στην Εθνική Άμυνα…

Ο Μητσοτάκης «πούλησε» πολύ «εξοπλιστικό πατριωτισμό» τα τελευταία χρόνια. Ομολογούμε με μεγάλη επιτυχία.
Τρεις Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό.
 και μετά …το χάος. Γιατί εκεί οδηγείται ο ελληνικός Στόλος.
Η Πολεμική Αεροπορία ισχυροποιήθηκε σημαντικά με την προθήκη των Rafale , σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό F-16 στην έκδοση Viper που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Και μετά …ήρθαν τα F-35!
Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με οικονομία που μετά από τρία μνημόνια δείχνει ξανά να πλέει προς τα βράχια, θα κληθεί να συντηρεί αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς!
 Πως θα γίνει αυτό;

Ας κάνουμε λοιπόν μια πρόχειρη κοστολόγηση των αγορών που έχει κάνει ο κ.Μητσοτάκης, για να καταλάβουμε τι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραδώσει. Η κοστολόγηση έχει να κάνει με τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων σε ετήσια βάση.

Φρεγάτες Belharra: 150 εκατομμύρια ευρώ

Αεροσκάφη Rafale: 200 εκατομμύρια ευρώ

Αεροσκάφη F-35: 250 εκατομμύρια ευρώ

Αν δεχτούμε ότι μέχρι το 2030 ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας δεν θα ξεπερνά το 1,8 δις, τότε προκύπτει ότι αυτά τα τρία οπλικά συστήματα θα «καταναλώνουν» το 1/3 των χρημάτων!!!

Τι θα γίνει με τη συντήρηση των υπόλοιπων οπλικών συστημάτων; 
Θα αναζητήσει ο Μητσοτάκης «λεφτόδεντρα» ή θα ακολουθηθεί το γνωστό «σύστημα» της καθήλωσης και της αχρησίας οπλικών συστημάτων.

Ο «εξοπλιστικός πατριωτισμός» είναι καλός για όσους πείθονται για την στρατιωτική ισχύ της χώρας στις παρελάσεις. 

Για εμάς όμως έχει τεράστια σημασία οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, η άθλια κατάσταση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η Ακρίβεια και οι μισθοί Κοροϊδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου