Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Επικίνδυνη συμφωνία πολέμου και πυρηνικές ασκήσεις

Χρίστος Κρανάκης

Ακόμα πιο βαθιά παγιδεύεται η Ελλάδα στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια και τους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μετά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ουκρανία την Πέμπτη 17 Οκτώβρη.
Τι προβλέπει η συμφωνία; Σύμφωνα με τα κυρίαρχα ελληνικά ΜΜΕ -που εντέχνως ιεράρχησαν κάποιες πτυχές της και «έθαψαν» άλλες- προβλέπει «συνεργασία και κοινά εγχειρήματα σε τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της Ουκρανίας και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς». Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα πάλι με τα αστικά ΜΜΕ, σημαίνει πως παρουσιάζονται ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες να συνεργαστούν με ευρωπαϊκές και Ουκρανικές κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, όταν αυτή ξεκινήσει. Κοινώς; Να τα κονομήσουν «γιατρεύοντας» τις πληγές που αφήνει ο πόλεμος στον ουκρανικό λαό!

Εκπαιδευτήριο Ουκρανών η χώρα με ανταλλάγματα για Έλληνες εργολάβους!

Αυτό που σκοπίμως πέρασε στα ψιλά γράμματα στον εγχώριο Τύπο, πάντως, είναι τι δίνει η Ελλάδα ως «αντάλλαγμα». Διά στόματος Ζελένσκι, λοιπόν, μαθαίνουμε πως η χώρα μας θα «συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και θα παράσχει επίσης πρόσθετους πόρους για να επιταχύνει την εκπαίδευση των πιλότων μας και των τεχνικών μας στα F-16».

Η συμφωνία αυτή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Η Ελλάδα γίνεται η 21η χώρα της ΕΕ που υπογράφει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουκρανία, ενώ μερίδα του ελληνικού κεφαλαίου προετοιμάζεται από καιρό διοργανώνοντας Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Όσον αφορά, την αποστολή πυρομαχικών, είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οπλισμό τόσο απευθείας στην Ουκρανία, όσο και μέσω άλλων χωρών. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν έχουν υπάρξει αποστολές «κάτω από το χαλάκι», τις οποίες αγνοούμε…

Μετά και τη συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση όχι απλώς θα παραμείνει το καλό και πρόθυμο «παιδί» της Δύσης, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα διστάσει να στείλει ακόμη και στρατό, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, στο πλευρά του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ, εάν κρίνει ότι έτσι ενισχύει τη θέση του ελληνικού καπιταλισμού στην περιοχή.

Όπως φαίνεται, η Ελλάδα δεν διεκδικεί απλώς ρόλο «χειροκροτητή» της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, αλλά ενεργού υποστηρικτής της. Για αυτό, άλλωστε, και τα δεκάδες δισεκατομμύρια που δαπανώνται για φρεγάτες και μαχητικά, και που-όπως αποδεικνύει η τελευταία πυρηνική άσκηση με τη «βαρβάτη» συμμετοχή της Ελλάδας- βρίσκονται στις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια της ετήσιας άσκησης «Steadfast Noon», λοιπόν, 3 ελληνικά μαχητικά F-16 Viper μαζί με το ανάλογο προσωπικό ταξίδεψαν για τη Γερμανία. Παρότι η χώρα μας συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια μόνο με προσωπικό εδάφους στη συγκεκριμένη άσκηση, από το 2015 φέρεται να αποστέλλει και μαχητικά…

Η στάση του ελληνικού κράτους, ακόμα και όσον αφορά ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως αυτό των πυρηνικών, είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα. Μάλιστα, η συμμετοχή της χώρας σε νατοϊκές πυρηνικές ασκήσεις-κι ας έχουν το μανδύα των «αποτρεπτικών»- γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική όταν ο η Βάση του Άραξου «φιλοξενούσε» πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2001 και όσο το ΝΑΤΟ επιμένει να συντηρεί τις «κλίνες» αποθήκευσης αυτών στη βάση ακόμα και σήμερα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (19.10.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου