Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Προσλήψεις Πολιτικού Προσωπικού σε Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις-ΚΕΔΑ Πολεμικής Αεροπορίας! Στον Στρατό Ξηράς κυριαρχεί η εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων που υπηρετούν, μεταφορικά και κυριολεκτικά!

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ-ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΑΥ
Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας που κάνει λόγο για πρόσληψη 30 εποχικών υπαλλήλων προκειμένου να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες της θερινής λειτουργίας του Κέντρου Ετοιμότητας και Διασποράς (ΚΕΔΑ) στο Ζούμπερι. Πρόκειται για τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις της Π.Α. ‘Έτσι λοιπόν, θα προσληφθούν δέκα μάγειρες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δέκα τραπεζοκόμοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ από δύο θέσεις θα μοιραστούν οι ειδικότητες: ΔΕ Ψυχτικών, ΔΕ Ξυλουργών, ΔΕ Υδραυλικών, ΔΕ Ηλεκτρολόγων και ΔΕ Οικοδόμων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18-65 ετών.
Αφήνουμε στην άκρη τον πόλεμο του βύσματος που διεξάγεται ήδη για αυτές τις θέσεις,  όπου όλοι καταλαβαίνουν ότι με την ανεργία που υπάρχει και τις ψηφοθηρικές ανάγκες δημάρχων-περιφερειαρχών-βουλευτών των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,  «θα γίνει σφαγή» για το ποιος θα εξυπηρετήσει τη δική του κομματική πελατεία!

Αναμφίβολα οι προσλήψεις είναι μια θετική εξέλιξη, που αποτελεί όμως σταγόνα στον ωκεανό της εργασιακής εκμετάλλευσης των φαντάρων στα ΚΑΑΥ και συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, που διατάζονται να εκπληρώσουν το «υπέρτατο καθήκον» της υποχρεωτικής στράτευσης- όπως λένε οι αστοί πολιτικοί που είτε εξαγόρασαν τη θητεία είτε λούφαραν στις πιο προνομιακές θέσεις!
Έτσι λοιπόν, αφενός χαιρόμαστε για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, αφετέρου σκεφτόμαστε τους υπόλοιπους φαντάρους που όχι μόνο αναλαμβάνουν τη φρούρηση των εγκαταστάσεων, αλλά ολομερής πλένουν-καθαρίζουν-σερβίρουν, εργάζονται στα μπαρ και στη παραλία. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί αντίθετη πρακτική ακολουθεί ο Στρατός Ξηράς, όπου απολύονται π.χ. καθαρίστριες-τραπεζοκόμοι στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για να τους αντικαταστήσει η απλήρωτη εργασία των συναδέλφων φαντάρων. Όταν επιπλέον ο ΑΓΕΣ Μανωλάς αυξάνει τις τουριστικές περιόδους για να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους του, αδιαφορώντας για την ακόμη μεγαλύτερη πίεση που ασκείται στους στρατιώτες που υπηρετούν στα ΚΑΑΥ. Να θυμίσουμε  μόνο στους «άτεγκτους και ακριβοδίκαιους» αξιωματικούς και υπουργούς, της «θητείας των ίσων ευκαιριών» στις εξαγγελίες τους (αλλά των βυσμάτων, των πελατειακών σχέσεων και της θητείας κόλασης για τους στρατευμένους της παραμεθορίου, στην πράξη), ότι η Σημαντικό ποσοστό των φαντάρων της μόνιμης δύναμης είναι στο ΚΑΑΥ με «κατ’ εξαίρεση μετάθεση για κοινωνικούς λόγους», με οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα που επέβαλλαν την ανάγκη να είναι κοντά στους δικούς τους και στις οικογένειές τους.
Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ έλαβε τις παρακάτω καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα, ενώ παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στις υπόλοιπες Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις:
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ: κτηνώδη εκμετάλλευση των φαντάρων-Για τα προνόμια των στρατιωτικών
“Όλα τριγύρω αλλάζουνε, όλα τα ίδια μένουν”.
Αυτός ο στίχος απηχεί με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι φαντάροι στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις (ΚΑΑΥ) που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την επικράτεια, σε ειδυλλιακές περιοχές, όπου του «Παραλόγου η θητεία» καλά κρατεί κύριε Αβραμόπουλε, αφού ουσιαστικά πρόκειται για καλά υπολογισμένη εκμετάλλευση των στρατιωτών. Χιλιάδες στρατιώτες υπηρετούν εκεί κυρίως για ένα εξάμηνο (Μάιος-Οκτώβριος), την ίδια ώρα που οι κονδυλοφόροι της αυλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ακροδεξιάς ανακαλύπτουν κενά στην επάνδρωση των μονάδων, καταγγέλλουν τις μειώσεις στη διάρκεια της θητείας ως αιτία του κακού, κάνοντας τα στραβά μάτια στην πολιτική διαιώνισης των καραβανάδικων προνομίων ή στο γεγονός ότι δεν έχει κλείσει ούτε ένα άχρηστο στρατόπεδο και απαιτούν αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Για να γεύονται όμως οι Στρατιωτικοί και Μόνο Αυτοί, τις ειδυλλιακές τους διακοπές, έχοντας δικαίωμα να φιλοξενούν ακόμη και τη Φιλιππινέζα τους στα στρατιωτικά θέρετρα, πληρώνει ο λαός μας και «βγαίνει ο πάτος» των φαντάρων. Για να απολαμβάνουν το προνόμιο των φθηνών διακοπών οι στρατιωτικοί όπως καθιέρωσε η Χούντα των Συνταγματαρχών και συνέχισαν όλες οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αφού οι αξιωματικοί θεωρούνται κάτι το «εξαιρετικό», ότι προσφέρουν κάτι «ιδιαίτερο», προσβάλλεται η Αξιοπρέπεια των φαντάρων που τους υποχρέωσαν «να υπηρετήσουν το έθνος» και τους μετατρέπουν σε Υπηρέτες των μονίμων στελεχών. Υπερβαίνοντας συχνά τα όρια των αντοχών τους (τα ΚΑΑΥ ουσιαστικά αποτελούν την πιο ακραία εκδοχή παρόμοιων καταστάσεων που βιώνουν καθημερινά οι φαντάροι σε Λέσχες Αξιωματικών κλπ). Ταυτόχρονα, όλοι εμείς, θεωρούμαστε κατώτεροι πολίτες μπροστά στους  Ένστολους Φρουρούς του Κράτους και είμαστε υποχρεωμένοι να καλύπτουμε με την φορολογία μας τα προνόμια τους!
Όλα αυτά συνεχίζουν να εφαρμόζονται ενώ κόβονται συντάξεις και μισθοί, νέοι φόροι επιβάλλονται καθημερινά και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο εργασιακά, έτσι που μπλέξαμε με την ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το ΔΝΤ και την  Ε.Ε.
ΣΤΕΝΑΖΕΙ  Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ  ΧΑΚΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
(ΣΚΗΝΕΣ  ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΟΥΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΑΥ  ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ) 
Οι φαντάροι «τρέχουν τρελαμένοι». Μια τέτοια «πολιτεία» είναι και τα ΚΑΑΥ του  Αγ. Ανδρέα. Μια «πολιτεία», όπου δεκάδες  φαντάροι «υπηρετούν το ανώτερο αγαθό  της πατρίδας» σερβίροντας όλη  μέρα καφέδες και φαγητό, κάνοντας σκοπιές, καθαρίζοντας, βάφοντας, πλένοντας ή ξεχορταριάζοντας απλήρωτοι, ώστε να μπορούν τα στελέχη του ΕΣ (για το καλό της εθνικής ασφάλειας…) να απολαμβάνουν «οικονομικές» στιγμές χαλάρωσης.
Στο ΚΑΑΥ, απ’ όλα έχει ο μπαξές των ειδικοτήτων της απλήρωτης εργασίας των φαντάρων: Μπάρμαν, μπουφετζήδες, πωλητές, σερβιτόροι, μάγειρες, κηπουροί, μπογιατζήδες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί… Και ο κατάλογος δεν τελειώνει…
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η υπηρεσία εκτελείται κανονικά, για τις «ανάγκες ασφαλείας» του στρατοπέδου. Μάλιστα, αν κάποιος, λόγω της τρομερής κούρασης, της (ουσιαστικής) φυσικής εξόντωσης και των ορίων που βιώνουμε, δεν μπορεί να την εκτελέσει, οι φυλακές, οι κρατήσεις και - γενικά - οι ποινές πέφτουν βροχή.
Αρχικά με πρόσχημα ότι «πρέπει να ανοίξει ο Αγ. Ανδρέας», ύστερα ότι «πρέπει να λειτουργεί εύρυθμα», η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι αγγαρείες ξεκινούν από το πρωί και τραβάνε ως τις 6.00 το απόγευμα, με ένα δίωρο διάλλειμα για «φαγητό και ανάπαυση». Ο ύπνος όλων δεν υπερβαίνει τις 5-6 ώρες! Σε αυτές τις αγγαρείες, και με αφορμή την έλλειψη φαντάρων, συμμετέχουν και οπλίτες με προβλήματα υγείας (αλλεργίες κλπ).
Άλλωστε, όλο και περισσότεροι φαντάροι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας των εξοντωτικών  συνθηκών που έχουν επιβληθεί  στη μονάδα. Οι «αναλώσιμοι» ένστολοι σκλάβοι, που βλέπουν την υγεία  τους να τσακίζεται, έρχονται αντιμέτωποι  με την ειρωνεία του διοικητή, ο οποίος απειλεί ότι δε θα υπογράψει τα παραπεμπτικά για εξετάσεις ή περίθαλψη στο 401 ΓΣΝ, επειδή «οι φαντάροι λουφάρουν».
Αγγαρεία, υπηρεσία ως καθαριστές, σερβιτόροι, μπάρμαν, ψήστες, ναυαγοσώστες, κηπουροί κλπ, ικανοποιώντας κάθε απαίτηση, όσο παράλογη και αν είναι, έχοντας συχνά να αντιμετωπίσουν και τις γυναίκες-πεθερές των αξιωματικών που αισθάνονται να φορούν τις στολές των ανδρών τους και να αποκτούν το δικαίωμα να δίνουν διαταγές.  Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις που βασιλεύει το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;»! Με τους αξιωματικούς και το διοικητή «Λέοντες» απέναντι στους φαντάρους και «ποντικάκια» απέναντι στους πελάτες-παραθεριστές των ΚΑΑΥ, συχνά ανώτατους αξιωματικούς εν ενεργεία ή απόστρατους «ήρωες με τις παντούφλες», από τους οποίους θεωρούν ότι εξαρτάται η μετάθεση και η καριέρα τους.
 Μετά από όλα αυτά, σκοπιά. Ο ύπνος άγνωστη λέξη, απλό, σύντομο διάλλειμα στην ακραία εργασιακή εκμετάλλευση. Η έξοδος άγνωστη λέξη, το υπηρεσιακό σπάνιο. Και όλα αυτά ενώ έχεις υπηρετήσει μήνες στην παραμεθόριο, στις χειρότερες μονάδες ή μετατέθηκες στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις για κοινωνικούς λόγους.
Κάπως έτσι, φαντάρος χωρίς να είναι η ειδικότητα του εκτέλεσε 12 ώρες (από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ) υπηρεσία νοσηλευτή στην παραλία δίπλα στον ναυαγοσώστη ΟΥΚΑ (που γρήγορα την έκανε!), έπαθε ηλίαση και αντί να βγει ελεύθερος υπηρεσιών, εκτέλεσε κανονικά το νούμερο του, κάνοντας σκοπιά στις 10 το βράδυ.
Και ενώ οι φαντάροι φτάνουν στα όρια τους, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν καθώς με ευθύνη του διοικητή σε ΚΑΑΥ, ο Στρατιωτικός Κανονισμός και οι διαταγές παραβιάζονται συστηματικά: στρατιώτες με ειδικότητα οδηγού εκτελούν σκοπιές παρανόμως, και μάλιστα νυχτερινά νούμερα και αργότερα κυκλοφορούν τα διάφορα οχήματα κουρασμένοι, ξενυχτισμένοι  θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ζωή των ίδιων και των επιβαινόντων.
Για όλα όμως αυτά η ευθύνη βαραίνει το ΓΕΣ και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο. Όχι μόνο ξέρουν το τι συμβαίνει, αλλά συστηματικά αδιαφορούν.
Αυτά συμβαίνουν ενώ όλοι γνωρίζουν τις λαμογιές και τα χατίρια που γίνονται με τις προσλήψεις πολιτικού προσωπικού.
Εμείς καλούμε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να αντικαταστήσουν τώρα τους φαντάρους που υπηρετούν στα ΚΑΑΥ και στις Λέσχες Αξιωματικών με πολιτικό προσωπικό.
Να καταργήσουν  τα προνόμια των στρατιωτικών. Να επιτρέπεται η είσοδος στους φαντάρους, τις ο9ικογένειες τους και σε όλο τον εργαζόμενο λαό.
ΔΙΚΤΥΟ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Τηλ. Επικοινωνίας: 6932 955 437                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου