Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Βρετανική υποκρισία

Ο θρήνος για τις Νιγηριανές μαθήτριες δεν εμποδίζει τις απελάσεις γυναικών
 Της Χριστίνας Πάντζου
Παγκόσμια κατακραυγή έχει ξεσηκώσει η απαγωγή των μαθητριών στη Νιγηρία από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ. Σε μια συμβολική κίνηση δίχως προηγούμενο, η Μισέλ Ομπάμα αντικατέστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα για να μιλήσει για τις απαχθείσες. Διασημότητες της πολιτικής, της τέχνης και των γραμμάτων τουιτάρουν φωτογραφίες τους ζητώντας «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» και τονίζοντας πως η απαγωγή είναι μία από τις πολλές απειλές που βιώνουν τα κορίτσια και οι γυναίκες της Νιγηρίας. Και η Βρετανία συμμετέχει σε αυτή την εκστρατεία, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να στέλνει ειδήμονες για τον εντοπισμό τους και να χαρακτηρίζει την περιπέτειά τους ως «πράξη του απόλυτου κακού».

Κι όμως, 15 ημέρες μετά την απαγωγή των μαθητριών στη Νιγηρία και τις δηλώσεις αποτροπιασμού της βρετανικής κυβέρνησης, η ίδια έδωσε εντολή απέλασης μιας Νιγηριανής που ήρθε στη Βρετανία για να ξεφύγει από έναν αναγκαστικό γάμο με έναν βίαιο άντρα 40 χρόνια μεγαλύτερό της και να σώσει τις κόρες της από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, μια διαδεδομένη πρακτική στην πατρίδα της.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την απέλαση της Αφουσάτ Σαλιού και των κοριτσιών της, της 4χρονης σήμερα Μπέισι και της δίχρονης Ρασιντάτ, που γεννήθηκε στη Βρετανία, παρά τις εκκλήσεις της μάνας τους και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι αν επιστρέψουν στο χωριό της, οι μικρές κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή, όπως άλλωστε υπέστη η ίδια η Αφουσάτ. «Δεν έχω κανέναν να με περιμένει πίσω. Κανέναν που να μπορεί να αποτρέψει το κόψιμο των κοριτσιών μου. Είμαι τρομοκρατημένη» έγραψε στην κυβέρνηση, ζητώντας την αναίρεση της απόφασής της.

Επειτα από δεκάδες διαδηλώσεις και μια έκκληση κατά της απέλασής της που συγκέντρωσε περισσότερες από 100.000 υπογραφές, η απόφαση ανεστάλη προσωρινά. Αλλά η απειλή παραμένει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί σε ένα κέντρο κράτησης και μια πτήση προς την Αμπούτζα, καθώς η άδεια παραμονής της έχει λήξει και δεν έχει κανένα επίσημο έγγραφο που να επιτρέπει την παράταση της διαμονής της στη χώρα.

Οι νομικοί που τη στηρίζουν θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς ο ακρωτηριασμός των γενετικών οργάνων έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ αλλά και από την Ε.Ε. ως λόγος χορήγησης ασύλου. Η δε Νιγηρία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κλειτοριδεκτομής στον κόσμο: ένα στα τρία κορίτσια υποβάλλεται με τη βία σε αυτήν τη βάναυση πρακτική, που το τραυματίζει για ολόκληρη τη ζωή του.

Ολα αυτά, ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει αυτοανακηρυχθεί σε «ηγέτιδα» μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την εξάλειψη (εντός της επόμενης γενιάς) του ακρωτηριασμού των γενετικών οργάνων. Εξαιρετική υποκρισία.http://www.efsyn.gr/?p=196956

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου