Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Η ρωσική προέλαση αυξάνει την πίεση και την κριτική στον Ζελένσκι


Ukrainian Presidential Press Office via AP
Η ρωσική προέλαση αυξάνει την πίεση και την κριτική στον Ζελένσκι
efsyn.gr
«Ο χρόνος θα δείξει αν θα έπρεπε να είχαμε στείλει στρατεύματα στο Κουρσκ», δήλωσε Ουκρανός διοικητής.

Με ταχείς ρυθμούς προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, κινούμενες προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ, με πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους.

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει δημόσια κριτική προς την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία, εγείροντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με την απόφαση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποφασίσει την αιφνίδια εισβολή στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Σημειώνεται ότι για μήνες οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν το Ποκρόβσκ, όμως η προέλασή τους έλαβε σημαντική ώθηση μόλις τις τελευταίες εβδομάδες: δηλαδή το διάστημα της ουκρανικής επιχείρησης στο Κουρσκ.

Η Deep State (ομάδα κοντά στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας που παρακολουθεί τις δραστηριότητες της πρώτης γραμμής) ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν πλέον λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από τα περίχωρα του Ποκρόβσκ, από όπου τοπικοί αξιωματούχοι διέταξαν μαζική εκκένωση.

Η σημασία του Ποκρόβσκ και η αποτυχία στο Κουρσκ

Τοποθετημένο στη διασταύρωση πολλών βασικών δρόμων, το Ποκρόβσκ διευκολύνει τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων σε μια ευρεία γραμμή του μετώπου και η απώλειά του από το Κίεβο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω ρωσικές προελάσεις στην περιοχή του Ντόνετσκ.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και επιδεινώθηκε γρήγορα», δήλωσε Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Όπως πρόσθεσε με νόημα, «ο χρόνος θα δείξει αν θα έπρεπε να είχαμε στείλει στρατεύματα στο Κουρσκ αντί να υπερασπιστούμε την ανατολή. Αλλά προς το παρόν, υποφέρουμε».

Η αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδωσε ψυχολογική ώθηση στο εσωτερικό της Ουκρανίας και ενίσχυσε τις ελπίδες πως η επίθεση αυτή θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να αναδιατάξει τα στρατεύματά της και να τα απομακρύνει από το ανατολικό μέτωπο.

Ωστόσο, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες μετά την εκκίνηση της επιχείρησης, ο στρατός της Ουκρανίας παραδέχτηκε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δεσμεύσει τις δυνάμεις της στην ανατολική Ουκρανία για να ανακαταλάβει το δικό της έδαφος, ενώ η πρόοδος του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Σημειώνεται ότι στο Κουρσκ, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καταλάβει καμία στρατηγικής σημασίας περιοχή ή υποδομή, όπως πιθανότατα θα επιθυμούσε.
Έντονη κριτική στον Ζελένσκι

Δημοφιλής Ουκρανός σχολιαστής και αξιωματικός στις εφεδρείες του στρατού, σχολίασε ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ «επιδεινώθηκε» μετά την επίθεση στο Κουρσκ, καθώς χρησιμοποιήθηκαν έμπειρες ουκρανικές ταξιαρχίες, απογυμνώθηκαν οι εφεδρείες και επιτράπηκε έτσι στις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν γρήγορα στο ανατολικό μέτωπο.

Κατηγόρησε επίσης την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία πως υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Δυστυχώς, η ανώτατη διοίκηση εξακολουθεί να κάνει αναφορές για "ελεγχόμενη κατάσταση", η οποία απέχει πολύ από το να ελεγχθεί… Ψέματα, ψέματα, ψέματα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι απέρριψε αυτή την εβδομάδα τις κατηγορίες πως η αναδιάταξη έμπειρων στρατευμάτων στο Κουρσκ έχει αποδυναμώσει τη θέση της Ουκρανίας στο Ποκρόβσκ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, περιέγραψε την κατάσταση στο Ποκρόβσκ ως «εξαιρετικά δύσκολη», ωστόσο υποστήριξε ότι η εισβολή είχε πράγματι επιβραδύνει τις ρωσικές προελεύσεις προς την πόλη.

Σημαντικές εξελίξεις

► Ο Ζελένσκι απέλυσε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, Mykola Oleshchuk, μετά τη συντριβή ενός από τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 που είχε δωρίσει η Δύση στο Κίεβο. Από τη συντριβή σκοτώθηκε ο πιλότος του αεροσκάφους. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους. Να προστατεύσουμε το προσωπικό. Να φροντίσουμε όλους τους στρατιώτες μας», είπε ο Ζελένσκι, λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ενισχύσει τον στρατό της σε επίπεδο διοίκησης. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στην ουκρανική έρευνα σχετικά με τα αίτια της συντριβής.

► Η Ρωσία φέρεται να βομβάρδισε κτίριο κατοικιών και μια παιδική χαρά στο Χάρκοβο, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα παιδί, και τραυματίζοντας 40 άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έχει βομβαρδιστεί ανηλεώς από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

► Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν έχει «καμία ανησυχία» για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μογγολία, μια χώρα που είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε πέρυσι ένταλμα σύλληψής του. Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε καλέσει τη Μογγολία να συλλάβει τον Πούτιν που αναμένεται να βρίσκεται εκεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

► Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων από την ΕΕ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο γίνεται πιο κοντά στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, αλλά όχι σε ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου