Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης, ο σπασίκλας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που αποκαλύπτουν τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής του, μην ξεχνώντας βεβαίως πως αυτές οι ομιλίες πάντα έχουν έναν δημαγωγικό χαρακτήρα. Υπήρχε όμως μια βασική θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού, ήταν μάλιστα η «τελευταία παραδοχή», πριν προχωρήσει στις εξαγγελίες του. Να τι είπε λοιπόν ο Κ. Μητσοτάκης:

«Κυρίες και κύριοι, η τελευταία παραδοχή, δηλαδή η ανάγκη για δημοσιονομική υπευθυνότητα, με κάνει να καταστήσω σαφές ότι δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές.
Πολύ περισσότερο όταν ήδη οκτώ κράτη, ανάμεσά τους μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν ήδη τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καθεστώς εποπτείας για υπέρβαση δαπανών. Κάτι τέτοιο προσωπικά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί στην Ελλάδα και αυτό είναι και το σαφές μήνυμα προς τους θεσμούς και προς τους διεθνείς επενδυτές.

Συνεπώς, οι δαπάνες μας για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη την άμυνα. Εκεί θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. Είναι αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ναι, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα Belh@rra, τον ‘’Κίμωνα’’.

Ακόμα 1 δισεκατομμύριο θα αφορά την αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης και 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες».

Τι μας λέει λοιπόν;Δεν θα κάνει «αλόγιστες παροχές», δηλαδή δεν θα «δώσει» στην κοινωνία και στα καυτά κοινωνικά προβλήματα. Άρα μην περιμένετε πράγματα, πάμε για ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και της ταξικής πάλης.
Γιατί; Λόγω «δημοσιονομικής υπευθυνότητας», δηλαδή λόγω συμμόρφωσης στον δημοσιονομικό κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, που ξαναμπαίνει σε εφαρμογή μετά το διάλλειμα της πανδημίας και που δείχνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ και την ανάγκη ρήξης με τους κανονισμούς της και αποδέσμευσης από την ΕΕ.
Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως «σπασίκλας» της ΕΕ, που δεν πρόκειται να κάνει βήμα πέρα από όσα διατάζει το ιερατείο των Βρυξελών και των πολυεθνικών. Δηλαδή υπερβάσεις που έχουν κάνει χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία (κι οκτώ συνολικά) ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως «προσωπικά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί στην Ελλάδα»!
Πολύ σημαντικό: Που θα πάνε οι όποιες επιπλέον δαπάνες; «Οι δαπάνες μας για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες», τις εξής δύο: Στην «άμυνα» θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. , λογω παραλαβής της πρώτης φρεγάτας Belh@rra. Σε αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα διατεθεί ακόμα ένα δισ. ευρώ, ενώ ένα δισ. θα πάει «σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες». Δηλαδή 2,6 δισ. πάνε για εξοπλισμούς, στρατό και πολεμική προετοιμασία, εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ αναδεικνύεται ως ο «καλός στρατιώτης» του ΝΑΤΟ και ο μανιώδης αγοραστής όπλων, προς όφελος των πολεμικών βιομηχανιών σε ΗΠΑ, Γαλλία κλπ.
Όσο για τις «στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες» αυτές είναι βασικά μερίδες του κεφαλαίου, αλλά μερικά ψίχουλα προεκλογικών παροχών πέφτουν και σε εν δυνάμει εκλογική πελατεία.

Αυτό είναι το πλαίσιο που έθεσε το Σάββατο ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, τα υπόλοιπα είναι η εξειδίκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου