Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές τροφοδοτούν τη γενοκτονία στη Γάζα

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές τροφοδοτούν τη γενοκτονία στη Γάζα

Έρευνα της βρετανικής Data Desk εντόπισε 65 αποστολές πετρελαίου και καυσίμων προς το Ισραήλ, οι περισσότερες εκ των οποίων εξυπηρετήθηκαν από δεξαμενόπλοια ελληνικής ιδιοκτησίας ή διαχείρισης.

Έρευνα της βρετανικής Data Desk φέρνει στο φως στοιχεία για τη χρήση των καυσίμων που τροφοδοτούν τη γενοκτονία στη Γάζα. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν προχθές στον Guardian, με την προειδοποίηση ότι χώρες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στον εφοδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσουν συνέπειες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παραβίαση της συμφωνίας της Γενεύης και για υποστήριξη σε γενοκτονία.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι ερευνητές της Data Desk (datadesk.eco) ανέλυσαν ροές εμπορευμάτων του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSEG) που βασίζονται σε δεδομένα από ναυλομεσίτες και από τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) των δεξαμενόπλοιων, πληροφορίες από λιμενικές και τελωνειακές αρχές (Sinoimex Global Trade Monitor), δορυφορικές εικόνες (ESA Sentinel-2), οικονομικές εκθέσεις και άλλα ελεύθερα διαθέσιμα δεδομένα, εντοπίζοντας 65 αποστολές πετρελαίου και καυσίμων προς το Ισραήλ μετά τις 20 Οκτωβρίου του περασμένου έτους και έως τις 15 Ιουλίου φέτος, οι περισσότερες εκ των οποίων εξυπηρετήθηκαν από δεξαμενόπλοια ελληνικής ιδιοκτησίας ή διαχείρισης.

Τα εμπλεκόμενα δεξαμενόπλοια ανήκουν ή διαχειρίζονται από εταιρείες με κύριους μετόχους τον Γιάννη Αλαφούζο, την οικογένεια Βερνίκου, τον Ανδρέα Μαρτίνο, τον Νικόλα Μαρτίνο και τον Γιώργο Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ανάμεσα στις συνολικά 65 μεταφορές άμεση σύνδεση με ελληνικά πλοία υπάρχει για τα 45 δρομολόγια που μετέφεραν κυρίως αργό πετρέλαιο και Fuel Oil (VGO).

Καταγράφονται οχτώ δρομολόγια από τα πλοία που ελέγχει η οικογένεια Αλαφούζου: Kimolos (IMO 9791145) και Milos (IMO 9746619) της OET Chartering Inc., το Folegandros (IMO 9793753) της Kyklades Maritime και το Nissos Sifnos (IMO 9884045) της Omega Ten Marine.

Με πέντε δρομολόγια χρεώνεται η ORL Shipping με το δεξαμενόπλοιο Chrysopigi (IMO 9303728) της οικογένειας Βερνίκου και άλλα εννέα δρομολόγια αφορούν την TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου με τα δεξαμενόπλοια Lipari (IMO 9529487), Bordeira (IMO 9529499), Alicante (IMO 9527855), Tamara (IMO 9600889), Freud (IMO 9804461) και Samsara (IMO 9792228).

Εντυπωσιακή και η συνεισφορά της Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου με 6 δρομολόγια, με τα δεξαμενόπλοια SeaVoyager (IMO 9318096), SeaQueen (IMO 9288863), SeaSong (IMO 9290438), SeaRanger (IMO 9759800), SeaVelvet (IMO 9843211) και SeaLoyalty (IMO 9783928).

Πρωταθλητής πάντως είναι ο Ανδρέας Μαρτίνος με 16 δρομολόγια από 11 δεξαμενόπλοια (κάθε ένα με τη δική του εταιρεία), τα MINERVA Alexandra, MINERVA Doxa, MINERVA Georgia, MINERVA Gloria, MINERVA Grace, MINERVA Joanna, MINERVA Joy, MINERVA Kallisto, MINERVA Karteria, MINERVA Libra και MINERVA Olympia.
Σπάνε και το ρωσικό εμπάργκο

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, λίγο πιο βόρεια, στα ρωσικά λιμάνια συνεχίζεται άλλο πάρτι με Ελληνες πρωταγωνιστές (συχνά με τα… ίδια δεξαμενόπλοια) για τη μεταφορά ρωσικών πετρελαιοειδών εν μέσω εμπάργκο – πολλά από αυτά τα καύσιμα φτάνουν και στο Ισραήλ.

Για πολλά από αυτά τα φορτία καυσίμων οι εφοπλιστές μας τονίζουν ότι είναι νόμιμα.

Το blackseanews.net καταγράφει κάθε μήνα το σύνολο των φορτίων πετρελαιοειδών που εξάγονται από ρωσικά λιμάνια και κάθε μήνα δημοσιοποιεί και τις παραβάσεις του εμπάργκο (που περιλαμβάνουν πολλά ελληνικά ονόματα), ενώ πολλές γκρίζες δουλειές γίνονται καθ’ οδόν με τις μεταγγίσεις μεταξύ πλοίων έξω από τον Λακωνικό Κόλπο ή τη Χίο και αλλού ή με αναμίξεις σε δεξαμενές, στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Η τελευταία διαθέσιμη καταγραφή παραβιάσεων του εμπάργκο για τον περασμένο Ιούνιο (από το BlackSeaNews με στοιχεία από τη βάση ναυτιλιακών δεδομένων equasis.org) έχει -όπως κάθε μήνα- ελληνικό άρωμα:

AQUADISIAC (IMO 9396713) της Aquatic Success Int. με τη Stealth Maritime του Χάρη Βαφειά (Μαρούσι).

CONGA (IMO 9412000) της Conga Shipping, με τη Spring Marine Management του Αριστοτέλη Μυστακίδη (Παλαιό Φάληρο), όπως και το KIZOMBA (IMO 9433901) του ίδιου ιδιοκτήτη.

DUMBLEDORE (IMO 9325611) της Dobby Shipping, με την Alberta Shipmanagement του Νικόλα Ιγγλέση (Χαλάνδρι).

ELDIA (IMO 9798351) της Chalet Shipping, με την Eastern Mediterranian Maritime του Θανάση Μαρτίνου (Γλυφάδα).

HENG TAI (IMO 9419448), καταχωρημένο στις κινεζικές Hengtai Shipping και Fasape Shipping, με δηλωμένο προορισμό τον Λακωνικό Κόλπο.

LEO II (IMO 9243318), με δηλωμένο προορισμό μεταφόρτωσης (StS) δυτικά των Κυθήρων, κάτω από τον Λακωνικό Κόλπο, καταχωρημένο στη Forest Lake Maritime με διαχειρίστρια τη SEA Trade Marine του ομίλου Δαυίδ Λεβέντη (Βούλα).

MINERVA ARIES (IMO 9412177), με δηλωμένο προορισμό μεταφόρτωσης (StS) στα ανοιχτά της Χίου, καταχωρημένο στην εταιρεία Flutura Holdings με διαχειρίστρια τη Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου (Βούλα).

SAGA (IMO 9528031), καταχωρημένο στην Euryanthe Owning CO LTD, με διαχειριστή την TMS Tankers Ltd του Γιώργου Οικονόμου, στο Μαρούσι, όπως και το STAMOS (IMO 9592276) της Faros Owners Inc.

Σημειώνεται ότι από τη λίστα των 216 τάνκερ που φόρτωσαν πετρελαιοειδή από ρωσικά λιμάνια (με ή χωρίς παραβίαση του εμπάργκο) λείπουν ελάχιστα ονόματα από τη λίστα μελών της επαγγελματικής Ένωσης των Εφοπλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου