Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Η βία του κράτους και των ανηλίκων

Την ώρα που βομβαρδίζεται η ελληνική κοινωνία από συνεχόμενα ρεπορτάζ για την «αυξανόμενη βία των ανηλίκων» και ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Μ. Χρυσοχοΐδης, ακρο-κεντρώοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης μαζί με ακροδεξιούς ζητούν αυστηροποίηση των ποινών (και για τους γονείς), ήρθε ακόμα ένα έγκλημα μέσα σε αστυνομικό τμήμα για να δείξει πως η αστυνομία δεν είναι η λύση. Το θύμα ήταν μετανάστης πακιστανικής καταγωγής, ο Μοχάμεντ Καμράν, που ζούσε χρόνια στην Ελλάδα.

Η δολοφονία του είναι κορυφή του παγόβουνου της ρατσιστικής νοοτροπίας της αυθαιρεσίας και της καταστολής που βρίσκονται στο DNA της ΕΛΑΣ. Είναι αλήθεια πως τα πιστόλια και τα βασανιστήρια είναι πιο «εύκολα» για τους αστυνομικούς σε άτομα που αντιμετωπίζουν ρατσιστική περιθωριοποίηση. Τα προηγούμενα χρόνια τρεις Ρομά σκοτώθηκαν από αστυνομικούς: Νίκος Σαμπάνης, Κώστας Φραγκούλης, Χρήστος Μιχαλόπουλος. Ωστόσο, οι τραμπούκοι της ΕΛΑΣ δεν σταματούν μόνο στους «μελαμψούς»: Πέρυσι σκοτώθηκε ο Κώστας Μανιουδάκης στα Χανιά, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Τέσσερις αστυνομικοί διώκονται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης πανηγυρίζει γιατί συνελήφθησαν 9.000 ανήλικοι στο πρώτο οκτάμηνο του 2024, έναντι 6.150 συλλήψεις πέρυσι. Φέτος, λέει έχουμε 20% λιγότερα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων, αλλά περισσότερες συλλήψεις. Ιδού η λύση… Για τους σύγχρονους Ιαβέρηδες η λύση είναι πάντα αστυνομία, σύλληψη, φυλακή, καταστολή.

Το να ανοίξει μια συζήτηση για το πώς μεγαλώνουν οι έφηβοι, σε τι σχολεία, σε τι πόλεις, με ποια πρότυπα και με ποιες προοπτικές είναι κάτι που δεν το χωράει ο νους τους. Όπου χρειάζονται δάσκαλοι, καλές συνθήκες και λιγότερες ώρες δουλειάς για την οικογένεια και νόημα ζωής χωρίς ανταγωνισμό και επιβολή, αυτοί βλέπουν μόνο μπάτσους και βία, αλλά τη «δική τους». Αυτός είναι ο κόσμος τους και γι’ αυτό είναι καταδικασμένος να χαθεί.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (28.9.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου