Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ρωσία: Αυξάνεται ο στρατός στα 2,38 εκατ. άτομα από τα οποία 1,5 εκατ. εν ενεργεία

Εντολή για νέα αύξηση του τακτικού μεγέθους του ρωσικού στρατού κατά 180.000 στρατιώτες, φτάνοντας στο 1,5 εκατ. συνολικά έδωσε με διάταγμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, βλέποντας «μέλλον» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ευρώπη.

Είναι η 3η φορά που ο ρωσικός στρατός διευρύνει τις τάξεις του μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Με το διάταγμα δίνεται εντολή να αυξηθεί το συνολικό μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων στα 2,38 εκατ. άτομα, από τα οποία το 1,5 εκατ. πρέπει να είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζεται προς το παρόν νέα επιστράτευση και ότι η ιδέα είναι να συνεχίσει να βασίζεται σε εθελοντές που υπογράφουν επικερδείς συμβάσεις για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies – IISS), η αύξηση αυτή θα έχει αποτέλεσμα η Ρωσία να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και την Ινδία σε αριθμό εν ενεργεία στρατιωτών μάχης που έχει στη διάθεσή της.

Η απόφαση να μετατραπεί ο στρατός της Ρωσίας στον δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τον κινεζικό, «προκαλείται από το εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον στα δυτικά σύνορά μας και την αστάθεια στα ανατολικά σύνορά μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, επισήμανε πως εν μέρει στόχος της διεύρυνσης είναι να δημιουργηθούν νέες δομές και στρατιωτικές μονάδες προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια στη βορειοδυτική Ρωσία μετά την ένταξη της γειτονικής Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει εκφράσει επίσης ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ και ενδεχόμενα σχέδια για ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων εκεί.

Σε αυτή τη συγκυρία, στο πεδίο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την αργή προώθησή τους στην ανατολική Ουκρανία σε τμήματα μιας τεράστιας πρώτης γραμμής μήκους 1.000 χλμ. και παράλληλα προσπαθούν να εκδιώξουν ουκρανικές δυνάμεις από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου