Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Συνθήκες Τρίτου Κόσμου στο 303 ΠΕΒ: Κίνδυνος για εργαζόμενους

Συνθήκες Τρίτου Κόσμου στο 303 ΠΕΒ: Κίνδυνος για τους εργαζόμενους – Τι διαπίστωσε κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ που επισκέφθηκε το εργοστάσιο

Οι άθλιες συνθήκες εργασίας και η εγκατάλειψη χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα των εργαζομένων στο 303 ΠΕΒ, στο οποίο σημειώθηκε τον Αύγουστο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα. Όπως αποκάλυψε το Armyvoice.gr το ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024, στο 303 ΠΕΒ στη Λάρισα, όταν ένας εργαζόμενος, πολιτικό προσωπικό του εργοστασίου, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής ενός στρατιωτικού οχήματος Μ1117.

Το περιστατικό παραλίγο να οδηγήσει σε απώλεια χεριού για τον άτυχο εργαζόμενο. Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν σε κτίρια της δεκαετίας του 1950 που δεν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές ασφάλειας, ενώ η παρουσία αμίαντου και η υποτυπώδης συντήρηση απειλούν την υγεία τους.

Η υποχρηματοδότηση και η σοβαρή έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του εργοστασίου.

Η επίσκεψη της Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας έφερε στο φως τις ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες, αναδεικνύοντας την αδιαφορία των αρμοδίων και την επείγουσα ανάγκη για δράση.

Σε ανακοίνωσή της προςτον Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Θεσσαλίας η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει τα κυριότερα προβλήματα που εντόπισε:Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας: Μεγάλο μέρος του προσωπικού εργάζεται σε παρωχημένες υποδομές του 1955 που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, όπως στο τμήμα ελαστικών που βρίσκεται σε κτίριο της δεκαετίας του 1940.
Αμίαντος και υποτυπώδεις παρεμβάσεις: Εκτεταμένη παρουσία αμιαντοσκεπών 10.000 τ.μ., απειλώντας την υγεία των εργαζομένων, ενώ πρόχειρες επιδιορθώσεις δεν επαρκούν για την προστασία από καιρικές συνθήκες.
Υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη: Το εργοστάσιο υποφέρει από ελάχιστη οικονομική στήριξη τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια τις ελλείψεις σε υποδομές και εργαλεία για την ομαλή λειτουργία του.
Σοβαρή υποστελέχωση: Οι 301 οργανικές θέσεις έχουν μειωθεί σε μόλις 73, γεγονός που επιβαρύνει τις ήδη δύσκολες συνθήκες εργασίας και θέτει τον κίνδυνο εξαφάνισης του έμπειρου πολιτικού προσωπικού.
Ανησυχίες για ιδιωτικοποίηση: Διατυπώνονται φόβοι ότι ο Δημόσιος χαρακτήρας του εργοστασίου κινδυνεύει, ενώ παράλληλα η αδιαφορία της πολιτείας εντείνει τα προβλήματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΣΤΟ 303 ΠΕΒ
Αντιπροσωπεία της ΕΓ του ν.τ. ΑΔΕΔΥ ν.Λάρισας ,αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Τζιατζιά Μιχάλη και τον Αντιπρόεδρο Λαρίση Κώστα, επισκέφτηκε τους χώρους του 303 ΠΕΒ για να διαπιστώσει τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων εργαζομένων και να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παρόντα ήταν και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΕΘΑ Θεσσαλίας Σκορδούλης Απόστολος (Πρόεδρος), Μπελούλης Γιώργος (ταμίας), Καραπόκης Γιώργος( μέλος) , Καλάγιας Βάιος (μέλος) και Παζάρας Γιάννης (μέλος).Συνθήκες Τρίτου Κόσμου στο 303 ΠΕΒ: Κίνδυνος για εργαζόμενους

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο στο Διοικητή του στρατοπέδου Σ/χη κ. Μιχαηλίδη Μιχαήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση των χώρων εργασίας και δήλωσε την στήριξή του στους εργαζόμενους.

Ακολούθησε ,παρουσία του Διοικητή και μελών του ΔΣ των εργαζομένων, επίσκεψη στους χώρους εργασίας και στα τμήματα του εργοστασίου.
Δυστυχώς αυτά που διαπιστώθηκαν είναι τουλάχιστον τραγικά.

Μεγάλο μέρος του προσωπικού καλείται να εργαστεί σε συνθήκες απαράδεκτες, άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές, μέσα σε κτίρια του 1955 που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τμήμα ελαστικών το οποίο στεγάζεται μέσα σε μεταλλικό κτίριο τύπου Toll,της δεκαετίας του 1940. Τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας!

Σε κάποια τμήματα διαπιστώθηκε εκτεταμένη παρουσία αμιαντοσκεπων, συνολικής επιφάνειας 10000 τ.μ.!!! Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, είναι πάνω απ’ όλα και δεν μπορεί να υπονομεύεται από καρκινογόνους παράγοντες, όπως ο αμίαντος, που χρόνια τώρα έχει αποσυρθεί από κατασκευές σχεδόν στο σύνολό του. Δυστυχώς όμως πλήρη αδιαφορία για την υγεία των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Σε άλλα κτίρια οι συνάδελφοι εργάζονται κάτω από τρύπιες στέγες!! Δυστυχώς οι πρόχειρες αυτοσχέδιες παρεμβάσεις δεν εμποδίζουν τα νερά της βροχής να απειλούν τα μηχανήματα και την υγεία και αυτών των εργαζομένων.

Ουδεμία παρέμβαση μέχρι σήμερα και ουδεμία επισκευή των συγκεκριμένων χώρων.

Η υποχρηματοδότηση του εργοστασίου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Εικόνες εγκατάλειψης!!

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική στήριξη του εργοστασίου είναι ελάχιστη και ανεπαρκέστατη.

Οι τραγικές ελλείψεις σε πολιτικό προσωπικό έρχονται να συμπληρώσουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων στο 303 ΠΕΒ.

Λόγω της συνεχούς υποστελέχωσης- αποτέλεσμα των συνεχών συνταξιοδοτήσεων και των σχεδόν μηδενικών νέων διορισμών- είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης του πολιτικού προσωπικού το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο έμπειρα και αποτελεσματικά όλων των εργοστασίων του Ελληνικού Στρατού της χώρας.

Συγκεκριμένα, για το 303 ΠΕΒ προβλέπονται 301 οργανικές θέσεις (κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων) αλλά υπηρετούν μόλις 73!

Μήπως ο Δημόσιος χαρακτήρας του εργοστασίου κινδυνεύει ;
Μήπως στόχος κάποιων είναι η εν μέρει ή η πλήρης ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου;

Όλα τα παραπάνω προβλήματα αναδεικνύονται συνεχώς από το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΕΘΑ Θεσσαλίας αλλά δυστυχώς δεν ιδρώνει το αυτί κανενός!

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής άμυνας καθώς και τα συναρμόδια Υπουργεία να στηρίξουν με έργα (αύξηση χρηματοδότησης και μόνιμους διορισμούς) την ομαλή λειτουργία του Δημόσιου εργοστασίου του 303 ΠΕΒ και να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους σε αυτό.

Θα είμαστε δίπλα στους συναδέλφους του εργοστασίου και θα αναδεικνύουμε τα προβλήματά τους έως ότου αυτά λυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου