Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» – Στις 28-29/9 το 13ο Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

▸Για 13η χρονιά πραγματοποιείται το πολύ ενδιαφέρον Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στην Καλαμάτα, με κεντρικό σύνθημα φέτος «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη». Το Φεστιβάλ που αποτελεί διαχρονικά μια μεγάλη γιορτή και μια ρωγμή ανατρεπτικών ιδεών στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Λιμενικού Ταμείου, με είσοδο ελεύθερη.
Φέτος θα γίνουν συζητήσεις και παρεμβάσεις για τις μάχες που κερδίζει η αλληλεγγύη με παράδειγμα την υπόθεση του Κολωνού, για τους επόμενους σταθμούς του αγώνα για δικαίωση των επιζώντων και των νεκρών της Πύλου, για τους πολέμους στη γειτονιά μας και τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, για το δίκιο και τη δικαιοσύνη που θέλουμε με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη και την υπόθεση του Βασίλειου Μάγγου.
Το κάλεσμα των διοργανωτών έχει ως εξής:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στην ακρίβεια που μαστίζει τις λαϊκές τάξεις προστίθεται η αποσάθρωση των εργατικών κατακτήσεων, των κρατικών υποδομών, του ΕΣΥ, της παιδείας. Η επίθεση του συστήματος στον κόσμο της εργασίας συνεχίζει να είναι σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναλάβει να την διεκπεραιώσει στην Ελλάδα. Τα αδιέξοδα του συστήματος φτωχοποιούν τους εργαζόμενους, που έντεχνα σπρώχνονται στην αγκαλιά της ακροδεξιάς και του φασισμού, στρέφοντάς τους ενάντια σε άλλους φτωχούς, τους μετανάστες. Στη Γαλλία και στη Γερμανία, στις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, η ακροδεξιά σιγοντάρεται και μοιάζει να γιγαντώνεται, κερδίζοντας τις εκλογικές αναμετρήσεις τη μία μετά την άλλη. Το “δημοκρατικό τόξο” ανατρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα προκειμένου να αποκλείσει την Αριστερά. (βλέπε Γαλλία, Μακρόν) και οι “κεντροαριστεροί” στρέφονται προς ακροδεξιές θέσεις (βλέπε Γερμανία, Πράσινοι). Έτσι, το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει τη φτώχεια και το φασισμό μένει στο απυρόβλητο. Στην Παλαιστίνη, το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν ολόκληρο λαό σαν “κατσαρίδες” που πρέπει να εξοντώσει, βομβαρδίζοντας προσφυγικούς καταυλισμούς, νοσοκομεία και σχολεία. Φυσικά δεν θα μπορούσε να διαπράττει τέτοια εγκλήματα χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος μας περιτριγυρίζει: Η κατάπτυστη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, προετοιμάζει γενίκευση του πολέμου. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν την απόφαση έθεσαν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ κ των ΗΠΑ πάνω από την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής, και πρώτα της χώρας μας. Στην Μέση Ανατολή και την Αφρική εντείνονται οι ένοπλες συρράξεις. Από τα Τέμπη ως την Πύλο, στα νοσοκομεία και στους χώρους δουλειάς, κι από την Παλαιστίνη μέχρι την Υεμένη, η αξία της ζωής των λαϊκών ανθρώπων, ντόπιων και μεταναστών, κονταίνει.
Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν στο παρελθόν με αγώνες, ξηλώνονται. Αλλά και το περιεχόμενο της λέξης “δικαιοσύνη” αντιστρέφεται από όσα μέχρι σήμερα είχαν κατακτηθεί, έστω σε επίπεδο διακηρύξεων. Επανέρχεται το δόγμα “νόμος και τάξη”, αυστηροποίηση των ποινών και περισσότερη φυλακή. Όχι όμως για όλους: αυτά στο τέλος μένουν μόνο για την καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Όταν εμπλέκονται “κουμπάροι” και λοιποί ποικιλοτρόπως διαπλεκόμενοι με το σύστημα εξουσίας έχουμε συγκάλυψη και ατιμωρησία. Τα ίδια και στα σύνορα: κλειστά σύνορα και καταστολή για τον φτωχό μετανάστη, golden visa και τεμενάδες για τον πλούσιο επενδυτή.
Όμως, η εμπειρία μας από τους κοινωνικούς αγώνες δείχνει ότι όταν ορθώνουμε ανάστημα, κερδίζουμε! Η ΧΑ καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό. Οι 9 επιζώντες της Πύλου αθωώθηκαν. Η μητέρα της δωδεκάχρονης από τον Κολωνό αθωώθηκε παρά τις προσπάθειες ενός ολόκληρου συστήματος να ξεπλύνει τους πραγματικούς ενόχους. Οι αστυνομικοί που δολοφόνησαν τον Κώστα Μανιουδάκη διώκονται για ανθρωποκτονία από πρόθεση μετά από έναν ολόκληρο χρόνο. Οι βασανιστές του Βασίλειου Μάγγου παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις. Στην υπόθεση των Τεμπών, η επιμονή των οικογενειών και οι μαζικές κινητοποιήσεις εμπόδισαν την πλήρη συγκάλυψη που επιχειρήθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα. Το κίνημα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης έσπασε το αφήγημα του Ισραήλ περί τρομοκρατών και αυτοάμυνας.
Μέσα στη συνολική επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις του παρελθόντος για να δώσουμε τις μάχες που έρχονται απέναντι στο φασισμό, την πατριαρχία και το σύστημα που τα γεννά και τα θρέφει από καλύτερες θέσεις.
Φέτος, στο 13ο Αντιφασιστικό- Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας συζητάμε
→ για τις μάχες που κερδίζει η αλληλεγγύη με παράδειγμα την υπόθεση του Κολωνού
→ για τους επόμενους σταθμούς του αγώνα για δικαίωση των επιζώντων και των νεκρών της Πύλου
→ για τους πολέμους στη γειτονιά μας και τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη,
→ για το δίκιο και τη δικαιοσύνη που θέλουμε με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη και την υπόθεση του Βασίλειου Μάγγου
Ελάτε να κοιτάξουμε τον κόσμο ξανά, για να τον δούμε αλλιώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου