Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Θέμα Δημοκρατίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και ο καταδικασμένος για κλοπή στρατιωτικός που υπηρετεί στο γραφείο του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια

Θέμα δημοκρατίας θέτουν στρατιωτικοί με γραπτή διαμαρτυρία τους, η οποία χριονικά συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ που χθες έκανε πάρτι για να τα γιορτάσει. Όχι δεν πρόκειται για υπερβολές, ούτε για «κομματικό δάκτυλο»!

Εδώ και μέρες γράφουμε για την προσπάθεια φίμωσης αστικού σωματείου που γίνεται από στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούν στο γραφείο του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια! Αν αυτά γίνονται στο στρατόπεδο του μετριοπαθούς υποτίθεται Δένδια,μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι συμβαίνει στα γραφεία των …σκληροπυρηνικών υπουργών της ΝΔ.

Σε ανακοίνωση της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών περιγράφει όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο ΥΠΕΘΑ ,για τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την απαράμιλλη αλαζονεία της ούτε καν αντιδρά! Γίνεται λόγος για το γεγονός ότι ο κ.Δένδιας έχει επιλέξει να έχει στο γραφείο του συγκεκριμένους «στρατιωτικούς συνδικαλιστές» . Η «συνδικαλιστική τους δράση» εκδηλώθηκε και με συστηματική προσπάθεια διώξεων κατά δημοσιογράφων ,χρησιμοποιώντας ένδικα μέσα σε κάθε αφορμή. Ένδικα μέσα για «να τους πάρουμε τα σπίτια» ,όπως έλεγαν για τους δημοσιογράφους! Ανάλογα μέσα χρησιμοποιήθηκαν κατά πάρα πολλών συναδέλφων τους στρατιωτικών! Απέτυχαν παταγωδώς και να πάρουν τα σπίτια και να εκφοβίσουν στρατιωτικούς.

Στην ίδια ανακοίνωση τίθεται ξανά ένα απλούστατο ερώτημα, στο οποίο ο κ.Δένδιας αρνείται να απαντήσει: υπηρετεί δίπλα του αμετάκλητα καταδικασμένος για κλοπή στρατιωτικός ; Ναι ή όχι; Το ερώτημα έχει τεθεί και στη Βουλή κι έχει μείνει αναπάντητο. Τι φοβάται ο κ.Δένδιας και η ΝΔ και δεν το απαντούν; Το «δεν γνωρίζω» δεν υπάρχει πλέον ως δικαιολογία. Το ζήτημα έχει τεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι βέβαιο ότι ο κ.Δένδιας γνωρίζει πλέον την αμετάκλητα καταδικαστική απόφαση .

Όπως γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβη στο Στεφανοβίκειο όπου χάθηκαν ελικόπτερα περιουσία του ελληνικού λαού αλλά και τι συνέβη στη Λιβύη όπου χάθηκαν 5 άνθρωποι.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών στην ανακοίνωση της με θέμα «Δημοκρατία στις Ένοπλες Δυνάμεις» κάνει λόγο για «μια ακόμα έναρξη προσπάθειας φίμωσης, λογοκρισίας και χουντικού τύπου αντιλήψεων περί δυνατότητας έκφρασης, εκ μέρους του εργοδοτικού συνδικαλισμού που με κομματική θαλπωρή στεγάζεται στο στρατιωτικό σας γραφείο επί σειρά ετών».

Δυστυχώς η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ περιγράφει την πραγματικότητα.

Η ανακοίνωση:

ΣΧΕΤ.: α. Σύνταγμα των Ελλήνων

β. Οικουμενική Διακήρυξη ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

γ. ΕΣΔΑ

δ. Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ΕΕ

ε. Ν.1264/1982 (ΦΕΚ Α΄ 79, «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων»)

στ. Απόφαση Αρείου Πάγου 03/2012




Κύριε Υπουργέ.

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε μια ακόμα έναρξη προσπάθειας φίμωσης, λογοκρισίας και χουντικού τύπου αντιλήψεων περί δυνατότητας έκφρασης, εκ μέρους του εργοδοτικού συνδικαλισμού που με κομματική θαλπωρή στεγάζεται στο στρατιωτικό σας γραφείο επί σειρά ετών.

Πλέον, μετά από πολυετείς προσπάθειες εξασφάλισης «αποκλειστικότητας» στο συνδικαλισμό, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τους στρατιωτικούς, μετά από πολυετείς δικαστικές περιπέτειες κατά άλλων συνδικαλιστών αλλά και δημοσιογράφων, όπου όλες έληξαν άδοξα και με εμφατικές ήττες για το συνδικαλισμό της εργοδοσίας, φαίνεται ότι ήρθε για μια ακόμα φορά η ώρα της επίθεσης στο μείζον ανθρώπινο και συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και έκφρασης, καθώς και του συνεταιρίζεσθαι. Αυτή τη φορά η προσπάθεια στρέφεται με πρωτόγνωρη, καινοφανή και προκλητική επίθεση κατά αστικού σωματείου στο οποίο μετέχουν και εν ενεργεία στρατιωτικοί και το οποίο ουδεμία σχέση με το συνδικαλισμό έχει.

Δυστυχώς η αμετροέπεια και η Ύβρις, πλέον, μας αναγκάζουν να επικαλεστούμε τα προφανή. Η ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι προστατεύονται από:Τα άρθρα 12 και 14 του Συντάγματος των Ελλήνων.
Τα άρθρα 19 και 20 της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Τα άρθρα 11 και 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα άρθρα 11 και 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Το άρθρο 78 του Αστικού Κώδικα.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω, όπως βεβαίως ούτε η ιστορική απόφαση 03/2012 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δεν δείχνουν να έχουν καμία σημασία, όταν δεν τυχαίνουν της «έγκρισης» της ΠΟΜΕΝΣ και εν προκειμένω ενός πρωτοβαθμίου σωματείου-μέλους της, της ΕΣΠΕΕ Θεσσαλονίκης. Αλήθεια, η ανακοπή που άσκησαν κατά του συγκεκριμένου αστικού σωματείου θα περιοριστεί σε αυτό ή θα ακολουθήσουν κι άλλα στα οποία, επίσης, μετέχουν ως μέλη και εν ενεργεία στρατιωτικοί;

Εξ όσων γνωρίζουμε υφίστανται πολλά: το ΣΟΕΔ, ο ΣΑΣΜΥΝ, ο ΣΑΣΤΥΑ, ο ΣΑΣΜΥ, σύλλογοι αποστράτων κλπ. Παρομοίως, χιλιάδες στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αστικά σωματεία ειδικού ενδιαφέροντος, όπως εξωραϊστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, σύλλογοι αθλητικών ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων κλπ. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός θα στραφεί εναντίον κάθε μορφής έκφρασης που προβλέπει ένα δημοκρατικό πολίτευμα, ή το ενδιαφέρον θα παραμείνει μόνο στο Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑΣΕΣ) για κάποιον λόγο που οφείλει να εξηγηθεί;

Κύριε Υπουργέ.

Επί σειρά μηνών / ετών η Ηγεσία του Υπουργείου και εσείς προσωπικά αποφεύγετε να τοποθετηθείτε για σειρά από μείζονα θέματα υψηλού συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος. Πλέον δεν μπορούμε καν να μιλάμε για αμιγές συνδικαλιστικό ενδιαφέρον. Πλέον είναι αδύνατο να μιλάμε μόνο για «Δημοκρατία στους χώρους εργασίας». Πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε για «Δημοκρατία».

Είναι η Δημοκρατία αυτή που βάλλεται ευθέως από το εργοδοτικό σωματείο που με στοργή εκθρέφετε εντός του ΣΓ ΥΕΘΑ. Είναι τα θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα αυτά που επιχειρείται να πληγούν, διότι δεν τυχαίνουν της «έγκρισης» του εργοδοτικού σωματείου και του σηπτόμενου «παλαιού» που επιχειρείται να διαιωνιστεί σε μια προσπάθεια να επανέλθουμε σε ένα δυσμενέστερο εργασιακό παρελθόν.

Την ίδια στιγμή αποφεύγετε να απαντήσετε σε σειρά από ιδιαίτερα κρίσιμα ερωτήματα:

α. Ισχύει ότι στο ΣΓ ΥΕΘΑ υπηρετεί ως συνδικαλιστής Αξιωματικός που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κλοπή, καθώς και ότι γνωρίζετε ποιος είναι και τον διατηρείτε στη θέση του, ή όχι;

β. Ισχύει ότι επιτρέψατε την καταχρηστική και αυθαίρετη παρέμβαση του εργοδοτικού σωματείου στις μισθοδοσίες των στελεχών μέσω της «διάθεσης» των μηχανισμών της ΓΔΟΣΥ, ώστε να παρακρατηθεί άνευ προηγούμενης αδείας των στρατιωτικών το ποσόν των 30€ από καθένα, προς όφελος ιδιώτη και μάλιστα με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες;

γ. Ισχύει ότι εν γνώσει του Υπουργείου έχουν χορηγηθεί καταχρηστικά, κατ’ εξακολούθηση και για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνδικαλιστικές άδειες μετ’ αποδοχών όταν ο νόμος ξεκάθαρα προβλέπει το αντίθετο, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει επιβαρυνθεί με ποσά πέραν των υφιστάμενων προβλέψεων;

δ. Ισχύει ότι επιτρέπετε να συνεχίζει να υπηρετεί στο ΣΓ ΥΕΘΑ συνδικαλιστής που κατά το παρελθόν πολιτεύτηκε σε κομματικό όργανο κατά παράβαση του Συντάγματος;

ε. Ισχύει ότι κατά το παρελθόν συνδικαλιστής που υπηρετεί στο ΣΓ ΥΕΘΑ έχει συμμετάσχει σε άτυπη εκστρατεία για εκλογή συγκεκριμένου προσώπου ως πολιτικού αρχηγού κόμματος, κατά παράβαση του Συντάγματος;

στ. Ισχύει ότι στο ΣΓ ΥΕΘΑ υπηρετεί ως συνδικαλιστής πρόσωπο που «αγνοείται» η τελευταία φορά που προσήλθε στην Υπηρεσία του;

Κύριε Υπουργέ.

Πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύθηκε η Έκθεση για το Κράτος Δικαίου στην χώρα μας, η οποία αποτέλεσε ράπισμα για κάθε δημοκρατικό πολίτη και οφείλει να προβληματίσει. Ωστόσο, τέτοιου είδους ενέργειες δεσποτισμού φανερώνουν, αντί προόδου, ένα άλμα προς τα πίσω.

Άραγε τι δουλειά έχει ο συνδικαλισμός να στρέφεται κατά νομίμως συστημένων αστικών σωματείων; Πρόκειται για μια ξεκάθαρη δυσφήμιση τόσο του συνδικαλιστικού κινήματος στις ΕΔ, όσο του προσώπου σας, διότι διαφαίνεται ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη εκμετάλλευση της (τουλάχιστον) ανοχής σας. Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε ότι συνδικαλιστικό σωματείο επικαλείται τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείτο το Κράτος μέχρι το 2012 και την απόφαση του Αρείου Πάγου, στη συνεχή του προσπάθεια να φιμώνει τις προσπάθειες των στρατιωτικών να αποκτήσουν ισότιμα ως πολίτες το δικαίωμα στη συλλογική έκφραση.

Στην άδεια της Υπηρεσίας που κάποτε χρειάζονταν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για να συμμετέχουν ακόμα και στον εξωραϊστικό σύλλογο του χωριού τους, υποκαθίσταται τώρα η έγκριση της ΠΟΜΕΝΣ! Είναι αδιανόητο να επιχειρούν κάποιοι να καταστούν βασιλικότεροι του βασιλέως επειδή έχουν (ή νομίζουν ότι έχουν) κομματική κάλυψη. Η ΠΟΕΣ δεν ξεκίνησε με αυτά τα όνειρα το συνδικαλισμό, αλλά συνεχίζει να τα υπερασπίζεται, με τη θύμηση ότι οι εκφραστές του συνδικαλισμού της εργοδοσίας απουσίαζαν πλήρως τότε από κάθε αγώνα.

Η κατάσταση αυτή είναι ανεπίτρεπτο να συνεχιστεί. Ή μάλλον, εφόσον συνεχιστεί, θα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα τυγχάνει της έγκρισής σας, κάτι που θεωρούμε αδιανόητο και αδύνατο. Κατόπιν τούτου θεωρούμε αυτονόητη την άμεση τοποθέτησή σας επί του θέματος καθώς και την ανάληψη σχετικών ενεργειών για τη διασφάλιση των θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατόπιν των ανωτέρω δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι:Η ΠΟΕΣ δεν αισθάνεται ότι απειλείται από την ύπαρξη αστικών σωματείων, οποιασδήποτε μορφής και οιουδήποτε σκοπού. Τουναντίον, επικροτούμε και προτρέπουμε κάθε προσπάθεια συλλογικής έκφρασης με σεβασμό του ισχύοντος κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου. Η μόνη απειλή που υπάρχει και αφορά τα δικαιώματα των στρατιωτικών είναι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και τίποτα άλλο.

Η Δημοκρατία δεν είναι διαπραγματεύσιμη ούτε à la carte προνόμιο ορισμένων. Η ΠΟΕΣ θα δίνει πάντα το παρόν σε κάθε προσπάθεια υπεράσπισης του δικαιώματος κάθε στρατιωτικού να εκφράζεται με κάθε νόμιμο τρόπο και, ως νόμιμος συνδικαλιστικός φορέας των εν ενεργεία στρατιωτικών, είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο και έτοιμη να αξιολογήσει κάθε προβληματισμό ή αίτημα της κοινωνίας των πολιτών, σε οποιαδήποτε συλλογική της έκφραση, στο βαθμό που προωθεί τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών.

1 σχόλιο:

  1. Εχουν λερωμένη φωλια και δεν μιλαει κανενας και εκτος απο αυτο αντι να καθαριζουν τα μνημεια ποιο φτηνα βγαινει απο τα καινουργια ( λογο μιζας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή