Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Αιολικοί σταθμοί σε προστατευόμενες περιοχές στον Έβρο, ένα χρόνο από την καταστροφή του βιοτόπου των πουλιών

Ακάθεκτη προχωρά η βιομηχανία εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών σταθμών, με ώθηση από την κυβέρνηση, καταπατώντας τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων, ακόμα και τη δική τους νομιμότητα. Όπως καταγγέλλει η Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας «δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από την τεράστια καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου, που είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια του σημαντικότερου βιότοπου του Μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, και η απειλή των ανεμογεννητριών για το ιδιαίτερα απειλούμενο είδος εντείνεται, αντί να περιορίζεται. Τελευταίο επεισόδιο η έκδοση αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ), κατόπιν σχετικής θετικής (!) εισήγησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), των Αιολικών Σταθμών «Μεγάλη Ράχη» της εταιρείας GREENFIELD WIND, «Ραγάδα, Μηλιά, Ξένος» της εταιρείας ES ENERGY E.Π.E. και «Κοντοκόρφι» της εταιρείας Αιολικά Ροδόπης Μ.Ι.Κ.Ε. στη Ροδόπη»

Όπως καταγγέλλει η Ορνιθολογική οι θέσεις εγκατάστασης των Αιολικών Σταθμών βρίσκονται εντός της περιοχής NATURA 2000 – Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR1130011 «Κοιλάδα Φιλιούρη» (και της αντίστοιχης Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR008), με είδος χαρακτηρισμού τον Μαυρόγυπα. Μάλιστα, εμπίπτουν εντός του χαρτογραφημένου «πυρήνα» της δραστηριότητας του Μαυρόγυπα.
Γι’ αυτούς τους λόγους η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. γνωμοδότησε –ξεκάθαρα και στοιχειοθετημένα- αρνητικά για την υλοποίηση και των δύο έργων
«Αυτά φαίνεται ότι είναι ‘’ψιλά γράμματα’’ για τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργεια και την ΑΔΜΘ, που αγνόησαν τα παραπάνω στοιχεία και έδωσαν ‘’πράσινο φως’’ για τα συγκεκριμένα έργα με διαφορά λίγων ημερών», σημειώνει η Ορνιθολογική. Όπως σημειώνει στους Αιολικούς Σταθμούς που λειτουργούν στον Έβρο και στη Ροδόπη έχουν έως σήμερα καταγραφεί 563 περιστατικά θανάτωσης πουλιών και νυχτερίδων, μεταξύ των οποίων 7 Μαυρόγυπες και 9 Όρνια.

Οι κυβερνητικές αυτές αυθαιρεσίες, για την εξυπηρέτηση συμφερόντων εταιρειών, αποδεικνύουν πως τα παχιά λόγια του Μητσοτάκη και υπουργών του πέρυσι για προστασία του περιβάλλοντος στον Έβρο και τη Ροδόπη, μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή από την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην Ευρώπη, ήταν απλά στάχτη στα μάτια του κόσμου.
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου