Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

«Ώρα να τελειώνουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία»


Oleg Petrasiuk/Press Service of the 24th King Danylo Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

«Δεύτερες» σκέψεις βγαίνουν στο προσκήνιο - Όσα συνηγορούν και όσα όχι στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων
Με τον πόλεμο να οδεύει προς έναν ακόμη χειμώνα, και τα σημάδια για πρόοδο στο πεδίο της μάχης να είναι ελάχιστα, κάποιοι σύμμαχοι της Ουκρανίας, «βλέπουν» τον τερματισμό του πολέμου με την Ρωσία, όχι χωρίς παραχωρήσεις, προκαλώντας ανησυχία σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες.

Η «κούραση» από την ανερμάτιστη σύγκρουση, οδήγησαν κάποιους από τους δυτικούς συμμάχους να συζητούν σοβαρά το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο τερματισμός της μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Την Κυριακή, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος είναι μεταξύ εκείνων που αντιστάθηκαν στην παροχή στην Ουκρανία πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε πώς θα βγούμε πιο γρήγορα από τον πόλεμο.

Ξεκαθαρίζουν ωστόσο όλοι, ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Κίεβο και ότι κανείς δεν πιέζει τον Βολοντόμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες.
Δύσκολη η εκδίωξη των Ρώσων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει

Αλλά, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η Ρωσία υποχωρεί από τους στόχους της, η προοπτική διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να παραμένει μακρινή. Αν και η αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου στο Κουρσκ ανέτρεψε την εντύπωση ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε αδιέξοδο, δεν υπάρχει άμεση προοπτική εκδίωξης των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη που κατέλαβαν.

Παρότι η Μόσχα δυσκολεύεται να προελάσει, οι πύραυλοί της έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, εγείροντας φόβους για το πώς η χώρα θα ανταπεξέλθει στον φετινό χειμώνα.
Χωρίς τέλος οι πιέσεις Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι εντωμεταξύ, αναμένεται να πιέσει εκ νέου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για οικονομικές και αμυντικές συμφωνίες και για την συνέχιση της τροφοδοσίας με πιο προηγμένα όπλα ως μέρος του «σχεδίου νίκης» του, που πρόκειται να το παρουσιάσει στον Τζο Μπάιντεν όταν συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα.

Είναι επίσης πρόθυμος να ενημερώσει για τα σχέδιά του τους υποψήφιους για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.
Δύο γρίφοι ζητούν λύση

Μια διαπραγμάτευση για τον τερματισμό των συγκρούσεων θα πρέπει να επιλύσει δύο γρίφους: Το πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ευάλωτη σε μια μελλοντική ρωσική επίθεση, ενώ παράλληλα να καθησυχαστούν οι σύμμαχοί της ότι δεν θα παρασυρθεί σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο.

Ο προβληματισμός για το τελευταίο ζήτημα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι σύμμαχοι βάζουν φρένο στην χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας αλλά και στο ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ.
Η πικρή κληρονομιά των συμφωνιών του Μινσκ

Οι όποιες συνομιλίες θα πρέπει επίσης να υπερνικήσουν την πικρή κληρονομιά των συμφωνιών του Μινσκ που συνήφθησαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014.

Για το Κίεβο και τους υποστηρικτές του, η εν λόγω συμφωνία, η οποία υπογράφηκε επτά χρόνια πριν από την εισβολή πλήρους κλίμακας από την Μόσχα, υποδηλώνει τους κινδύνους μιας πιθανής έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους.
«Ο Πούτιν θα ανασυνταχθεί»

Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει και πάλι τον χρόνο που θα του δώσει η όποια κατάπαυση του πυρός για να ανασυνταχθεί και τελικά να επιτεθεί ξανά.

Ευρωπαίος υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για τον Ζελένσκι να υπογράψει οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση ενώ ο στόχος του Πούτιν να υποτάξει την Ουκρανία στο σύνολό της παραμένει αμετάβλητος.

Εξάλλου, θα ήταν λογικό για τον Ρώσο πρόεδρο να περιμένει να δει ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές και ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί, δήλωσε ο ίδιος.
«Ναι σε εδαφικές παραχωρήσεις» αν ενταχθούν σε ΝΑΤΟ – ΕΕ»

Οι Ουκρανοί αντιτίθενται σθεναρά σε οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις, με το 55% των ερωτηθέντων να απορρίπτει την ιδέα σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο αριθμός εκείνων που τάσσονται κατηγορηματικά κατά της παραχώρησης εδαφών πέφτει στο 38%, εάν το Κίεβο αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου