Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Δήλωση του Κώστα Παπαδάκη για τη δίωξη φαντάρου που μίλησε σε Αντιπολεμική Κινητοποίηση

Η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας δεν επιφέρει αναστολή των στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του στρατεύσιμου, που αποτελούν εκδήλωση του σεβασμού της προσωπικότητάς του. 
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η προσωπική έκφραση απόψεων για τον χαρακτήρα των πολέμων που διεξάγονται στον πλανήτη και τη συμμετοχή η μη της χώρας του και η αμφισβήτηση των σκοπών για τους οποίους η κεντρική εξουσία προορίζει τον στρατό. 
Άλλωστε η καθολική στράτευση, που αποτρέπει την επαγγελματοποίηση του στρατού και τη στελέχωσή του αποκλειστικά από μισθοφόρους, εναποθέτει την άμυνα της χώρας στους στρατεύσιμους και αποκλείει την ταύτισή τους με τους μηχανισμούς εξουσίας. 
Το δικαίωμα ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης των στρατευμένων κατακτήθηκε και στην Ελλάδα με μεγάλους αγώνες από τη δεκαετία 1980. 
Εκδηλώθηκε με την αποδοκιμασία της Ελληνικής συμμετοχής και σε προηγούμενους πολέμους (Σερβία, Ιράκ) που κορυφώθηκε με την άρνηση οπλιτών να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες πολεμικές αποστολές.

Η έρευνα που διεξάγεται για την απόδοση ευθυνών για τον στρατιώτη που μίλησε με στολή σε αντιπολεμική συγκέντρωση το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 στην Ομόνοια καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού στις παραπάνω ελευθερίες και απόπειρα καταστολής των αντιπολεμικών εκφράσεων και τρομοκράτησης των στρατιωτών για να μετατραπούν σε πειθήνια όργανα του στρατιωτικού μηχανισμού που θέλουν να υπηρετεί τους στόχους τους.

Οφείλουμε να απαιτήσουμε την άμεση διακοπή της αν δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε την απαγόρευση της ελευθερίας πολιτικής έκφρασης, που δεν θα περιορισθεί στους στρατιώτες.


Αθήνα, 9.10.2024

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
μέλος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Τηλ: 6932 955437
diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου