Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην Ανδραβίδα – Κάλεσμα ΣΕΡΕΤΕ σε σύσκεψη για αντιπολεμική κινητοποίηση

Κάλεσμα σε σύσκεψη για τη διοργάνωση αντιπολεμικής κινητοποίησης απευθύνει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ερευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Παράρτημα Αχαΐας για την Τρίτη 24/10 στις 18:30 στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας,με αφορμή την έναρξη της ΝΑΤΟικής αεροπορικής άσκησης “Rammstein Flag”, στις 30 Σεπτέμβρη, στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας.

Στη σύσκεψη καλούνται συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες εργαζομένων και νεολαίας σε σκοπό τη διοργάνωση αντιπολεμικών δράσεων κατά της ΝΑΤΟϊκής άσκησης.
Η ανακοίνωση του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Αχαΐας

Καλούμε τους συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης, του φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες εργαζομένων και νεολαίας, σε σύσκεψη για την διοργάνωση αντιπολεμικών δράσεων εν όψει της διεξαγωγής της άσκησης “Rammstein Flag”, την Τρίτη 24/10 στις 18:30 στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, στην κατεύθυνση την ανάπτυξης της πάλης του αντιπολεμικού κινήματος.

Στις 30 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας, η νατοϊκή αεροπορική άσκηση “Rammstein Flag”, με συμμετοχή 12 χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η άσκηση αυτή, με τη συμμετοχή 140 αεροσκαφών και 1500 ατόμων προσωπικού, αποτελεί την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που πρόκειται να διεξάγει το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και ένα επικίνδυνο βήμα βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Η διεξαγωγή της άσκησης πραγματοποιείται στο φόντο της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού στην λωρίδα της Γάζας από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, που στηρίζουν έμπρακτα ΝΑΤΟ-ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτή την άσκηση εκφράζεται ξεκάθαρα η πρόθεση του ΝΑΤΟ να εντείνει την εμπλοκή του στα πολεμικά μέτωπα, εξοπλίζοντας ακόμα περισσότερο την Ουκρανία με πολεμικό υλικό και αεροσκάφη, αλλά και εντείνοντας την πολεμική προετοιμασία των χωρών-μελών του.

Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των κρατών μελών έχουν αυξηθεί κατά 15% την περίοδο 2022-2023, ενώ μέσα στο 2024 αυξήθηκαν από 10 σε 23 οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση, εξήγγειλε δια στόματος του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως από τα 3 δις επιπρόσθετες δαπάνες για τον προϋπολογισμό του 2025 τα 2,6 δις θα πάνε για νέες φρεγάτες και αγορά πολεμικού υλικού!

Στο σχέδιο γενικευμένη πολεμικής προετοιμασίας και των γιγαντιαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθεί η ΕΕ, λεφτά υπάρχουν για τον πόλεμο αλλά όχι για τις κοινωνικές δαπάνες. Για αυτό προχωρούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και διάλυσης της υγείας, οι συγχωνεύσεις των σχολείων, ενώ εκτινάσσεται η ακρίβεια που εξαφανίζει το λαϊκό εισόδημα. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η διείσδυση της πολεμικής βιομηχανίας και στα πανεπιστήμια, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της συνεργασίας της πολυεθνικής Lockheed-Martin με το ΕΚΠΑ. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, ευθυγραμμίζονται πλήρως στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, εμπλέκοντας τη χώρα σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές αποστολές (από το Κόσοβο μέχρι τη Σαουδική Αραβία και με φρεγάτες σε Ερυθρά θάλασσα, Λίβανο, Λιβύη κ.α.). Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουν τις επιδιώξεις του ντόπιου κεφαλαίου για την αναβάθμιση του ρόλου του στην περιοχή μας.

Τα σχέδια αυτά πρέπει να αποτραπούν με το μαζικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι αναγκαίο να ενταθεί η πάλη των εργαζομένων και των λαών, να συγκροτηθεί ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στην πολεμική προετοιμασία και τις επεμβάσεις, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενάντια στον πολιτικό αυταρχισμό που εντείνεται και γενικεύεται. Είναι αναγκαία η σύνδεση αυτού του αγώνα με τη πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για αυξήσεις στους μισθούς/συντάξεις, με δαπάνες για παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση, για να ηττηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και όσων συναινούν σε αυτή την καταστροφή.

Καλούμε τους συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης, του φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες εργαζομένων και νεολαίας, σε σύσκεψη για την διοργάνωση αντιπολεμικών δράσεων εν όψει της διεξαγωγής της άσκησης “Rammstein Flag”, την Τρίτη 24/10 στις 18:30 στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, στην κατεύθυνση την ανάπτυξης της πάλης του αντιπολεμικού κινήματος.

• Λευτεριά στην Παλαιστίνη, καμιά συνενοχή στη σφαγή στη Γάζα, διακοπή κάθε εμπλοκής και συνεργασίας με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, νίκη στην Παλαιστινιακή αντίσταση.

• Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Καμία αποστολή έξω από τα σύνορα.

• Ήττα της πολεμικής εκστρατείας, πάλη ενάντια στους θηριώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς.

• Έξοδος από το ΝΑΤΟ – να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

• Ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου