Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Κολωνός: Στις 6/11 η δεύτερη δίκη για τους παιδοβιασμούς

Κική Βάσσου

▸Στις 6 Νοεμβρίου, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης στις 7 Οκτωβρίου 2022, ξεκινάει στο Mεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δεύτερη δίκη για την δωδεκάχρονη από τον Κολωνό, με βάση στοιχεία που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας.

Στο εδώλιο θα βρεθούν 18 κατηγορούμενοι για παιδοβιασμούς, κυρίως άτομα από την περιοχή του Κολωνού, την επαφή με τα οποία εξασφάλιζε ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, Ηλίας Μίχος. Ο πρώτος κύκλος της δυσώδους υπόθεσης έκλεισε με την καταδίκη του Μίχου σε ισόβια κάθειρξη, παρά την πρωτοφανή εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του από την κατηγορία του βιασμού.

Ακόμα, με την καταδίκη των υπολοίπων κατηγορούμενων σε διαφορές ποινές φυλάκισης αλλά και την αθώωση της μητέρας για την κατηγορία της μαστροπείας, από την πλειοψηφία των ενόρκων, η οποία όμως θα βρεθεί και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου λόγω της έφεσης που άσκησε η Εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι οι παιδοβιαστές, που μετά τη δική αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω συμπλήρωσης της ποινής με βάση τον χρόνο προφυλάκισης, κυκλοφορούν χωρίς περιοριστικούς ορούς στον Κολωνό ή και μεταφέρουν την ευαίσθητη επαγγελματική τους δραστηριότητα (ιατρείο) σε άλλη γειτονιά.

Η πρώτη δικαίωση ήταν αποτέλεσμα των οργανωμένων πρωτοβουλιών και αγώνων της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων, σωματείων με πρωτοστάτη τον σύλλογο δασκάλων «ο Αριστοτέλης» και φεμινιστικών οργανώσεων που συγκρότησαν την Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή μελών της επιστημονικής κοινότητας και ανεξάρτητων δημοσιογραφικών μέσων. Χάρη σε αυτούς τους επίμονους αγώνες οι θύτες δεν μετατράπηκαν σε θύματα, και δικαιώθηκαν το κορίτσι και η μητέρα του. Μετά τη δίκη, οι δράσεις αλληλεγγύης επικεντρώθηκαν στο να ενωθεί ξανά η οικογένεια και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Διεκδικήθηκε και κερδήθηκε από τη δημοτική διοίκηση Αθήνας υλική στήριξη για τις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης των μελών της ευάλωτης οικογένειας και εργασία για τη μητέρα.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη από τον Κολωνό, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της τονίζει ότι «θα σταθεί και πάλι στη σωστή πλευρά, στηρίζοντας την επιζώσα ανήλικη και ανοίγοντας καμπάνια ενημέρωσης, αλληλεγγύης και στήριξής της ενόψει της νέας δίκης».

«Είναι γνωστό πόσο υψηλό και πολύπλευρο είναι το κόστος των δικαστικών υποθέσεων και πως αυτό καθιστά από δύσκολη έως αδύνατη την προσφυγή στη δικαιοσύνη όσων δεν είναι προνομιούχοι. Γι’ αυτό θα είμαστε πάλι εδώ. Για να απευθύνουμε πάλι κάλεσμα σε αυτές τις δυνάμεις της κοινωνίας που δεν συνηθίζουν ούτε αποδέχονται την κακοποίηση και την εκμετάλλευση των φτωχών και ευάλωτων. Για να δώσουμε μαζί τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση», καταλήγει.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (19.10.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου