Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Οι ισραηλινοί απειλούν να εισβάλουν σε νοσοκομεία


Δυτική Οχθη, Ναμπλούς | AP Photo/Majdi Mohammed
Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Οι ισραηλινοί απειλούν να εισβάλουν σε νοσοκομεία 
efsyn. gr
Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε μεγάλη επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει «μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στη Τζενίν και στο Τουλκάρμ τη νύχτα και ότι μέχρι στιγμής είχαν σκοτώσει «πέντε ένοπλους τρομοκράτες από αέρος και εδάφους».Ανέφερε επίσης ότι άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια μιας ταυτόχρονης επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό al-Faraa κοντά στην Τούμπας.

Τοπικοί δημοσιογράφοι είπαν ότι δεν είχαν δει τίποτα τέτοιου βεληνεκούς και κλίμακας στη Δυτική Όχθη από τις ημέρες της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, ή εξέγερσης, πριν από δύο δεκαετίες.

Υπήρξε μια έξαρση της βίας στη Δυτική Όχθη μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιδρομές τους, λέγοντας ότι προσπαθούν να ανακόψουν τις θανατηφόρες παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκατοντάδες ισραηλινές δυνάμεις ήταν ενεργές σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις τουλάχιστον στα βόρεια της Δυτικής Όχθης - Τζενίν, Τουλκάρμ, Τούμπας και Ναμπλούς.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Δυτική Όχθη ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι οι σοροί επτά ατόμων μεταφέρθηκαν στο κυβερνητικό νοσοκομείο Τούμπας και ότι άλλοι δύο έφτασαν στο κρατικό νοσοκομείο Τζενίν. Ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη - δύο στη Τζενίν, τέσσερις σε επίθεση σε αυτοκίνητο σε ένα κοντινό χωριό και άλλοι τέσσερις στον προσφυγικό καταυλισμό al-Faraa, κοντά στην Τούμπας.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος, με τον κυβερνήτη της Τζενίν να είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τα πληρώματα ασθενοφόρων της Παλαιστίνης να λένε ότι εμποδίζονταν να φτάσουν θύματα.

Στη Τζενίν - ένα κανονικό σημείο ανάφλεξης - τα στρατεύματα απέκλεισαν όλες τις εισόδους της πόλης εκτός από μία και έστησαν σημεία ελέγχου. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επίσης περικυκλώσει το κυβερνητικό νοσοκομείο Τζενίν και το κοντινό νοσοκομείο Ιμπν Σίνα, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και της κοινωνίας των Φίλων των Ασθενών.

Προειδοποίησε ότι απειλούσαν να εισβάλουν στα νοσοκομεία και ότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις ζωές δεκάδων ασθενών εντός καθώς και του ιατρικού προσωπικού.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ασθενείς που φεύγουν από το νοσοκομείο, αλλά αφού οι IDF ελέγχουν τις ταυτότητές τους», δήλωσε στο BBC ένας τοπικός δημοσιογράφος μέσα στο κρατικό νοσοκομείο. «Είναι μια τρομακτική κατάσταση».

Το υπουργείο Υγείας τους κατηγόρησε επίσης ότι παρεμπόδισαν το έργο των ασθενοφόρων, κάτι που είπε ότι ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τα στρατεύματα ερευνούν επίσης τον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, ο οποίος αποτελεί βάση για ένοπλες ομάδες και έχει αποτελέσει το σκηνικό πολλών σκληρών μαχών στο παρελθόν.

Ένας κάτοικος του στρατοπέδου είπε στο BBC ότι μπορούσε να ακούσει εκρήξεις σε κοντινή απόσταση και βουητό drones από πάνω, αλλά ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ένοπλοι μαχητές επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις.

Είπε ότι ισραηλινές τεθωρακισμένες μπουλντόζες κατέστρεψαν τον κεντρικό δρόμο μέσα από τον καταυλισμό και είχαν συσσωρεύσει μπάζα στην είσοδο για να εμποδίσουν την πρόσβαση.

«Στην περιοχή της Τζενίν, τρεις ένοπλοι τρομοκράτες που αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις ασφαλείας εξοντώθηκαν σε αεροπορικό χτύπημα», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet και των συνόρων του Ισραήλ. Αστυνομία.

«Επιπλέον, στις περιοχές Τζενίν και Τουλκάρμ, οι δυνάμεις σκότωσαν δύο επιπλέον ένοπλους τρομοκράτες, συνέλαβαν καταζητούμενους υπόπτους και εντόπισαν και κατέσχεσαν όπλα, συμπεριλαμβανομένων M-16, πυρομαχικά και πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό». Είπαν επίσης ότι οι δυνάμεις εξέθεσαν και εξάρθρωσαν εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί κάτω από τοπικούς δρόμους για να τους επιτεθούν.

Κατά τη διάρκεια μιας ταυτόχρονης επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό al-Faraa, κοντά στην Τούμπας, «ένα αεροσκάφος χτύπησε και σκότωσε τέσσερις ένοπλους τρομοκράτες που αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις», ενώ δυνάμεις στο έδαφος κατάσχεσαν όπλα, πρόσθεσαν.

Ο Μασούντ Ναάτζα είπε ότι δύο από τα παιδιά του σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε στην επίθεση, η οποία, όπως είπε, έλαβε χώρα καθώς έδινε νερό σε μερικούς άνδρες που είχαν ζητήσει να πιουν ένα ποτό κοντά στο σπίτι του.

«Σε δευτερόλεπτα, πολύ γρήγορα, νιώσαμε ότι κάτι έπεσε πάνω μας από τον ουρανό και έγινε μια έκρηξη», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Όταν έβαλα το χέρι μου στο στήθος μου, ήταν γεμάτο σκάγια και αίμα». «Μπήκα στο σπίτι για να το βρω όλο κατεστραμμένο», πρόσθεσε.

«Η γυναίκα μου με ρώτησε τι συνέβη και της είπα και της ζήτησα να πάει να ελέγξει τα παιδιά μας στην ταράτσα. Βρήκε τρία από τα παιδιά μας - δύο, μακάρι να μείνουν εν ειρήνη, και το ένα τραυματίστηκε».

Μια γυναίκα στην Τούμπας είπε στο BBC ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «φέρνουν όλο και περισσότερα στρατιωτικά οχήματα και μπουλντόζες» στον προσφυγικό καταυλισμό al-Faraa. «Είμαστε όλοι στο όριο και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια κλιμάκωση», είπε.

Ο εκπρόσωπος του IDF αντισυνταγματάρχης Ναντάι Σοσπάνι είπε ότι οι δυνάμεις στοχεύουν «ένα μείγμα τρομοκρατικών ομάδων και τρομοκρατικών πυρήνων» και αρνήθηκε να πει πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση ή πόσα στρατεύματα εμπλέκονται.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι βρήκε το σώμα ενός Ισραηλινού στρατιώτη που κρατούνταν από τη Χαμάς από την εισβολή της στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης αργά το βράδυ της Τρίτης.

Η ακριβής τοποθεσία της επιχείρησης παραμένει υπό διαταγή εμπιστευτικότητας.

Το πτώμα είχε βρεθεί θαμμένο στο έδαφος μετά από ανάκριση από τον Σιν Μπετ ενός κρατούμενου. Κατά πάγια τακτική ο IDF δεν επέτρεψε τη δημοσίευση του ονόματος του στρατιώτη του οποίου η σορός βρέθηκε μετά από αίτημα της οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου