Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον Λίβανο αλλά οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν


AP Photo/Hussein Malla
Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον Λίβανο αλλά οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν
efsyn.gr

Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στον Λίβανο, καθώς ο στρατός του Νετανιάχου ανακοίνωσε πως ξεκίνησε «στοχευμένη» και «περιορισμένη» χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ, ενώ οι δυνάμεις του εξακολουθούν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, πλήττοντας αρκετές γειτονιές. Αργά χθες βράδυ το ισραηλινό επιτελείο έδωσε εντολή στους κατοίκους στα προάστια της πρωτεύουσας να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή υποστηρίζοντας, για ακόμα μία φορά, πως σκοπό είναι οι «τρομοκρατικοί στόχοι» και οι υποδομές της ένοπλης οργάνωσης.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, Αβιτσάι Αντράι, δήλωσε σήμερα πως διεξάγονται σφοδρές μάχες με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο από όπου εκτοξεύτηκαν βλήματα προς το βόρειο Ισραήλ. Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν νωρίς το πρωί στη Μέτουλα και την Αβιβίμ, σε καθεμιά απ' αυτές τις δύο ζώνες «εντοπίστηκαν βλήματα προερχόμενα από το Λίβανο», αναφέρεται σε στρατιωτικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα βλήματα αναχαιτίσθηκανκαι άλλα έπεσαν κυρίως σε μη κατοικημένες ζώνες.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως στοχοθέτησε ισραηλινά στρατεύματα από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Μέτουλα, με πυρά πυροβολικού, αλλά δεν έκανε αναφορά στην ανακοίνωση του Ισραήλ πως άρχισε χερσαία επιδρομή στο Λίβανο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ακόμα 95 πολίτες προστέθηκαν χθες στους εκατοντάδες νεκρούς από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του τελευταίου διαστήματος από το Ισραήλ -το οποίο συνεχίζει βέβαια την γενοκτονία στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 41.615 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 96.359 έχουν τραυματιστεί εδώ και έναν χρόνο.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επέλεξε να στρέψει τα βέλη του στο Ιράν προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες», αν επιτεθεί στο Ισραήλ ή εκμεταλλευτεί τις εντάσεις

«Μίλησα σήμερα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην ασφάλεια και τις ισραηλινές επιχειρήσεις... Συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα της διάλυσης των υποδομών επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λιβανέζικη Χιζμπολάχ δεν θα μπορεί να διεξάγει επιθέσεις τύπου 7ης Οκτωβρίου στις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλά προετοιμασμένες για να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ απέναντι στις απειλές από το Ιράν και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν οποιονδήποτε παράγοντα να εκμεταλλευτεί τις εντάσεις ή να επεκτείνει τη σύγκρουση» σημείωσε.

Οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό drone στην Υεμένη

Επίσης, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι αμερικανικό drone τύπου MQ-9 Reaper -χρησιμοποιείται για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση αλλά και επιθέσεις- καταρρίφθηκε στην Υεμένη κάνοντας λόγο περί ενέργειας εντασσόμενης στην ευρύτερη «κακόβουλη συμπεριφορά» των Χούθι.

Εκπρόσωπος των ανταρτών για στρατιωτικά ζητήματα, ο Γιαχία Σάρια, δήλωσε νωρίτερα πως οι Χούθι κατέρριψαν MQ-9 το οποίο «επιδιδόταν σε εχθρικές ενέργειες στον εναέριο χώρο της επαρχίας Σαάντα».

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας UKMTO -υπάγεται στο πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας- ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για συμβάν στον θαλάσσιο χώρο 64 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Χοντάιντα της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας πως οι αρχές διενεργούν έρευνα για το περιστατικό.

Λίγη ώρα αργότερα, η UKMTO διευκρίνισε πως ο καπετάνιος εμπορικού πλοίου, το οποίο δεν κατονόμασε, την ενημέρωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις παφλασμοί εξαιτίας της πτώσης βλημάτων στη θάλασσα σε μικρή απόσταση από αυτό, χωρίς αναφέρει θύματα και ζημιές στο σκάφος, που συνεχίζει κανονικά την πορεία προς το επόμενο λιμάνι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου