Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Politico: Η νέα τάξη πραγμάτων στην Ουκρανία μετά το Ριάντ

Politico: Η νέα τάξη πραγμάτων στην Ουκρανία μετά το Ριάντ© Το δημαρχείο της Οδησσού στην Ουκρανία © EPA/GEORGE VITSARAS

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. Οι διμερείς συνομιλίες διήρκεσαν περίπου 4,5 ώρες και, σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλο του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά». Το Politico εστιάζει στα πρώτα μηνύματα που βγαίνουν από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία επιχειρούν να καθορίσουν το μέλλον της Ουκρανίας, χωρίς το Κίεβο και με την Ευρώπη σε ρόλο θεατή.
«Υπήρξε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα που θέλαμε να θέσουμε», δήλωσε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το μέλλον της Ουκρανίας ήταν στην ατζέντα, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμπληρώσει τρία χρόνια από την έναρξή του, την ώρα που οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να διεκδικήσουν τμήματα του ορυκτού πλούτου της χώρας. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία ήταν απούσα από τις συζητήσεις, καθώς δεν έλαβε πρόσκληση.

Σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λάβουν υπ’ όψιν τα συμφέροντα της άλλης και να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις, ενώ η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα εργαστούν για τον καθορισμό μιας συνάντησης μεταξύ των ηγετών τους, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, μια σύνοδος κορυφής μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Τραμπ είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς απαιτείται πρώτα «εντατική δουλειά», σύμφωνα με τον Ρώσο σύμβουλο.
Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», καθώς ο Λαβρόφ και ο Ρούμπιο συμφώνησαν να σχηματίσουν διαπραγματευτικές ομάδες υψηλού επιπέδου ώστε να συζητήσουν μια διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να είναι διαρκής, βιώσιμος και αποδεκτός απ’ όλες τις πλευρές».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σταματήσουν τις δολοφονίες και χρησιμοποιούν τη δύναμή τους στον κόσμο για να φέρουν κοντά τις εμπλεκόμενες χώρες» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες.

Ωστόσο, πριν από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών στο Ριάντ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου «δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».

Εκτός από τις ομάδες διευθέτησης, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση των «προβλημάτων» στις διμερείς σχέσεις με «στόχο τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αντίστοιχων διπλωματικών αποστολών». Απώτερος στόχος «να θέσουν τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ιστορικών οικονομικών και επενδυτικών ευκαιριών».

Μετά τις διμερείς συνομιλίες, ο Ρώσος διαπραγματευτής Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, δήλωσε στο Reuters ότι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ξεχωριστές συζητήσεις για τη μελλοντική οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά το τέλος των συνομιλιών στο Ριάντ, ήχησε ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο, όπου οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν εισερχόμενοι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου