Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Επιδημία βιασμών στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο Λευκός Οίκος ζητά έρευνα και πολιτικές που θα μειώσουν το φαινόμενο
Οι βιασμοί στα αμερικανικά campus έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε οδηγία που αυξάνει την πίεση στα πανεπιστήμια για να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά και αυστηρά το φαινόμενο. Ανάμεσα στα άλλα το κείμενο οδηγιών απαιτεί από τα πανεπιστήμια να διεξαγάγουν έρευνες για θέματα σεξουαλικών επιθέσεων και να υιοθετήσουν πολιτικές που να συμβάλουν στη μείωσή τους.

Οι οδηγίες περιλαμβάνονται σε έκθεση ειδικής ομάδας εργασίας που συνέστησε πέρσι ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα και αποκαλύπτει πως μία στις πέντε φοιτήτριες έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση, αλλά μόνο το 12% καταγγέλλει αυτά τα περιστατικά. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει από το Κογκρέσο να υιοθετήσει τις προτάσεις της έκθεσης και να επιβάλει ποινές σε όσους δεν τις εφαρμόζουν.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ειδικού ιστότοπου (Not.Alone.gov.), που θα συμβουλεύει τα θύματα και θα επιβλέπει την εφαρμογή των νέων οδηγιών, δήλωσε: «Πανεπιστήμια και κολέγια πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις. Τέρμα τα στραβά μάτια. Τέρμα να προσποιούνται ότι τίποτε δεν συμβαίνει. Πρέπει να προσφέρουμε στα θύματα τη στήριξη που χρειάζονται και να οδηγήσουμε τους δράστες στη Δικαιοσύνη».

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αρκέστηκε στις συστάσεις αλλά δημοσιοποίησε κατάλογο 55 κολεγίων και πανεπιστημίων (συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο έγκριτα όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ ή το Πρίνστον) που τελούν υπό ομοσπονδιακή έρευνα για τον τρόπο που χειρίστηκαν καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι ενδεικτικό πως στο Χάρβαρντ και το Πρίνστον έχουν καταγγελθεί περισσότερα από 100 κρούσματα τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά ελάχιστα έχουν κάνει για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Μάλιστα ο σύλλογος φοιτητών του Χάρβαρντ έστειλε γράμμα στο υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλοντας πως η διοίκηση αδιαφορεί για τις καταγγελίες, ότι οι φοιτήτριες ζουν σε συνθήκες μόνιμης παρενόχλησης και συχνά οι γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλική επίθεση υποχρεώνονται να μένουν στα ίδια κτίρια με τους δράστες, γιατί οι αρχές δεν παίρνουν κανένα μέτρο.
πηγη εφημεριδα των συντακτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου