Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: Από Πυλώνες Υγείας γίνονται Ερείπια

Armyvoice News
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: Από πυλώνες υγείας γίνονται Ερείπια – Η συνεχιζόμενη κρίση, η αποδυνάμωση, οι καθυστερήσεις και τα αδιέξοδα

Η κρίση στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας συνεχίζει να επιδεινώνεται, με τις πολιτικές αποφάσεις και τα διαρθρωτικά προβλήματα να υπονομεύουν την παροχή υγειονομικής φροντίδας στους ένστολους και τις οικογένειές τους. Τα προβλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα στα στρατιωτικά νοσοκομεία μεγάλων πόλεων, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.

Το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν είναι μόνο οι καθημερινές και πολύωρες καθυστερήσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Οι ασθενείς που χρειάζονται βασικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία και υπέρηχο στήθους, βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις.

Η διαθεσιμότητα ραντεβού για κρίσιμες ειδικότητες και για σοβαρές εξετάσεις ξεκινά πλέον από τον Ιανουάριο του 2025 και μετά, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, ιδίως όσων απαιτούν τακτική παρακολούθηση για σοβαρές παθήσεις.

Επιπλέον, οι πρόσφατες αποφάσεις του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι οποίες αποδυναμώνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία με την απόσπαση 25 γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων για να καλύψουν κενά του εθνικού συστήματος υγείας σε νησιά του Αιγαίου και της Θράκης, επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Αν και η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας είναι σημαντική, η αποδυνάμωση των στρατιωτικών νοσοκομείων υπονομεύει την ικανότητά τους να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους ένστολους, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο καθυστερήσεων και υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα. Στο νομό Ιωαννίνων, τα στρατιωτικά στελέχη αναγκάζονται να ταξιδεύουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για ετήσιες υγειονομικές εξετάσεις ή για συνταγογράφηση ειδικών φαρμάκων.

Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δείχνει την ανεπάρκεια της υγειονομικής φροντίδας που παρέχεται στους ένστολους σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ακόμη, στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας, οι στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην προγραμματισμένη ετήσια υγειονομική τους περίθαλψη.

Το σύστημα ΗΚΕΛΥ, μέσω του οποίου κλείνονται τα ραντεβού, ανοίγει μόνο μία φορά το μήνα, και τα ραντεβού εξαντλούνται αμέσως, αφήνοντας πολλούς ασθενείς χωρίς τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις απαραίτητες ετήσιες εξετάσεις τους.

Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα για να διασφαλίσει ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους, παρέχοντας την υγειονομική φροντίδα που δικαιούνται οι ένστολοι και οι οικογένειές τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθούν οι πολιτικές αποφάσεις που αποδυναμώνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, να βελτιωθεί η διαχείριση των πόρων και να εξασφαλιστεί ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες θα παραμείνουν προσβάσιμες και ποιοτικές για όλους όσοι τις χρειάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου